Kent Haberleri

İZKA, Kemeraltı'na 13 milyon TL'lik mali destek verecek!

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu 2014 yılında 3 ayrı mali destek programı ile toplamda 40 milyon, 4 güdümlü projeye 20 Milyon TL katkıda bulunacak

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu toplantısına katılan İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kent kültürünü öne çıkaracak ve bilgi iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji ve kimya sektörlerine yatırımcı çekmenin yolları üzerinde durduklarını dile getirdi. 


Toprak, İZKA olarak Kemeraltı'na 13 milyon TL'lik katkı vereceklerini aktardı. İZKA'nın yaptığı mali destek programları hakkında bilgi veren Toprak, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmasının başarıyı getirdiğini ifade etti. 


Türkiye'de kurulan ilk iki pilot ajanstan biri olan İzmir Kalkınma Ajansının Kalkınma Bakanlığında ve kalkınma ajanslarına kıyasla gösterdiği performans ile ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Vali Toprak, "Başarıyı bir ölçüye vurmak gerekiyorsa, Kalkınma Bakanlığı verilerinde İzmir'in 26 ajans içinde en önde olduğu görülüyor. İZKA olarak bulunduğumuz bölgede ne etki bıraktığımız önemli. 


Kalkınma ajansları bulunduğu ilin, bölgenin kalkınması için çalışıyorlar. İZKA, 2008-2013 döneminde yaklaşık 138 milyon liralık bir kaynağı 471 projeye tahsis etmiştir. Geçtiğimiz hafta içerisinde açıklanan, sanayi bölgelerini geliştirmek için mali destek programı kapsamında kullanılacak 12 milyon lira kaynakla birlikte toplam kaynak 150 milyon lirayı bulacak. 2014 yılında 3 ayrı mali destek programı ile toplamda 40 milyon lirayı başvuru sahiplerine kullandırmayı planladık. " diye konuştu. 


"Kemeraltı'na destek" 2014 yılında ilk mali desteği sanayi bölgelerine verdiklerini hatırlatan Toprak, "Kemeraltı'nın kültürel tarihini ayakta tutmak için 'Tarihi ve kültürel değerlerin korunması' adı altında 13 milyon TL'lik mali destek vereceğiz. Öte yandan bilgi toplumu yaratmak adına bilgi teknolojilerine 15 milyon TL'lik mali destek programını da en kısa sürede onaylayacağız" diye konuştu. 


Turizm alanında ortak çalışma yapılması gerektiğini belirten Toprak, İZKA'nın bu alana kaynakla destek verebileceğini ifade etti. İzmir'in yatak kapasitenin 40 bin olduğunu söyleyen Toprak, "İzmir'e turist neden gelmiyor. 

Yatak kapasitesini getirip 40 bine dayandırır orada bırakırsanız turist gelmez. Şehirde otel yapacak yer yok. Mevcut yatak kapasitesini artırmadan 'turizmde bunu yapıyoruz' demek doğru değil. Yatak kapasitesini cazibe merkezi oluşturacak şekilde sunmalıyız" dedi. İzmir'de yatırımcılara yer göstermek için arazi sıkıntısının yaşandığını dile getiren Toprak, imar planları üzerinde konsensüs sağlanması gerektiğinin üzerinde durdu. 

Proje atağı İZKA'nın 2014 yılında da güdümlü proje destek çalışmalarını yoğun şekilde devam ettireceğini ifade eden Toprak, şöyle devam etti: "İZTEKGEB ve ESSİAD tarafından sunulan 2 güdümlü proje sözleşmeye bağlanarak uygulama süreci devam etmektedir. 


Ayrıca İZKA, 2014 yılında 4 ayrı güdümlü proje üzerinde de çalışmalar yürütüyor. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından hazırlanan proje değerlendirme aşamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından hazırlananlar ise yazım aşamasındadır. Dört projenin toplam bütçesi yaklaşık 32 Milyon TL' dir, bu tutarın da yaklaşık 20 Milyon TL'si İZKA tarafından karşılanacaktır. Projelerin tamamının 2014 yılı içerisinde uygulamaya başlaması hedefleniyor. Yine İzmir'de bulunan sanayi kuruluşları arasından, eko-verimlilik (temiz üretim) uygulamaları kapsamında seçilen pilot projeler desteklenecek." İZKA'nın mali destek programlarıyla İzmir'in kalkınmasına önemli katkıda bulunduğunu söyleyen Çolakoğlu, haziran ayında yapılması gereken toplantıyı Cumhurbaşkanlığı seçimi sebebiyle eylül ayına erteledikleri bilgisini de verdi.