27 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 22,5 kilometrelik dere ıslahı yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 22,5 kilometrelik dere ıslahı yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2009 Ocak ayından Aralık ayına kadar 22,5 kilometrelik dere ıslah çalışması yaptı



İzmir'de 1995 yılında meydana gelen sel felaketinin yeniden yaşanmaması için altyapı çalışmaları gerçekleştiren
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 22,5 kilometrelik dere ıslahı yaptı.

AA muhabirinin  İzmir  Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2004'ten 2009 yılına kadar kentsel alan içinden geçen derelerin bir daha taşkınlara meydan vermeyecek şekilde ıslahı
gerçekleştirilirken, 2009 yılında da dere ıslahı için 16 milyon liralık yatırım yapıldı.

İZSU, 2009 yılı Ocak ayından Aralık ayına kadar 22,5 kilometrelik dere ıslah çalışması yaparken, Bayındır ilçesi atık su arıtma tesisi dere düzenleme inşaatıyla aynı ilçenin Söğütüören Köyü Beliksu Deresi sağ sahil koruma duvarı inşaatını tamamladı.

Bornova Çayı membağında geçirimsiz tabaka oluşturan İZSU, 2008 yılında başladığı Bornova Kazankulbu ıslah çalışmasını da 2009 yılında bitirdi.

Karşıyaka Onur Mahallesi'ndeki Ilıca Deresi, Menderes'teki Küner, Gölcükler, Akçaköy, Sürmeli, Dereköy, Urla Tabaklar Deresi'nin ıslah çalışmalarına 2008 yılında başlayan İZSU, 2009 yılında bu derelerin ıslahını tamamladı.

Menderes Hasan Kulu Deresi'nin ıslah çalışmalarını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Özdere Söğütçük Deresi, Bornova Piçi, Şeytan, Taşpınar, Malama derelerinin çalışmalarını ise sürdürüyor.

-2010 YILI PROGRAMI-
Metropoldeki dere ıslahlarını büyük ölçüde tamamlayan İZSU, 2010 yılında çevre ilçelerdeki derelere yönelik çalışmalar gerçekleştirecek.

Ürkmez, Menderes, Bayındır, Urla ilçelerindeki 11 derede 10 kilometre uzunluğunda dere ıslahını 2008 ve 2009 yılında tamamlayan İZSU, 2010 yılında Aliağa, Özdere, Yeni Foça ve Bayındır'daki 26 derede 30 kilometre uzunluğunda ıslah çalışması yapacak, derelerin üst havzalarında suyu geciktirmek ve kum, çakıl, toprak yığılmasını önlemek amacıyla 12 tersip (tortu) bendi inşa edecek.

Belediye, Aliağa'da ilçe merkezinden geçen Değirmendere Deresi ve yan kollarında yaklaşık 5 kilometre, Yenifoça Mahallesinde 7 kilometre, Özdere Mahallesi'nde 13 kilometre, Bayındır'da Eminesuyu, Kınalır ve Hacıibrahim derelerinde 5,3 kilometrelik ıslah gerçekleştirecek.

Çevre ilçelerde 2010 yılında yapılacak ıslah çalışmalarıyla yaz aylarında sinek ve koku, kışın da taşkınlara neden olan derelerle ilgili sorunlar giderilecek.

-YETKİLİLER: "VATANDAŞ RAHAT EDECEK"-
İZSU yetkilileri, ilçe, mahalle ve köylerde su taşkınlarına neden olan derelerin ıslahı için ciddi kaynak ayırdıklarını belirtti.

Dere ıslahlarıyla önemli bir çevre yatırımını da tamamlamak istediklerini anlatan yetkililer, şunları söyledi:

"Kış aylarında taşarak can ve mal kayıplarına neden olan, yaz aylarında koku ve sinek üreterek çevreyi rahatsız eden derelerimizi temizleyeceğiz. Kent içinde de eskiden dere yatağı ve göl olan yerler zamanla çeşitli nedenlerle doldurulmuş ve imara açılmış. Bu soruna kalıcı çözüm bulmak için şehirdeki eski dere yataklarını buluyor, cadde ve sokaklardan yararlanarak mümkün olduğu kadar açık ya da ızgaralı kanallarla dereyi tabiata uyumlu yani yeniden çalışır hale getiriyoruz. Kent içinde bu çalışmamızı büyük ölçüde tamamladık. Şu an ekiplerimiz Bornova'da Şeytan, Malama, Taşpınar ve Piçi derelerinde çalışıyor. Dere havzası kaybolmuş çok az sayıda deremiz kaldı. Onların da ıslahını gerçekleştireceğiz."
AA


Geri Dön