Kentsel Dönüşüm

İzmir Bayraklı'da kentsel dönüşüm kendiliğinden başladı!

İzmir Büyükşehir’in Bayraklı’da kentsel dönüşüm alanı ilan ettiği üç mahallede projeye 6 yıldır başlanamadı. İlçe Belediyesi, imar planlarını hazırladı. Dönüşüm kendiliğinden başladı.

İzmir Büyükşehir’in Bayraklı’da kentsel dönüşüm alanı ilan ettiği üç mahallede projeye 6 yıldır başlanamadı. İlçe Belediyesi, imar planlarını hazırladı. Dönüşüm kendiliğinden başladı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlıklarına 2010'da başladığı ve 2013'te törenle kamuoyuna duyurduğu Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi'nde bir arpa boyu yol alınamayınca, bölgede kendiliğinden dönüşüm başladı. Proje, Büyükşehir'in duyurulan ya da başlanılan ancak bir türlü tamamlanamayan projeler arasındaki yerini aldı. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararla Mayıs 2010'da Bayraklı ilçesinde Cengizhan, Alparslan ve Fuat Edip Baksı Mahallelerinin büyük kısmını kapsayan 60 hektarlık alan "kentsel dönüşüm alanı" diye belirlendi. Mayıs 2012'de Bayraklı'da vatandaşları bilgilendirmek amacıyla iletişim ve tanıtım merkezi açıldı. Bu arada proje alanı içinde faaliyet gösteren çeşitli derneklerin talepleri doğrultusunda 7 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Anket çalışmaları yürütüldü. 2 bin 831 konut sahibi ve 108 işyeri sahibi ile tek tek görüşüldü. Alanda var olan bütün zeminüstü envanteri çıkarıldı. Veri tabanı oluşturuldu ve bu verilere bağlı hak sahipliliği tespitleri tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir yandan da yüzbinlerce lira harcayarak hizmet alımı yöntemi ile bütün verilere bağlı mimari proje ve tasarımları tamamladı.


HARCANAN PARA BOŞA GİTTİ

Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi, 8 Haziran 2013'te görkemli bir törenle kamuoyuna tanıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun o toplantıda yaptığı konuşmada, projeyi yetkinin bakanlıkta olduğu 6306 sayılı Riskli Alanlar Yasası'na göre değil, Belediye Yasası'nın 73. maddesine göre yapacaklarını söyledi. Ancak 60 hektarlık alanın kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilmesinin üzerinden geçen 6 yıllık süreçte projede ilerleme kaydedilemedi. Bunun için harcanan paralar da boşa gitmiş oldu. Projenin uygulamaya geçirilememesi 2014'teki yerel seçimler öncesi Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ı da zor durumda bıraktı. Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm projesinden sonuç çıkmayacağını gören Bayraklı Belediyesi, Mart 2016'da Tepekule ve Çay Mahallerini ilgilendiren 1/1000 ölçekli imar planlarını kendi meclisinde kabul edip İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Böylece "kendiliğinden dönüşüm" için süreç resmen başladı. Hasan Karabağ, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Maalesef belediyelerin yapmaya çalıştığı kentsel dönüşüm uzlaşmasında sıkıntı yaşanıyor. Vatandaş, 'Oğlum, kızım var bunlara birer daire verin. İmar planlarını biraz daha iyileştirin. Ben de müteahhitle anlaşayım' diyor. Biz de bu kapsamda bir çalışma yürüttük. Planların Büyükşehirden geçmesi ile birlikte vatandaşla müteahhitler kendi aralarında anlaşacak. Böylece de dönüşüm kendiliğinden gerçekleşecek. Başından beri, dönüşümün ancak bu yolla olacağını savunuyorum. Zaman, haklılığımızı ortaya koyacaktır" dedi. Büyükşehir'in hayata geçirilemeyen projesinde toplam 8 bin konut üretilecekti. Farklı tipte ve metrekarelerde, beklenti ve talepleri karşılayacak şekilde konut yapılacaktı. Tasarım alanının en üstünden Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'ndan denize erişen yeşil koridorlar yapılacak, denize yaya ulaşımı kolaylaşacaktı. Konut adalarında binalar mümkün olduğunca deniz manzaralı olacak, 3 seyir terası ve meydan inşa edilecekti. Homeros, Akdeniz ve Smyrna adları verilecek 3 kapı oluşturulacaktı.


Sabah