Emlak Terimleri

İzale-i şuyu davaları ne kadar sürer?

Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine izale-i şuyu deniyor. Peki, izale-i şuyu davaları ne kadar sürer?

İzale-i şuyu davaları ne kadar sürer?

Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına izale-i şuyu deniyor. 


Ortak malın taksimi aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılacağı M.K 628 maddesinde belirtiliyor. İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak karşımıza çıkıyor. ,


Söz konusu taşınmazın bölünebilir nitelikte olması halinde mahkemece taşınmazın aynen paylaştırılmasına,aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor. Aynen taksim: Müşterek malın paydaşlar arasında payları nispetinde aynı nitelikte ve aynı değerde somut olarak bağımsız parçalara ayrılmasına deniyor. 


Ortaklığın giderilmesi davası sulh hukuk mahkemesinde açılıyor. Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi bu davada yetkili oluyor. Mahkemeye bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Peki, izale-i şuyu davaları ne kadar sürer?


İzale-i şuyu davasında yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor. Dava süresi ise mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor. 


İzale-i şuyu ihalesi nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com