İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!
Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022... İzale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi paylı mülkiyet ya da elbirliği halinde ortak bulunan kişilerin, konusu mülkiyet olan bu ortaklığa son verilmesini konu ediniyor
İzale-i Şuyu, ortaklığın giderilmesi davası olarak da biliniyor. İzale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi paylı mülkiyet ya da elbirliği halinde ortak bulunan kişilerin, konusu mülkiyet olan bu ortaklığa son verilmesini konu ediniyor.
İzale-i şuyuda, birden çok kişinin sahip olduğu mallar bölüştürülüyor, bölüştürülmesi mümkün olmayan mallar ise mahkemece satışa çıkarılıyor, elde edilen para bu kişiler arasında paylaştıırlıyor. İzale-i şuyu davasında mülkiyetten kasıt hem taşınır hem de taşınmaz mallar olarak biliniyor.
Elbirliği halinde mülkiyet kavramı, TMK m.701’de düzenlenmiştir. Buna göre, “Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir.” olarak ifade edilmektedir. Paylı mülkiyet kavramı ise TMK m.688’de “Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir.” olarak düzenleme bulmuştur.
İzale-i şuyu davası iki taraflı ve her iki tarafın da eşit haklara sahip olduğu bir dava türü olarak biliniyor. İzale-i şuyu davasını açacak pay sahibi davayı, diğer kalan tüm ortakları kapsayacak şekilde açmalılardır. Eğer ki kendisine ortaklığın giderilmesi davası açılacak pay sahiplerinden birisi ölmüş ise onun yerine mirasçıları taraf olarak gösterilebiliyor.
İzale-i Şuyu davası açmak için öncelikli olarak dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davasında yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte tüm detaylar...
İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!
İSTANBUL ( ). SULH HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI: Ad Soyad (TC Kimlik No:…)
Adres:
VEKİLİ:Av. Ad Soyad
Adres:
DAVALI: Ad Soyad (TC Kimlik No:…)
Adres:
KONU: Ortaklığın giderilmesi talepli dava dilekçesidir.
AÇIKLAMALAR:
1-) Muris … vefat etmiş, mirasçı olarak geriye davacı ile davalı kalmıştır. (Veraset ilamı dilekçe ekinde sunuludur.)
2-)Davacı ile davalı taşınmaza ilişkin iştirak halinde maliktir. Davacı, davalı ile ortaklığın giderilmesine ilişkin anlaşmaya varmak istemiş ancak anlaşmaya varamamışlardır. Bu nedenle işbu dava açma zarureti hasıl olmuştur.
HUKUKSAL SEBEPLER:
HUKUKİ DELİLLER:
SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda açıklanan ve gerekçelendirilen nedenlerle davanın kabulüne, ortaklığın satış yoluyla giderilmesine ve dava masrafları ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla vekaleten talep ederim.
Davacı Vekili
Av. Ad Soyad
İmza
İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?
Kira tespit davası ne zaman açılabilir? Kira tespit davası şartları nelerdir?
Aile konutu şerhi dilekçesi nasıl yazılır? Aile konutu şerhi dilekçesi örneği 2022!
Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?
Aile konutu şerhi nasıl konulur? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler nelerdir?
Riskli yapı tespiti nasıl yapılır? Riskli yapı süreci nasıl işliyor?
Tapuda ipotek olup olmadığı nasıl öğrenilir?
İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler?
İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?
Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?
Ecrimisil davası için ihtar şart mı?
Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?
Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?
Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!
Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?
Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?
Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nasıl yazılır?
Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?
Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?