İzale-i şuyu davasında ortaklık nasıl giderilir?
İzale-i şuyu başka bir deyişle ortaklığın giderilmesi davası, ortak mallarda ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması olarak tanımlanıyor. Peki,izale-i şuyu davasında ortaklık nasıl giderilir?
İzale-i şuyu davasında ortaklık nasıl giderilir?
İzale-i şuyu davası taşınır ya da taşınmaz mallar için bağlı bulunan sulh hukuk mahkemelerinde açılabiliyor. İzale-i şuyu davasındaki asıl amaç paydaşların arasındaki anlaşmazlıkları devlet eliyle ortadan kaldırmak olarak biliniyor.
İzale-i şuyu dava masraflarını her bir paydaş için payları kadar karşılamak durumunda kalıyor. Bu davalar paydaşlar dışında 3.kişilere açılamıyor.
İzale-i şuyu davası bir taşınmaza ortak şekilde malik olan kişilerin aralarında paylaşımla ilgili çıkan uyuşmazlıkların mahkeme kanalıyla ortadan kaldırılıp, ortaklara payları oranında paylaştırılması davası olarak biliniyor.
Ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme, taşınmazın ortaklar arasında payları oranında paylaştırılmasına karar veriyor. Taşınmaz mal bölünemeyecek ise açık arttırma usulüyle satılıyor ve satış bedeli paydaşlar arasında bölüştürülüyor. Bu şekilde ortaklık giderilmiş oluyor.
İzale-i şuyu davası masrafları 2015!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com