İzmir Alsancak'ta 11 katlı tam otomatik otoparkın temeli atıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin “en modern” otoparklarından birini Alsancak’a kurabilmek için düğmeye bastı. Hocazade Camii’nin karşısında yapılacak 11 katlı ‘tam otomatik otopark’ın temel atma törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin de
Kentte artan araç sayısına bağlı olarak ortaya çıkan otopark ihtiyacına çözüm getirmek amacıyla projeler üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Alsancak’a yapacağı ‘tam otomatik katlı otopark’ın temeli törenle atıldı. Şair Eşref Bulvarı Alsancak Hocazade Camii karşısına inşa edilecek otoparkın temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz konusu otoparkın “tam otomatik” özelliğiyle Türkiye’de bir belediyenin yaptığı ilk uygulama olduğunun altını çizdi.
Otoparkın yapıldığı arazinin Petrol Ofisi’nin arazisi olduğunu ve benzin istasyonlarının kent içinden kalkması sürecinde rahmetli Başkan Ahmet Piriştina tarafından boşaltıldığını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendilerinin de Petrol Ofisi’yle anlaşarak alanı 4 milyon 750 milyon TL bedelle kamulaştırdıklarını belirtti. Projenin ihale bedelinin ise 13 milyon 250 bin TL olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, arsanın küçük olması nedeniyle rampalı bir otopark yerine tam otomatik, şoförsüz park yapılacak bir otoparkı tercih ettiklerini kaydetti. Başkan Kocaoğlu, 270 araçlık 11 katlı otoparkın 2014 yılının Şubat ayı sonunda hizmete alınacağını müjdeledi.
“Merkeze özel araçla gelmek cazibesini yitirecek”
Kent merkezindeki otopark ihtiyaçlarını karşılamanın arazi yetersizliği nedeniyle çok zor olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, boş bulabildikleri ve ulaşabildikleri her yerde yeraltı ve yerüstü otoparkları yaptıklarını söyledi.
Mesai saatleri içinde boş kalan otoparklardaki kullanımları arttırmak amacıyla radikal bir karar aldıklarını ve merkez otoparklarda ücretleri 5 TL’den 3 TL’ye indirdiklerini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Vatandaşlarımızın ikinci sıraya park yapmak gibi bir alışkanlıkları var. Yaptığımız indirim sonucunda otoparklarımızı kullanma oranı yüzde 103 kadar arttı” diye konuştu.
Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistemi Torbalı’ya uzadıktan, Üçyol-Üçkuyular metro hattı ile tramvay hatları da devreye alındıktan sonra, kent içine araçla gelmenin cazibesini giderek yitireceğini belirten Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: “Önemli olan, dünyanın metropol kentlerinde olduğu gibi, vatandaşların kendi aracını kullanmak yerine daha hızlı, konforlu ve ucuz ulaşımı kullanmalarını sağlamak. Daha ilerde, kent merkezine arabayla girmeyi caydırıcı önlemler alacağız ve kademe kademe vatandaşımızı bu çağcıl sisteme alıştıracağız” dedi.
Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak olan ‘tam adaptif trafik sistemi’ için de çalışmaların sürdüğünü belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir trafiği için çok önemli olan söz konusu projenin temelinin de önümüzdeki günlerde atılacağını kaydetti.
Zorunlu yol katılım bedeli için “zorunlu” açıklama
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılış töreninde, İzmir’in gündeminde olan iki konuya da değindi. İlk olarak, vatandaşların şikayetçi olduğu yol katkı paylarıyla ilgili konuşan Başkan Kocaoğlu, söz konusu uygulamanın uzun süre yürürlükte olmasına rağmen, 70’li yıllardan itibaren giderek unutulduğunu ve hiçbir belediye tarafından uygulanmadığını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı, 2009 seçimleri öncesinde Sayıştay denetçileri tarafından yasanın neden uygulanmadığına ilişkin Konak, Karşıyaka ve Bornova belediyelerinin başkanları ile bürokratlarına zimmet çıkartıldığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Siyasi çıkar elde etmek amacıyla vatandaşlarımıza bir uygulama yapıldı. Sonra aynı olay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başına geldi. 2009 Sayıştay denetiminde bizim de yol katılım payı almadığımız yerler için zimmet çıkartıldı. Bunun üzerine biz de yasa gereği vatandaşlarımıza bu paraları yansıtmak durumunda kaldık. Bu arada, Parlamento’dan ‘Belediye isterse yol katılım bedeli almayabilir’ diye bir yasa çıktı. Ancak tahakkuku yapılanlar bunun dışında tutuldu. Şu anda Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Karabağlar, Konak ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu yüzden vatandaşla karşı karşıya gelme durumu var.” Kendilerinin parlamenterlerle görüştüklerini, tahakkuku yapılanların da kapsam içine alınması için girişimde bulunduklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Ocak ayındaki meclis toplantımızda, yasayla bize verilen insiyatifle, yol katılım payı tahakkuk etmeyen vatandaşlardan geçmişte ve gelecekte para alınmaması için karar çıkartmıştık. Önümüzdeki ay meclis toplantısında ise tahakkuk edilenlerin ödemelerini kolaylaştırmak için bedeli iki yıla yayacak bir yapıya büründürmek istiyoruz” diye konuştu.
Katı atık tesisi için düğmeye basılıyor
Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurmayı planladığı katı atık bertaraf tesisiyle ilgili de görüşlerini açıkladı. Yer arama çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Biz 9 senedir, bilimin ve aklın kabul etmediği hiçbir projeye, hiçbir eyleme kalkışmadık, yapmadık. Hep katılımcı bir yönetim anlayışıyla sorunlarımızı çözüp kenti yönetmeye çalışıyoruz. Bu konuda, tüm İzmirli hemşehrilerimizle beraber mutabıkız. Katı atık bertaraf tesisi kuzeyde ve güneyde iki yere kurulacak. Kuzeydeki yer tespiti, herkes tarafından mutabık kalınan bir yer. Onun planlama çalışmalarını, kurul görüşlerini toplamaya başladık. Eğer bilimden bir engel çıkmazsa burada gerekleştireceğiz” dedi. Güneyde de yer arayışlarının devam ettiğini söyleyen Başkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar süregelen yanlış uygulamalar, belediye başkanlarımızı ve vatandaşlarımızı tedirgin ediyor. Ama biz de 9 senedir, Büyükşehir Belediye yönetimi olarak çevre yatırımı konusunda sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da ve dünyada da iddialı yatırımlar yaptığımızı ve bu bilince sahip olduğumuzu gösterdik. Yapamadığımız tek hamle, kazma vuramadığımız tek iş, katı atık bertaraf tesisi… Bunu önce kuzeydeki yerimizde bu sene içinde bir aksilik olmazsa başlayacağız, sonra da yer tespiti yaptığımız yerde devam edeceğiz.”
“Şans ve destek verin”
İzmir’in günlük çöp kapasitesinin günlük 3 bin 500 ton olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, yeni bağlanan yerlerle birlikte önümüzdeki süreçte bunun 5 bin tona çıkacağını ifade etti. Söz konusu tesisleri bugünden yapmak zorunda olduklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Başta belediye başkanları olmak üzere, tüm hemşerilerimizden destek bekliyoruz. Artık dünyanın bütün uluslararası şirketleri, büyüyebilmek için iki konuda yatırım yapıyor. Bunlardan biri katı atıkların değerlendirilmesi, ikincisi de bacalarını çevreyi koruyacak teknolojilerle donatmak… Biz de bunları dünyanın neresinde varsa alıp kentimize uygulamak istiyoruz. Bizim yoğurt yiyişimiz belli, bundan sonra da böyle olacak. İyi niyetle, samimiyetle katı atık bertaraf tesisinin de altından kalkmak zorundayız. Dev çevre yatırımlarıyla bugün kimsenin hayal edemeyeceği yüzülebilir körfez hedefini ortaya koymuş bu belediyenin, katı atık bertaraf tesisi konusunda hamle yapmamış olması çok acı. Bu konuda herkesten destek olmalarını talep ediyorum” dedi.
Keskin’den anlamlı mesaj
Temel atma törenine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ise kalkınmış toplamlarda demokrasinin beşiği olma görevini yerel yönetimlerin yaptığını söyledi. Keskin, “Maalesef ülkemizde, siyasi iktidar tarafından bu evrensel sürecin tersine bir anlayış uygulamaya aktarılıyor. Var olan belediyeler çeşitli gerekçelerle kapatılırken, ayakta kalanlar da bazen siyasi iktidarın hışmına uğrayarak etkisiz kılınmak için olumsuz uygulamalar devreye alınıyor. CHP’li belediyelerdeki uygulamalar siyasi iktidarın bu konudaki pervasızlığının en somut örneklerini oluşturuyor. İlk olarak İzmir’de başlayan bu soruşturmalar Antalya’ya ve Eskişehir’e sıçratıldı ve toplum nezdinde itibarsızlaştırma çalışmaları başladı. Operasyonlar nedeniyle, bir taraftan belediye yönetimindeki arkadaşlarımız itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor, bir taraftan da belediyelerin yatırım hızları ve hevesleri hayata aktarılmaz bir hale getiriliyor” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’de güzel yatırımlar yaptığını kaydeden Keskin, “İzmir’i bir beton yığınına çevirmeden, çevre ve insan sağlığına dikkat ederek çalışmalar yapılıyor. Kentteki otopark sıkıntısını gidecek ciddi çalışmalar yapıldığını görmekten mutluyum” dedi.
“200 saniyede” işlem tamam
270 araç kapasiteli, 4 asansörlü ve 11 katlı olarak inşa edilecek olan otopark, 616 metrekarelik alan üzerine çelik konstrüksiyon ve giydirme cephe olarak yapılacak. Tam otomatik otopark sistemi; düşeyde hareket eden 4 adet taşıyıcı asansör, asansör üzerine döner platformlar, hareket eden yatay taşıyıcılar, otomatik açılır-kapanır kapılar ve bunlara bağlı elektronik ekipmanların çalışmasını kumanda eden entegre yönetim sisteminden oluşacak. Ünitelerin kendi içersinde ve birbirleriyle iletişimi gelişmiş endüstriyel donanım ve yazılımlar ile sağlanacak. Otoparka gelen sürücü, aracını asansörlerden birine park edecek ve park işlemini teyit ettikten sonra araç otomatik taşıyıcılar tarafından alınarak en uygun park yerine yerleştirilecek. Sürücü dilediğinde aracı geri verme işlemi otomatik olarak gerçekleştirilecek ve aracını 200 saniyede teslim alacak.
Yeni otoparklar için çalışmalar sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak ve civarının otopark ihtiyacının karşılanması için daha önce Alsancak Atatürk Spor Salonu önü yer altı otoparkı ve Kültürpark Yeraltı Otoparkı’nı, Gaziemir’in ihtiyacı için de 291 araçlık bir otopark hizmete almıştı. Bunların yanısıra, Hatay’ın otopark sorununa büyük ölçüde çözüm olması beklenen 329 araç kapasiteli Pazaryeri Katlı Otoparkı inşaatında sona yaklaşıldı. Ayrıca Hatay 100 Sokak’ta yapılacak olan yeni bir otoparkın da uygulama projeleri hazırlanıyor. Alaybey’de yapılması planlanan katlı otopark ile Buca Kasaplar Meydanı Yeraltı Otoparkı, Evka 3, Çiğli, Ulukent ve Üçkuyular Katlı Otoparkı için de hazırlıklara başlandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi