Ulaşım

İZBAN çalışmaları kapsamında inşa edilen 2 köprü halkın tepkisini çekti!

Torbalı'da yine Büyükşehir Belediyesi'nin inşa ettiği iki ucube köprü olduğu ortaya çıktı. İZBAN çalışmaları kapsamında ilçe merkezine yapılarak kenti ikiye bölen köprülerin yaşattıkları, ilçe halkını isyan ettirdi


Yeni Asır'ın Karşıyaka Bostanlı Deresi üzerinde yapımı duran 4 köprünün vatandaşın hayatını kabusa çevirdiğini duyuran "4x4'lük skandal" başlıklı manşeti geniş yankı buldu. Bu arada Torbalı'da Mithatpaşa Caddesi ile Torbalı Mahallesi'nde de yine Büyükşehir Belediyesi'nin inşa ettiği iki ucube köprü olduğu ortaya çıktı. İZBAN çalışmaları kapsamında ilçe merkezine yapılarak kenti ikiye bölen köprülerin yaşattıkları, ilçe halkını isyan ettirdi. Apartmanların duvarlarına kadar dayanan köprülerde yaya yolu, engelliler ve bisikletlilere ayrılan bir bölüm bulunmaması mağduriyeti arttırdı. Ayrıca, İzmir Caddesi'ndeki köprüdeki dar ve keskin virajların da birçok kazada davetiye çıkardığı iddia edildi. Mithatpaşa Caddesi'ndeki köprünün yanındaki engelli ve yaşlılar için kullanılan asansörün de sık sık bozulduğunu dile getiren vatandaşlar, çoğu zaman tekerlekli sandalye kullanan insanları kendilerinin taşıyarak karşıya geçirdiklerini söyledi. Engelli vatandaş Ümmü Çetin de aynı mağduriyetten yakınarak "Asansör bozulduğu zaman mağdur oluyoruz. Sık sık arızalanıyor" diye konuştu. 


Çin seddi gibi

Her iki köprünün de inşaatlarının bitmesine rağmen tamamen kullanışsız olduğunu belirten vatandaşlar, İzmir Caddesi'ndeki Torbalı Köprüsü'nün önünde eylem yaptı. Vatandaşlar adına konuşan Oktay Semerci, "Köprüler Çin seddi gibi oldu. Bütün esnaf ve evlerin önü kapandı. Resmen burada çile çekiyoruz. Nereden bakarsanız bakın büyük mezbelelik. Karşıdan karşıya geçmek için tren yolunu kullanmak zorunda kalıyoruz. Ama İZBAN devreye girince burası da kapanacak. O zaman nasıl karşıya geçeceğiz? Ayrıca şu anda bile bu tren yolundan karşıya geçmemiz tehlikeli. Çünkü yük ve yolcu trenleri de buradan geçiyor. Hiçbir güvenlik önlemi alınmamış durumda. Büyükşehir Belediyesi'ni göreve davet ediyoruz. Sesimizi duysun" dedi. Köprüden geçmeye çalışan motosikletli Ali Atan adlı bir vatandaş da yolun çok dar ve elverişsiz olduğunu özellikle virajların çok keskin yapıldığını belirttti. 


Kent ikiye bölündü

Köprülerle ilgili vatandaşların karşıya geçişte büyük sıkıntı yaşadığını ifade eden Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ise, "Bu köprüler elverişsiz olduğu için kenti ikiye böldü. İlçenin birçok yerinde insanlar karşıdan karşıya geçmek için 1 - 1.5 kilometre yol yürümek zorunda kalıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu köprüleri yaparken, Torbalı'nın büyüyen ve giderek gelişen bir kent olduğunu hesaba katamadı. Ayrıca bu iki köprü yeraltına alınarak battı çıktı yöntemiyle yapılmış olsaydı daha kullanışlı olurdu. Çünkü, bu şekilde köprüleri sadece araçlar kullanabiliyor. Ayrıca birkaç aya kadar İZBAN burada faaliyete geçecek ama hala yaya üst geçitleri hazır değil. Yayalar için üst geçit sıkıntısı çok fazla. Bu konuda acilen çalışma yapılması gerekiyor" dedi. 


"Sesimizi duymadılar"

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ise ilçedeki sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlarla birlikte toplantı yaparak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden köprüler yerine daha önce battı çıktı istediklerini ancak bu isteklerinin kulak ardı edildiğini ifade etti. Olgun, "Biz bu her iki köprünün battı çıktı ile yapılması için eylemler yaptık. Ancak Büyükşehir Belediyesi sesimizi duymadı. Sonuç ortada. Bu soruna acilen bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu köprüler kent yaşamının ergonomisini bozdu" dedi.



Yeni Asır