29 / 04 / 2024

İzmir Balçova'daki kaplıcalar bölgesinin imar planları iptal edildi!

İzmir Balçova'daki kaplıcalar bölgesinin imar planları iptal edildi!

Habertürk Gazetesi Egeli eki muhabiri Can Özlü'nin haberine göre; Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin, Balçova'daki kaplıcalar bölgesinin imar planlarına yaptığı itiraz, alanın kamu yararına aykırı olması gerekçesiyle mahkeme tarafından kabul edildi.



Açtığı davalarla, son üç günde Alsancak Limanı ve Çamdibi Altındağ imar planlarını iptal ettiren Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi, Balçova'da kaplıcalar bölgesini imara açan planların yürütmesini durdurdu. Sözkonusu kararla, Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi, Balçova Termal Oteli ve Ekonomi Üniversitesi arasında kalan yaklaşık 400 dönümlük alanın imara açılmasının önüne geçildi. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2009 yılında hazırladığı imar planlarında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi karşısında yer alan ve Jeotermal Kaynak Koruma Havzası'ndan Kaya Termal Otel'e kadar olan alanı tamamen, teleferik tesislerinin bulunduğu Dede Dağı eteklerini de kısmen imara açtı. Karar kamuoyunda büyük tepki ile karşılaştı. Planlar, meslek odaları tarafından yargıya taşındı ve Danıştay tarafından iptal edildi. 


MAHKEME İPTAL ETTİ 

Gelişme üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balçova Teleferik yamaçlarını kısmen imara açan plandan vazgeçerek, çam ve zeytin ağaçlarının bulunduğu alanı planlama Hasan sınırından çıkarttı. Yeni planda Topal DEÜ Hastanesi ile Balçova Termal Tesisleri arasında kalan seraların bulunduğu alan ile Sakarya Caddesi'nin kenar bölgelerine yönelik imar kararları nin, Balçova'daki kaplıcalar bölgesinin imar planlarına yaptığı aykırı olması gerekçesiyle mahkeme tarafından kabul edildi uzanan yeşil da yer aldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin karşısındaki dağ etekleri de plana eklendi. Yaklaşık 50100 metre içeri girecek şekilde kıyı bölge için turizm merkezi kararı alındı. 


Mimarlar Odası, yapılan küçük revizyonların ardından geçen yıl yeniden onaylanan imar planlarının şehircilik ilkelerine ve imar kanununa aykırı olduğunu gerekçe göstererek bir kez daha yargı yoluna başvurdu. 4. İdare Mahkemesi, Oda tarafından açılan davayı karara bağlayarak, planların yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Yargı kararında yapılan planın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuata, plan tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu belirtildi. 


Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal "Planlama aşamasında planların şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu savunmuştuk. Mahkeme kararı bizim bir kez daha haklı olduğumuzu ortaya çıkardı. Yapılan planlamalarda ' daha özenli davranılmasını, Çevre ve Şehircilik ilkelerinin göz önünde bulundurulmasını istiyoruz" dedi. 


"ORTA YOLU BULURUZ" 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz ise karar itiraz ettiklerini söyledi. Ediz "Bakanlığın konuya yönelik itirazı var. Gerekirse plan tadilatı yapılır ve kısa sürede planların yeniden yürümesi sağlanır. Olmazsa olmaz koşullar varsa, plan revizyonu ile orta yol bulunacaktır" diye konuştu. 


DİNLER BAHÇESİ SUYA DÜŞTÜ 

Hazırlanan imar planlarının yürütmesinin durdurulmasaydı, Balçova Belediyesi de Bakanlık ile imzalanacak özel protokol sayesinde arazi üzerinde Dinler Bahçesi Projesi'ni hayata geçirecekti. 

Proje içinde cami, cemevi, kilise, havra ve sinagog da yer alacaktı. Planların iptal edilmesiyle bu proje de askıya alınmış oldu. 


3 GÜNDE 3 KARAR Mimarlar Odası'nın açtığı davalar sonucu 3 günde mahkemelerin verdiği kararlar şöyle: 1- İzmir Alsancak Limanı'nın kurvaziyer limana dönüştürülmesi ve liman sınırları içine AVM yapılması planları engellendi. Mahkeme imar planları ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

2- Bornova Belediyesi tarafından hazırlanan ve Büyükşehir tarafından onaylanan Çamdibi- Altındağ'daki 22 hektarlık iş merkezi alanının konut ve ticaret alanına çevrilmesini öngören imar planları, mahkeme kararlarıyla iptal edildi. 

3- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan ve Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi ile Termal Otel ve Sakarya Caddesi'nin üst kısımlarını kapsayan revizyon planın da yürütmesi durduruldu. 


Can ÖZLÜ/Habertürk Gazetesi eki


Geri Dön