29 / 04 / 2024

İvazsız ne anlama gelir? İvazsız intikal ve iktisap ne demektir?

İvazsız ne anlama gelir? İvazsız intikal ve iktisap ne demektir?

İvazsız kelimesi, hukuki terimler arasında yer aldığı için herkes tarafından bilinmeyebilir. Ancak bu terimler özellikle hukukla ilgili olanlar için oldukça önemlidir. Bu terim özellikle de gayrimenkul alanında sıkça kullanılır. Peki ivaz, ivazsız, ivazsız intikal nedir?



İVAZ NEDİR?

İvaz kelimesinin anlamı "karşılık" veya "bedel" olarak tanımlanabilir. Hukuk terimleri içinde kullanıldığında ise özellikle bir işlem veya anlaşma bağlamında bedel anlamına gelir.

İVAZSIZ İNTİKAL VE İVAZSIZ İKTİSAP NE ANLAMA GELİR? 

İvazsız intikal, bedelsiz devir anlamına gelir. Yani, bir malın satın alınmasının bir karşılık beklemeden gerçekleştiği durumlardır. Örnek vermek gerekirse, bir kişi bir malı bedel ödemeden başka birine devredebilir. Bu işlem ivazsız iktisap olarak adlandırılır.

Tapu kayıtlarında gerçekleşen ivazsız intikal sonucunda kişi bu taşınmaz malı örneğin bağış yoluyla karşılıksız bir şekilde edinmiş olur. İktisap kelimesi edinmek anlamına geldiği için ivazsız intikal, karşılıksız, bedelsiz edinme olarak adlandırılabilir.

İvazsız ne anlama gelir? İvazsız intikal ve iktisap ne demektir?

HUKUKTA İVAZSIZ İNTİKAL NE DEMEK?

Veraset ve İntikal Kanunu'na göre, Türkiye'de bulunan malların veya şahıslara ait malların herhangi bir şekilde ivazsız bir şekilde bir kişiden diğerine intikal etmesi durumunda veraset ve intikal vergisi uygulanır. Özellikle gayrimenkullerin eşe veya çocuğa devredilmesi ve ödemenin aile reisi tarafından yapılması gibi durumları kapsar. Bu işlemler, karşılıksız bir şekilde gerçekleştiği için ivazsız olarak kabul edilir ve bu nedenle veraset ve intikal vergisine tabi tutulur.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait malların veraset yoluyla veya diğer herhangi bir şekilde ücretsiz olarak bir kişiden diğerine intikal etmesini vergilendiren bir yasa olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ancak ivazsız olarak devredilen gayrimenkullerden hem veraset ve intikal vergisi hem de gelir vergisi alınmasının bir tür çifte vergilendirmeye yol açabilir. Çünkü miras yoluyla devralınan mülk üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın satıldığında vergiye tabi olmayan bir kazanç elde edilmeyecektir. Bu nedenle ivazsız devredilen mülklerin satılması sonucunda değer artışı kazancı veya ticari kazanç elde edilmediği için gelir vergisine tabi olması gerekmemektedir.

İvazsız intikal nedir?

Gayrimenkulün bağışlanması!

Tapu bağış işlemleri 2015!

Geri Dön