Kent Haberleri

İzmir Balçova arsa mağdurları Cumhurbaşkanı’na mektup gönderdi!

Arsa Mağdurları İnsani Dayanışma Derneği üyeleri İzmir Büyükşehir Belediye binası önünde toplanarak mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik hazırladıkları mektupları Cumhurbaşkanı’na gönderdiler.

İzmir’de Balçova Arsa Mağdurları İnsani Dayanışma Derneği üyeleri Büyükşehir Belediye binası önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. ‘Aziz Kocaoğlu ile canlı yayına çıkmak istiyoruz’, ‘İmdat Balçova Belediyesi’nden kurtarın bizi’, ‘Eşitlik ve adalet istiyoruz’ gibi yazılı pankartlar açan arsa mağdurları adına konuşma yapan Dernek avukatı Mustafa Kemal Turan, ‘Farklı Cumhurbaşkanım’ başlıklı dilekçeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi.  Arsalarındaki imar sorununun çözülmesini bekleyen ve zaman zaman eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni de şikayet eden vatandaşlar acil çözüm istedi.


4 BİN AİLE MAĞDUR

Arsa mağdurları Avukatı Mustafa Kemal Turan kaleme aldığı mektupta 4 bin ailenin mağdur olduğunu ve arsa mağdurlarının taleplerini sıralayarak,  “Dilekçe ekinde vekaletini sunduğum müvekkilim İzmir kamuoyunda Balçova Arsa Mağdurları İnsani Dayanışma Derneği olarak bilinen sivil toplum çatısı altında hukuk mücadelesi veren 4 bin kişiden birisidir. Bu 4 bin kişinin mülkiyet ve imar haklarının yerel yönetim tarafından 40 senedir süregelen ihlali karşısında kısa süreli, dönemsel ve tepkisel refleksler yerine düzenli bir sivil toplum örgütü olarak planlama ve yargı süreçleri içinde uzun süreli aktif hak arama mücadelesi ve bu bağlamda farklı bir sivil toplum hareketi olarak hareket eden bu oluşum ‘Farklı bir Cumhurbaşkanı’ olmayı şiar edinen şahsınıza konuyu aktarmak ve çözüm bulmak istemektedirler” dedi.


BEŞTEPE KÜLLİYESİ ŞANSI

Farklı bir sivil toplum hareketi olmak adına hareket ettiklerini ve yaklaşık 13 senedir tüm kamuoyu önünde seviyeli ve dik bir duruş sergilediklerini belirten Turan, yaşadıkları mağduriyeti bizzat Cumhurbaşkanlığı’nın Beştepe’deki Külliyesi’nde aktarmak istediklerini belirterek, “Beştepe Külliyesi’ne davet ettiğiniz muhtarlar gibi, bize de bir şans vermenizi rica ediyoruz. Resmi bilgi ve belgeleri 3 şehir plancısı uzmanının bizim dosyamızı incelemekle görevlendirmenizi rica ediyoruz. İmar hukuku bakımından mutlu bir azınlığın ve müvekkilerim gibi düz vatandaşlarında imar zede olduğu Büyükşehir Belediyesinin ve Balçova Belediyesinin eşitlik, adalet ve hakkaniyet dışı uygulamaları tüm İzmir ili içinde adeta bir zulüm rejimine dönmüştür. İzmir ili içinde imar planlan uygulaması parçacı yapılmakta ve bütünlük arzeden çalışmalar yapılmadığı için bir nevi parçacı olarak imara açılan yerler bir anda diğer yerlerden daha değerli olmakta ve bir anlamda spekülasyon işlemi sergilenmektedir” açıklamasını yaptı.


ADAMA GÖRE İMAR


Kent genelinde Alman düzenleme ortaklık payı ile verilen emsal arasında illiyet bağının olmadığı ve adaletsizlik sisteminde şahsa özgü imar yaklaşımları yapıldığını ifade eden Turan, “Örneğin Rahmi Koç Bey’in gelini ve Sayın Mustafa Koç’un eşi Caroline Koç’un mülkiyetinde olan Buca ilçesi içindeki Jiro Çifliği olarak adlandırılan hara alanı tüm imar kural ve kanunlarını bertaraf ederek şahsa özgü haksız kazanç sağlanmıştır. Bu hukuka ve ahlaka aykırı plan İzmir 1.İdare Mahkemesinin 2010/227 E. - 2011/1779 K. sayılı karan ile iptal edilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Rahmi Koç Bey’in gelini ve dahi sayın Mustafa Koç'un eşi Caroline Koç ile bizim müvekkilerimiz arasında eşitliğe, hukuka ve ahlaka aykırı bir fark meydana getirmektedir. Bizlere hak ettiğimiz verilmiyor ancak Caroline Koç’a  hak etmediği veriliyor. Caroline Koç davası gibi eşitliğe, hukuka ve ahlaka aykırı oluşumlara karşı açtığımız ve mahkemelerin iptal ettiği idari işlemleri tüm bilgi ve belgeleriyle sunmaya hazırız” ifadelerini kullandı.


Açıklamanın ardından hazırlanan 4 bin adet mektup Ankara’ya gönderildi.


İlk Ses