İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi yapımı projesi mecliste!
İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi yapımı projesinin akıbeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi yapımı projesinin akıbetine ilişkin soru önergesi verdi. Sındır, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Sındır, ''Aşağıda yazılı olarak yer alan “İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Yapımı Projesi” ile ilgili sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından, Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim'' diye konuştu.
Sındır, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında, 2015-2023 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması planlanan 1976H04-53 Proje No'lu “İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Yapımı Projesi” bulunmaktadır. Proje kapsamında 5.000 m2'lik kütüphane yapılacaktır. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesinin tarihi geçmişine baktığımızda; 1775 yılında Hisar Cami Şerif adıyla bir vakıf kütüphanesi olarak hizmet verirken 1925 yılında Milli Eğitim Bakanlığına devrolmuş ve daha sonraki yıllarda İzmir'deki tüm vakıf kütüphaneleri bir araya getirilerek Hisar Umumi Kütüphanesi adıyla Salepçioğlu Camii'nin alt katında hizmet vermeye devam etmiştir. 1952 yılında kütüphane Atatürk Müzesi’nin alt katına taşınmış ve Atatürk Kütüphanesi adını almış, 1957 yılında kütüphanenin adı bir kez daha değiştirilerek Atatürk Umumi Kütüphanesi yapılmıştır. 1962'de Müze ve Kütüphane birleştirilerek, kurumsal olarak “Atatürk İl Halk Kütüphanesi ve İzmir Şehri Müzesi Müdürlüğü” adını almıştır. 1973 yılından günümüze kadar da Atatürk İl Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Diğer bir deyişle söz konusu yapımı planlanan proje binası, tarihi ve işlevleri itibarıyla yaşatılması ve gelecek nesillere mutlak surette taşınması gereken bir yapıdır.
Proje toplam tutarı 17.000.000 TL iken 2015 yılında başlanılan bu projede bugüne dek harcanan bir para ne yazık ki olmamış ve proje sürekli ertelenmiştir. 2021 yılı Kamu yatırımları incelendiğinde bu projeye ayrılan ödeneğin 3.000.000 TL olduğu anlaşılmaktadır. Diğer yandan, var olan eski binanın da 2018 yılında yıkılmasıyla yeni binaya acilen ihtiyaç olduğu ortadadır. Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programına göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 2015 2023 yılları arasında tamamlanması planlanan “İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Yapımı Projesi” yatırımlarının yapım süreci ile ilgili aşağıda yer alan sorularımın yanıtlanmasını saygıyla dilerim.''
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın soruları:
1. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesinin yıkımı neden, ne zaman ve kim tarafından yapılmıştır?
2. Kütüphanenin depreme dayanıksız olduğu için yıkılmasına karar verildiği basına yansıyan haberlerden anlaşılmaktadır. Bu konuda herhangi bir rapor var mıdır? Kim tarafından, ne zaman verilmiştir. 3. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Yapımı Projesi kapsamında herhangi bir ihale yapılmış mıdır? Yapıldı ise, ne zaman ve hangi usulle yapılmıştır ve ihaleye teklif veren/davet edilen kişi/kurum sayısı nedir? İhale bedeli nedir? İhale sözleşmesi gereği işin yapılma süresi ve süreçleri nelerdir?
4. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Yapımı Projesi kapsamında yapılması öngörülen yapının bölgenin mimari özelliklerine, kültürel özelliklerine ve yıkılmış bulunan kütüphanenin tarihi geçmişine ve fonksiyonlarına uygun mu projelendirilmiştir?
5. Projenin toplam tutarının 17.000.000 TL olduğu fakat bugüne kadar hiçbir harcama yapılmadığı ve hatta 2021 yılı yatırım programına göre ayrılan ödeneğin de 3.000.000 TL olduğu bilinmektedir. Bu ayrılan ödenek ile projede yapılması planlanan nelerdir?
6. Kamuoyunda sıklıkla yer alan bir iddia olarak; yıkılan kütüphane binasının yerine bir başka projenin yapılacağı yer almaktadır. Bu iddia doğru mudur?
7. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Yapımı Projesi yapılmamasının önünde siyasi/bürokratik ya da ekonomik kaynaklı sorunlar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
8. Önergenin verildiği tarih itibariyle İzmir ilindeki kütüphane sayısı nedir? Bu kütüphanelerde bulunan kitap sayısı ile bu kütüphanelerden yararlanan kişi sayıları nedir?
9. 2018 yılında yıkılan binada yıkım öncesi kaç kitap bulunmaktaydı? Kitaplar nerede nasıl muhafaza edilmektedir? Taşınma esnasında kaybolan, yıpranan kitap var mıdır?
10. Proje tamamlandıktan sonra kütüphanenin daha etkin kullanımına yönelik herhangi bir çalışma var mıdır?
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com