İzale-i şuyu davasının şartları nelerdir?
İzale-i şuyu davası Medeni Kanun'un 699. maddesinde paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılması olarak tanımlanıyor.Peki,izale-i şuyu davasının şartları nelerdir?
İzale-i şuyu davasının şartları nelerdir?
Sulh Hukuk maddesinde açılabilen izale-i şuyu davasıyla paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.
İzale-i şuyuda paylaşıyı isteme hakkı en çok 10 yıllık süre sınırlandırabiliyor.Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı oluyor ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.
Medeni Kanun gereğince paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriliyor.
Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmüyorsa ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.
İzale-i şuyu davası için ödenen belirli harçlar vardır.Bu oranlar şu şekildedir:
-Yargılama giderleri ve vekalet ücreti, taraflara "payları oranında" yükletiliyor. (6. HD. 28.11.2005 T., E: 2005/9580, K: 2005/10903)
- Bu davalarda vekili bulunan tüm taraflar yararına avukatlık ücreti taktiri gerekir. Vekili olanın davacı veya davalı safhında olmasının bir önemi yoktur. (6 HD. 26.03.2002 T., E: 2002/1961, K: 2002/172)
- Bir taşınmazın satış sureti ile ortaklığın giderilmesinde, satış bedeli üzerinden binde 6 harç alnır.
Harç hesaplamasında taşınmazın keşifte belirlenen değeri değil, satış bedeli dikkate alınır. (6 HD. 31.01.2002 T., E: 2002/231, K: 2002/578) (HARÇLAR KANUNU EK-1 NOLU TARİFE)
- Taşınmazın hissedarla arasında "taksimine" dair olan hükümlerde, taksim edilen taşınmazın değeri üzerinden binde 2,4 oranında nispi harç alınır.
İzale-i şuyu dava dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com