İzbeton'un inşaat ruhsatı yok!
Çevre İl Müdürlüğü'nün denetiminde çevre izin belgesi olmadığı ortaya çıkan Büyükşehir'e bağlı İZBETON'un inşaat ruhsatının da bulunmadığı tespit edildi. Firmanın yıllardır kaçak faaliyet gösterdiği belirlendi
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, İzmir Biiyükşehir Belediyesi'nin amiral gemisi İZBETON'a yönelik geçen hafta yaptığı denetimin ardından yeni bilgi ve belgeler ortaya çıktı. Denetimde çevre izin belgesi olmadığı anlaşıldığı için faaliyetlerinin durdurulması tehlikesiyle karşı karşıya kalan İZBETON'un imar uygulaması yapılmadığı için inşaat ruhsatının da alınamadığı ortaya çıktı. Egeli Sabah'm ulaştığı bilgi ve belgelere göre bünyesinde 1170 personeli barındıran şirketin eksikleri bununla da sınırlı kalmadı. Faaliyet 1990 yılında başlayan şirketin mülkiyet problemlerinin halen çözülemediği, bu tür işletmelerin olmazsa olmazları arasında yer alan Gayri Sıhhi Müessese (GSM) Ruhsatı'nın da bulunmadığı ifade edildi. Mülkiyet problemlerinin bu güne kadar çözülememesinin altında imar uygulamasının yapılamamasının yattığı kaydedildi. İZBETON'un 1. Sınıf GSM ruhsatı için Biiyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı'ııa başvuruda bulunduğu fakat henüz ruhsatını alamadığı belirtildi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, kurdukları 30 motorize ekiple kendi sorumluluk alanları içindeki işletmeleri çevre mevzuatı açısından mercek altına aldıklarını söyledi. Daha temiz bir çevre için çalıştıklarını belirten Varan, eksiklerin sektörel bazda yaptıkları denetimler sırasında ortaya çıktığını söyledi. Yapılan denetimler sırasında İZBETON'la birlikte aynı bölgede faaliyet gösteren Burkay İnşaat'm da çevre izin belgesinin bulunmadığının tespit edildiğini belirten Varan, her iki firma hakkında idari para cezası uygulanacağını söyledi.
CEZA İKİYE KATLANDI İZBETON ve Burkay İnşaata gerekli bildirimlerin yapılacağını, her iki firmadan da yaptıkları üretimle ilgili bilgi ve belge isteneceğini belirten Varan sözlerini şöyle sürdürdü: "İncelemede işletmelerin mekansal ve fiziksel koşullarına, yaptıkları iş ve işlemlerin çevre açısından uygunluk sağlayıp sağlamadığına, çevreye zarar verip vermediğine bakılacak. Eğer uygunluk sağlamıyorsa, İZBETON ve Burkay İnşaat'm faaliyetleri uygun şartlar oluşturulana kadar durdurulacak." Bu arada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün daha önce de İZBETON Şirketine çevre izin belgesi olmadığı için para cezası kestiği ortaya çıktı. İl Müdürü Varan, "İlk seferinde 43 bin lira idari para cezası uygulandığı için bu sefer ilk cezanın iki katı yani 86 bin liralık ceza kesildi. Eğer çevre izin belgesi almamakta ısrar ederlerse gereken yapılır"diye konuştu.
İZBETON'un uygun şartları sağlaması durumunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne çevre izin belgesi verilene kadar geçici faaliyet belgesi için başvuruda bulunabileceğini ifade eden Varan, "ÇED olumlu raporları zaten var. Fakat fiziki koşulların uygun olup olmadığı ile ilgili çevre izin belgesi yok. Denetimlerde işletmenin mevzuattaki kriterleri sağladığı anlaşılırsa geçici faaliyet belgesi verilecek. Böylece işletme ara vermeden çalışmaya devam edebilecek" dedi.
Varan, göreve geldiği günden bu yana denetimleri sığlaştırdıklarını 2014 yılında 2 bin 250 denetim yaptıklarını anlatarak, "Eksik tespit ettiğimiz firmalar hakkında 256 idari yaptırım uyguladık. Eksikleri gidermeyen işletmeler hakkında da hem idari para cezaları hem de kapatma kararları alıp uyguladık. Geçtiğimiz cuma günü de arkadaşlar içlerinde İZBETON'un da bulunduğu Belkahve'deki 3 işletmeyi denetledi" diye konuştu.
Bu arada denetimler sırasında Konak Belediyesi'nin asfalt plentinin ÇED raporu olmadığının tespit edildiğini anlatan Varan, bu nedenle şantiyenin kapatıldığını ve belediyeye 139 bin lira idari para cezası kesildiğini sözlerine ekledi.
Sabah Egeli