İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir? İzale i şüyu davasında ihaleye kimler girebilir?
İzalei şuyu, emlak literatüründe kullanılan bir terimdir. Peki “İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir?” İşte detaylar!Bu kavrama dair pek çok soru sorulmaktadır
İzalei şüyu bu kavram, bir mal üzerinde ortak mülkiyete sahip olan kişilerinin mal üstündeki haklarının, payları oranında aynen bölüştürülmesi eylemi için kullanılan kavramdır. Bu kavrama dair pek çok soru sorulmaktadır. Peki İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir? İzale i şüyu davasında ihaleye kimler girebilir?” İşte detaylar!
İZALE -İ ŞÜYU DAVASINDA AÇIK ARTIRMAYA KİMLER KATILABİLİR?
Açık arttırma yolu ile satışa katılmak isteyen vatandaşlar hissedarları da dahil olmak üzere açık arttırma yoluna girebilir. Diğeri ise açık arttırma yoluyla satışın paydaşlar arasında yapılmasıdır. Mahkemenin açık arttırma yolu ile satışın paydaşlar arasında yapılmasına karar verebilmesi bütün paydaşların iznine bağlı kılınmıştır.
İZALE-İ ŞÜYU PARASI NEREYE YATAR?
Satış sureti ile ortaklığı giderme davasında açık arttırma ile yapılan satış sonrasında mahkeme, elde edilen bedeli paydaşlara eşit şekilde bölüştürülür. Ortak taşınır ya da taşınamaz mal icra müdürlüğü tarafından satışa çıktığı için icra müdürlüğü hesabına yatırılır.
İZALEİ ŞÜYU NASIL ÖNLENİR?
Ortaklıktan memnun olmayan ve bunu sonlandırmak isteyen dava açmaya hakkına sahip ortak mahkemeye başvurarak ortaklığın taksim veyahut satış yolu ile giderilmesini talep etme hakkına sahiptir. Bu sebepten söz konusu ortaklardan birinin ya da birkaçının bu davayı açmasını engellemenin herhangi bir yolu, bir kuralı olarak yoktur.
BİR BABA BÜTÜN MALINI MÜLKÜNÜ İSTEDİĞİ EVLADINA VEREBİLİR Mİ?
Baba mirasını tek çocuğa bırakabilir mi şeklindeki soru sıkça sorulmaktadır. Bu konuya bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris yaşıyorken geçersizliği ileri sürülemez. Ama murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların yapabileceği bazı yollar, yöntemler bulunmaktadır.
TAPUDA 1/4 HİSSE NE DEMEK?
Ölen bir kişinin eşine miras 1/4 oranında geçer. Bu konuya örnek verilir ise, Eğer üvey nine ya da anneanneniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey anneanneye geçer ya da üvey anneanneniz ölmüş ise burası önemli dedenizden sonra ölmüş ise o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçmektedir. Miras elbirliği (iştirak halinde) mülkiyet olarak tapuya tescil ediliyor.