Kent Haberleri

İzmir, bisiklet kenti oluyor!

Büyükşehir Belediyesi'riin bisikletseverlerin talep ve önerilerini dinlemek üzere Havagazı Fabrikası'nda çimler üzerinde düzenlediği açıkhava toplantısında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir'i "bisiklet kenti" yapma hedeflerini açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi'riin bisikletseverlerin talep ve önerilerini dinlemek üzere Havagazı Fabrikası'nda çimler üzerinde düzenlediği açıkhava toplantısında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir'i "bisiklet kenti" yapma hedeflerini açıkladı. Ulaşım amaçlı bisiklet yolları isteyen ve kaldırım işgali nedeniyle bisiklet yollarını kullanamayan bisikletseverlerin temmuz ayında Konak Pier önünde yaptığı eyleme katılarak destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz verdiği üzere bisikletçilerle bir araya gelerek yeni projelerini anlattı.
En büyük güç halk Havagazı Fabrikası'nda çimler üzerinde gerçekleşen buluşmada, kent içinde bisiklet kullanımını özendirebilmek amacıyla kısa sürede hayata geçirilecek projeler görüntüler eşliğinde tanıtıldı. Bisikletseverlerin büyük beğeni ile karşıladığı "Bisikletin Kenti İzmir" Projesi ile mevcut bisiklet yolları rehabilite edilerek standartları yükseltilecek. Bornova, Buca ve Urla'yı kent merkezine bağlamak için yeni bisiklet güzergahları oluşturulacak. Pasaport'ta yapılacak yeni düzenleme ile bisiklet yolundaki engeller kaldırılacak. Karataş ve Güzelyalı projeleri ile bisiklet yolu yaya yolundan ayrılacak. Kıyı boyunca kesintisiz bisiklet geçişini sağlamak amacıyla Naldöken, Turan ve Liman geçişleri düzenlenecek. Tüm kıyı şeridi boyunca 29 noktada kiralık bisiklet istasyonları olacak.
30'u aşkın noktada park yerleri oluşturulacak. Vapur iskelelerinin önüne iletişim panoları kurulacak.
Sunum sonrası bisikletseverlerin yeni projelerle ilgili fikirlerini alan ve sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilerin desteğiyle bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla bir yol haritası belirlediklerini ifade etti. Bisiklet kenti İzmir'i yaratmak için öncelikle yapılması gerekeni "Biz inanacağız. Siz inanacaksınız. Bizler sizlerin düşüncelerinize saygı duyup yerine getirmeye çalışacağız. Hep birlikte birbirimizi destekleyerek bu işi yürüteceğiz" cümleleriyle özetleyen Başkan Kocaoğlu, "Konak Pier'in önünde sizlerle görüştüğümüz zaman startı verdik. Bu çalışmalar bir iki günde yapılmadı. İzmirDeniz Projesi ile birlikte bu kentin bisiklet kenti olması için olanaklarımızın el verdiği ölçüde biz bunu yapacağız" diye konuştu.
Başkan Kocaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti; "Ben en büyük gücün halk olduğuna inanıyorum. İzmirli hemşehrilerimden güç alıyorum. İzmir'de de güç, 4 milyon İzmirlinindir.
Emniyeti, taksiciyi, ESHOT şoförünü, özel araçları hepsini eğiteceğiz. Sosyal medyayı kullanarak, ilişki kurarak, diyolog kurarak toplumu hızlı bir şekilde dönüştürmeye, bisiklete karşı duyarlılık yaratmaya çalışacağız. Bunu birlikte yapacağız. Biz yolu yaptıkça bisiklet kullananların sayısı artacak." Kent içinde bisikletle ulaşım imkanı Toplantının başlangıcında, İzmir Büyükşehir belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürü Hasibe Velibeyoğlu, İzmirDeniz olarak adlandırılan kıyı tasarım projesi içindeki bisiklet yollarına ilişkin detaylı bir sunum yaptı. Proje ile ilgili bisikletseverlerin sorularına yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fidan Aslan ise bisiklet kullanımını sadece sahil bandı ile sınırlandırmak istemediklerini, tüm ilçe merkezlerinden sahil bandına ulaşımı sağlayacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi.
Sahil boyunca kesintisiz bisiklet ulaşımı için geçiş noktalarında İzmir Valiliği ve İzmir Emniyetinin desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydeden Aslan, "Eğer bunu sağlarsak, kesintisiz 45 kilometrelik parkurumuz olacak" diye konuştu.
Neler yapıldı?
İzmir genelinde 43 kilometrelik yeni bisiklet yolu yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bisikleti sevdirmek ve yaygınlaştırmak için "Bisiklet Bizden, Gezmesi Sizden Projesi"ni hayata geçirdi. Bisiklet yarışları ve Türkiye'nin ilk "İtfaiyeci Bisiklet Takımı" oluşturuldu.


Haber Ekspres