Kent Haberleri

İzmir Basmane'de yer alan çukura yatırımcı çıktı!

Basmane'deki Çukur'a yatırımcı çıktı. Adı henüz açıklanmayan yatırımcı, TMSF yöneticileriyle geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek el sıkıştı. 26 Ağustos'ta TMSF'ye yapılacak ödeme ile ödeme ile DTM'nin önündeki finans engeli de ortadan kalkacak


Basmane'de temeli atılan ancak yaklaşık 14 yıldır hayata geçirilemeyen Dünya Ticaret Merkezi'nin (DTM) önü açıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandıktan sonra askıya çıkarılan 1/1000 ölçekli imar planına bir aylık askı süresi içinde hiçbir itiraz olmadığı belirtilirken, Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'nun bulduğu yatırımcıya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) onay geldi. Edinilen bilgilere göre Zorlu'nun bulduğu projeye ortak olacak İzmir dışından yatırımcı, TMSF yöneticileriyle geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek el sıkıştı. Yapılan anlaşma doğrultusunda adı henüz açıklanmayan yatırımcı 26 Ağustos Pazartesi günü TMSF'ye ödemeyi yaparak imardan sonra Dünya Ticaret Merkezi Projesi'nin (DTM) önündeki finans engelini de ortadan kaldıracak. 


Toplantı yapacak

Yatırımcı, Güçbirliği'nin borcuna karşılık TMSF'ye yaklaşık 20 milyon dolar ödeyecek. Bu operasyon ile DTM Projesi'nin yüzde 50 ortağı olan Güçbirliği Holding'in payına ortak olacak. Projenin yüzde 50 ortağı da EGS Holding. Projeye sermaye yatıran yatırımcı, DTM Projesi'nin de yapımını üstlenecek. TMSF'nin Basmane'deki arsaya 120 milyon dolar değer belirlediği de öğrenildi. Gelişmeleri doğrulayan Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, gerekli açıklamaları gelecek hafta düzenleyeceği bir toplantı ile kamuoyuna aktaracağını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçmişte imzalanan protokolden doğan hakları gereği yatırımcılar projenin yüzde 30'luk bölümüne Büyükşehir için hizmet binası yapacak. Ayrıca en az 7 bin 500 metrekarelik otopark da yapılacak.


Yılan öyküsüne dönmüştü

Yılan öyküsüne dönen Dünya Ticaret Merkezi Projesi, Burhan Özfatura'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1990'lı yıllarda başladı. O dönemde belediye garajı olarak hizmet veren arazi, Özfatura'nın teşviğiyle Dünya Ticaret Merkezi kurulması için yapılan ihale sonucu Güçbirliği Holding tarafından en yüksek teklif verilerek satın alındı. Güçbirliği Holding, belediyeye de hizmet binası vermek şartıyla EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile birlikte inşaat çalışmalarına başladı. Şirket, arazide ikiz kulelerden oluşan, içinde alışveriş ve iş merkezi, sinema ile otoparkın bulunduğu bir projeyi uygulayacaktı. 1998'de DTM'nin temeli atıldı. 


Davalar birbirini izledi

Ancak, İzmir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşlarından oluşan bir grup, İzmir İdare Mahkemesi'nde inşaatın durdurulması ve imar planı değişikliğinin iptali için dava açtı. Yargı kararıyla DTM inşaatı durduruldu. Çakmur ve arkadaşlarının açtığı davalar nedeniyle temeli için 25-30 milyon dolarlık yatırım yapılan DTM inşaatı uzun yıllar durdu. Geçtiğimiz aylarda Konak Belediye Meclisi tarafından hazırlanıp İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandıktan sonra askıya çıkarılan 1/1000 ölçekli imar planı bir ay boyunca askıya çıkarıldı. Geçtiğimiz günlerde askıdan indirilen planları hiçbir itiraz olmadığı belirtildi. 



Yeni Asır