Genel

İzmir Belediyesi'nden Agora kazılarına 75 bin liralık destek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu: Agora’daki tarihi aksın desteklenmesi çalışmaları çerçevesinde, Kadifekale’de yapılan çalışmalar dahil 250 milyon lira harcadık"

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora kazı çalışmaları için her ay 75 bin lira kaynak aktaracak. İzmir Agorası yürütülen kazı çalışmalarına İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından maddi destek sağlanmasına ilişkin protokol, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Tuna, Agora Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki’nin katıldığı törenle imzalandı.

Kocaoğlu, törende, Agora kazılarına kendisinden önceki büyükşehir belediye başkanı Ahmet Piriştina döneminden bu yana personel ve araç gereç desteği sağlandıklarını, ancak Belediye Kanunu’nda yapılan değişiklik ve Sayıştay raporlarından kaynaklanan yasal zorunluluk nedeniyle artık kazılara sadece maddi destek verileceğini söyledi.
Kadifekale’den başlayarak Kemeraltı, Basmane ve Agora’yı da içine alan toplam 270 hektarlık alanın, İzmir’in en büyük kentsel zenginliği olduğunu belirten Kocaoğlu, bulunan eserlerin restorasyonu ve bölgedeki tescilli binaların ayağa kaldırılmasıyla bu alanın, sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin en önemli tarihi, kültürel bölgesi olacağını kaydetti.
Kentsel mirasın korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi çalışmalarının üzerinde titizlikle durduklarını ifade eden Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Kadifekale’de kent dönüşümü için 200 milyon lira, yeşil alan düzenlemeleri için 10 milyon lira, Agora’daki kamulaştırmalara 30 milyon lira, kazı destek çalışmalarına 8-10 milyon lira harcadık. Agora’daki tarihi aksın desteklenmesi çalışmaları çerçevesinde Kadifekale’de yapılan çalışmalar dahil olmak üzere 250 milyon lira harcadık. Belediye olarak 2014 hedeflerimizi
 belirledik, 29 Mart 2014’e kadar kentin altyapı sorunlarını bitireceğiz, üst yapılarda da önemli çalışmalar yapacağız. Körfez’de düzenlemeler yapacağız."

Büyükşehir Belediyesinin, 2014 sonrasında da bu akstaki tarihin gün ışığına çıkarılması, tarihi özelliklerin korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiği görüşünde olduğunu belirten Kocaoğlu, "2014 sonrası, belediyenin bir başka işi de kent dönüşümü olmalıdır"dedi.

Maddi durumu iyi olan kişiler ile şirketlerin, bu tarihi aksta bulunan koruma altındaki yerleri satın alarak, restore ettirmelerini de isteyen Kocoğlu, "Bu yapıları hem kente kazandırırlar hem de ilerleyen zamanda bu mekanların değeri daha da artacak iyi bir yatırım elde ederler. Buradaki getiriyi başka hiçbir yatırımda bulamazlar" dedi.
Agora Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ise Agora Ören Yeri Kazısını 2007 yılından beri başkanlığındaki ekibin yürüttüğünü belirterek, kazılara geçmişten bugüne kadar destek veren herkese teşekkür ettiğini ifade etti.

A.A.