Kent Haberleri

İZKA'dan İzmir'e 54 milyonluk destek!

İzmir Valisi ve İZKA Başkanı Mustafa Toprak, "İZKA 46 projeye 30 milyon TL destek verecek. Eş finansmanları ile birlikte ise kent ekonomisine 54 milyon TL girecek" dedi


İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), 2014 yılı mali destek programıyla 46 projeye 30 milyon lira destek verecek. İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, projelerin eş finansmanları dikkate alındığında kent ekonomisine toplam 54 milyon liranın gireceğini söyledi. 


Sanayi ve bilgi

İZKA'nın bu yılki "Sanayi Bölgelerini Geliştirme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" ile "Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojileri Mali Destek Program"na 90 başvuru alındı. Değerlendirmeler sonucunda Sanayi Bölgelerini Geliştirme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında 11 proje başarılı bulundu. Bunlardan 9'u organize sanayi bölgesi, biri serbest bölge, biri küçük sanayi sitesi oldu. Başvuran projelerin hepsinin başarılı olması nedeniyle ek kaynak aktarımı yapıldı. Tüm projelerin desteklenmesi için organize sanayi bölgelerine 14 milyon 872 bin 486 lira, küçük sanayi sitelerine ise 404 bin 790 lira tahsis edilmesine karar verildi. Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojileri Mali Destek Programı'nda ise kar amacı güden bileşeninde 11, kar amacı gütmeyen bileşeninde ise 24 proje asil başarılı projeler listesinde yer aldı. Bu projerin desteklenmesi için 15 milyon lira ayrıldı.

Toprak, projelerin "eş finansmanları" dikkate alındığında, Sanayi Bölgelerini Geliştirme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'nın tamamlanmasıyla birlikte toplam 33 milyon 8 bin 56 lira; Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojileri Mali Destek Programı'nın tamamlanmasıyla ise 21 milyon 140 bin 896 liranın İzmir ekonomisine girdi olması beklendiğini belirtti. Toprak, İZKA ile başarılı projelerin başvuru sahipleri arasında mali desteğe yönelik imzalanacak sözleşmelerin, Ocak ayının ilk yarısı itibari ile tamamlanmasının planlandığını söyledi. 


Buca'nın "engelsiz rotası"na 495 bin TL 

Buca Belediyesi'nin "Buca'yı Birlikte Yönetmek İçin Engel Tanımıyoruz" projesi İZKA'dan 495 bin liralık hibe desteği almaya hak kazandı. Belediye Başkan Levent Piriştina, projenin engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik akıllı telefon uygulamalarını barındırdığını söyledi. Piriştina, "Buna göre cadde ve sokaklar ile bina girişleri, 360 derece panoromik görüntüleme sistemi ile kayıt altına alınacak. Daha sonra bu veriler sayısallaştırılacak. Ardından Koşuyolu Caddesi'nde rampa, hassas zemin çalışmaları yapılırken, sesli ve ışıklı uyarı sistemleri kurularak engelsiz rota kurulacak. Sonra bu rota, vatandaş katılım uygulamaları ve mobil cihazlar üzerinden kullanıma açılacak" dedi. 




Yeni Asır