15 / 05 / 2024

İzmir Belediyesi Petkim planını görürse davadan çekilecek!

İzmir Belediyesi Petkim planını görürse davadan çekilecek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Petkimin imar planları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına açtıkları davanın Petkimde belediyenin plan yetkisinin korunması amacını taşıdığını ve planı görünce davadan çekileceklerini bildirdi



Aziz Kocaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Petkim sahasındaki planları onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Danıştay 6. Dairesinde dava açtıklarını hatırlattı.

Petkimin yatırımı için her türlü planlamanın yapılıp önündeki engellerin kaldırıldığını belirten Kocaoğlu, açıklamasında şu bilgileri verdi: "İzmir Büyükşehir Belediyesi her zaman yatırımcının yanında yer aldı. Nereden kaynaklandığını bilemediğimiz nedenlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına İmar Yasasında olağanüstü haller için yetki veren 9. maddesi uygulamaya konuldu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesinin plan yetkileri yok sayılarak resen plan yapıldı. Büyükşehir Belediyesinin açtığı dava kesinlikle yatırımın önünü kapatmıyor. Dava sürecinden önce Petkim üst yönetimiyle görüştük. Öneri planlarının bize gelmesi durumunda dava açılmayacağını defalarca bildirdik ve bunda mutabık kaldık. Buna rağmen 9. madde devreye girince dava açma süresi dolacağından zorunlu olarak yargıya gittik. Petkim yetkilileri bizim önerdiğimiz ve doğru olduğuna inandığımız planı büyükşehir belediyesine getirdiği an davadan çekileceğiz."

Kocaoğlu, davayı açmalarının Petkime ya da yatırımcılara karşı bir tavır niteliği taşımadığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Dava açma nedenimiz olağanüstü hallerde kullanılması gereken 9. maddenin alışkanlık haline getirilerek her konuda kullanılması ve büyükşehirin plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı yasal yollardan hak arama girişimidir. Sadece büyükşehir belediyesinin hükmü şahsiyetini ve yetkisini korumak amacını taşımaktadır. Bu alışkanlık devam ettiği ve büyükşehirin plan yetkisi kullanıldığı müddetçe de bu süreç böyle devam edecek."

İzmir Büyükşehir Belediyesinin her konuda yatırımcının yanında ve destekçisi olduğunu, olmaya devam edeceğini belirten Kocaoğlu, "Yeni Kent Merkezi ve İnciraltındaki çabalarımız bunun en belirgin örneğidir. Petkimdeki özel durumu  İzmir  Büyükşehir Belediyesinin yatırımcıya karşı olduğu şeklinde yorumlamak sağlıklı bir yaklaşım değildir" ifadesine yer verdi.
AA


Geri Dön