İTÜ'lü uzmandan son dakika deprem açıklaması: Kırılmayan faylar var: 6.5, 7 ve 7.5 büyüklüğünde depremler olacak!
İTÜ'den Prof. Dr. Tuncay Taymaz, bir son dakika deprem açıklamasında bulundu ve tek tek riskli bölgeleri sıraladı. İşte o açıklama...
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü öncesinde uzman isimler peş peşe uyarılarda bulunuyor. İTÜ Maden Fakültesi Sismoloji ve Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz'ın da aralarında bulunduğu akademisyenler, fay hatlarına ilişkin akademik bir çalışma gerçekleştirdi.
Çalışmalar, uluslararası dergilerde '2023 Mw 7.8 ve Mw 7.6 Kahramanmaraş Deprem Dizisinden Kuvvetli Yer Hareketinin Özellikleri' ve '2023 Kahramanmaraş Türkiye Deprem İkilisinin Hızlı Yırtılmayla Tetiklenmesi ve Basamaklı Fay Kırılma Mekanizmaları' isimleri ile yer aldı.
Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; söz konusu çalışmalarda hem Kahramanmaraş depremlerinin yaşandığı fay hattının durumu hem de Türkiye'deki faylara etkisine yer verildi.
Prof. Dr. Taymaz, yaptıkları araştırma ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri, ulusumuzun, milletimizin, vatanımızın ve dünyanın yaşadığı en büyük kıtasal ölçekteki deprem çiftlerinden biri" dedi.
Prof. Dr. Taymaz, depremin bu şekilde tarihe geçtiğine dikkat çekerek, "Benim kendi hesaplamalarıma göre, birinci depremin büyüklüğü 7.96; ikinci depremin büyüklüğü 7.8. Buna özellikle dikkat çekmek istiyorum; sismoloji ve deprem kaynak sismolojisi konusunda uzman bir akademisyen olarak 40 senelik bilgi, birikimimle ve dünyanın ulaşabildiği teknoloji, bilimin gelişimi ile paralel olarak bilgisayar teknolojisiyle birlikte elde ettiğimiz süper güçlü bilgisayarla yapılan modellemeler sonucu elde edilen magnitüd budur" açıklamasında bulundu.
Taymaz, bölgedeki artçı sarsıntılar ile ilgili de "Tabii ki henüz artçılar sona ermedi. 1-2 yıl kadar daha bu bölgede 5.5'ten büyük depremler yaşanacak" bilgilerini verdi.
Fay hatlarına ilişkin yapılan incelemelerle ilgili de değerlendirmelerini paylaşan Prof. Dr. Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol-Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden bölümde, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralarda 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyeli bulunuyor" dedi.
Karlıova'dan Yedisu'ya kadar, Yedisu'dan Erzincan'a, Reşadiye'ye kadar uzanan o bölgede kırılmayan kesimlerin olduğunu aktaran Taymaz, "Bunlar, hep 7'lik deprem ama en son 13, 15 Mart 1992 Erzincan depreminden sonra hem 13 Mart'ta ana şok hem 15'inde Pülümür, Ovacık fayına doğru, Tercan'dan itibaren güney kesimi kırılmıştı. O iki bölüm kırılmadı ama o iki kırık parçasını fay sistemini bütüncül şekilde birleştirirsek; u 2 depremde Sürgü fayı ile Doğanşehir fayının Malatya -Ovacık arasındaki birleşen fay kolu ile Pülümür'e kadar olan kısmında deprem üretmeyen, uç kısımlarında stres transferleri bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Malatya, Ovacık fayının büyük bir fay olduğunu aktaran Taymaz, "Erzincan Ovası'ndan itibaren Kuzey Anadolu Fayı'nın bütün coğrafya üzerinde Ladik, Havza, Tokat, Yozgat, Çankırı, Bolu, Düzce'ye kadar gelen kısımda da kırılmayan kesimler var. Bunlar, 30-40 sene öneki kırılan döngülerini bitirdi. Bu işin tamamen Kuzey Anadolu Fayı bölümü" dedi.
Ayrıca açıklamasında bir sonraki 7, 7,5 büyüklükteki depremin Lübnan'da, Filistin'de, İsrail'de olacağını aktaran Taymaz, Kuzey Anadolu Fayı gibi Doğu Anadolu Fayı'nın da güneye doğru hareket halinde olduğuna vurgu yaptı.
İmar yasası mağdurlarından son dakika açıklaması: Sözler tutulmadı!
İstanbul'un gündemi ekonomi: Kart borçlarının tümü ödenemiyor, gıdaya erişilemiyor! |