Kent Haberleri

İzmir AutoShow açıldı!

İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenen açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, ilk yılında 12 bin kişinin ziyaretçiyi ağırlayan fuarın son düzenlenişinde ise ziyaretçi sayının 50 bini geçtiğini belirtti.


Ziyaretçi sayısındaki artışın fuarın ivmesini gösterdiğini kaydeden Aydoğan, İzmir'de dünya çapında birçok fuar düzenlendiğini, bunlardan en keyiflilerinden birinin de 8. kez düzenlenen AutoShow olduğunu ifade etti. Aydoğan, otomotiv konusunda İzmir'in iyi bir noktada bulunduğunu söyleyerek, "Avrupa'ya, dünyaya mal satan yan sanayimiz var. Ünlü markalara parça satmak kolay değil" dedi.


Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce de İzmir'in otomotiv pazarı yönünden Türkiye'nin önemli kentlerinden biri olduğunu, Ege Bölgesi'nin Türkiye otomotiv pazarının yaklaşık yüzde 10'unu teşkil ettiğini belirtti.


Otomotiv sektörünün 2013 yılının 9 ayını oldukça başarılı bir sonuçla yaklaşık yüzde 10'luk artışla kapadığını ifade eden Erce, şunları söyledi:


"Yılın ilk yarısında ülkemizin ekonomi gündeminde kredi kuruluşlarının not artırımları ve TCMB'nin faiz indirimleri bulunuyordu. Düşük faiz ortamı ve buna ek olarak tüketici güven endekslerindeki toparlanma, haziran ayına kadar sürdü. Bu olumlu tablo otomobil satışlarına da yansıdı. Düşük faiz ortamı otomobil pazarını olumlu etkilerlen, büyüme rakamlarındaki düşük gidişat ticari araç pazarını olumsuz etkiledi. 2013 Eylül sonu itibariyle otomobil pazarı yüzde 19 artarken, hafif  ticari araç pazarı yüzde 11 azaldı. Şu anki göstergeler ile 2013 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 820 bin-860 bin adet aralığında gerçekleşeceğini öngörmekteyiz." 


Yaşlı araç parkının Türkiye'nin önemli sorunları arasında yer aldığını kaydeden Erce, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Maliye Bakanlığı'mızın çevreyi daha az kirleten araçlardan daha düşük vergi alınması için Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde düzenleme yapmak üzere hazırlık çalışması yürütmesini olumlu bir adım olarak görüyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de 20 yaş üzeri araçların değiştirilmesini teşvik etmek amacıyla ömrünü tamamlamış araçlara belli bir bedel ödeyeceklerini gündeme getirdi. Yaşlı araç parkının çevreye olumsuz etkisinin yanı sıra kamu sağlığına da olumsuz etkileri söz konusu. 2012 yıl sonu verilerine göre araç parkımızın yüzde 32'si 16 yaşın, yüzde 21'i ise 20 yaşın üstündeki araçlardan oluşuyor. Dolayısıyla vakit kaybetmeden parkımızı gençleştirmeye ve yenileştirmeye hizmet edecek politikaların geliştirilmesi artık çok büyük bir ihtiyaç teşkil etmektedir."


İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. tarafından, ODD ve Ege Otomotiv Derneği'nin destekleriyle organize edilen ve 81 katılımcının yer aldığı fuar 27 Ekim'de sona erecek.


İzmir Autoshow'da, son modeller ve markalar, özel tasarımlı stantlarında, hafta içi 11:00 – 20:00, hafta sonu ise 11:00 19:00 saatleri arasında görülebilecek.


Fuarda ayrıca 2'inci El Araç Ekspertiz Alanı, Klasik & Spor Otomobiller Sergisi, Volkswagen Sevenler Derneği Sergisi, Kızılay'a Kan Bağışı gibi etkinlikler de düzenlenecek.


AA