İzmir depreminde yıkılan 17 yapı 1999'dan önce inşa edildi!
Hazır Beton Birliği'nin yaptığı araştırmalara göre 30 Ekim'de İzmir depreminde yıkılan binaların 1999 yılından önce inşa edildiği belirlendi. Reel Yatırım & Co. Broker’ı Şeyma Yeşim Dikmen , İzmir depremine ilişkin açıklamalarda bulundu...
30 Ekim'de İzmir Seferihisar'da meydana gelen depremce 125 can kaybı yaşanırken çok sayıda bina da kullanılmaz hale geldi. Depreme ilişkin rapor yayınlayan Hazır Beton Birliği verilerine göre depremde yıkılan 17 binanın 1999 senesinin öncesinde inşa edildiği ortaya çıktı.
Reel Yatırım & Co. Broker’ı Şeyma Yeşim Dikmen İzmir'de yaşanan deprem sonrasında, İzmir'deki gayrimenkul piyasası hakkında değerlendirmelerde bulundu… İşte Dikmen'in o yazısı...
Çok üzücü ki ciddi yaralar aldığımız 6.9 şiddeti depreminin yine beşeri hatalardan kaynaklı olduğunu bilmek çok vahim ,bu şekilde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Her şeyden önce Hazır beton birliğinin yaptığı çalışmalarda, depremde yıkılan 17 adet yapının 1999 öncesinde yapıldığı tespit edilmiştir. Özellikle Bayraklı bölgesinde zeminin yapısı deprem dalgalarında büyütme etkisi yapmış, deprem bu bölgedeki yapılar üzerinde daha etkili olmuştur. Bazı binalarda planda asimetri sonucu burulma, bazılarında kısa kolon etkisi ile kolonda kesme gibi tasarım hatalarından kaynaklanan hasarlar görülmüştür, yine söylemeden geçemiyorum ama insan hayatının bu kadar ucuzlaştırıldığı memleketime günlerce gözyaşlarımızla kendimizi teselli etmeye çalıştık.
Deprem sonrası Bornova-Manavkuyu mevkiinde toplamda 214 bina yıkılacak bu sadece ağır hasarlı binalar ,1431 bina az hasarlı tespit edildi ve kat malikleri asla o binalarda oturmak istemiyor haklı olarak ve herkes hızlı bir şekilde ev aramaya başladı bu süreç çok hızlı ,korkulu ve sancılı geçmeye devam ediyor insanlar geçici olarak yerleşmeye başladılar bile ki bu yazılara sığmayacak kadar üzücü geçen bir öykü…
İzmir’de yaşanan 6.9 tüm inşaat firmalarını tedirgin etti çünkü yeni yapıların bile sıva ve boyaları döküldü ,firmalar tarafından yapılan kolon ve kirişlerde sıkıntı yok açıklaması herkesi bir şekilde rahatlattı çünkü bizde o korku içinde yarılan duvarları izlerken inşaat bilgimizi sınamadık doğal olarak…
Gayrimenkul piyasası şu ara İzmir’de ciddi anlamda durağan geçeceğe benziyor ne insanların yatırım amaçlı popüler olan Bornova-Bayraklı bölgesine yatırım yapacak ne hali var ne de covid-19 sebebi ile Dövizin dalgalanması ,piyasadaki nakit akışının durması ve ekonomik koşullar, tüketicilerin önceliklerini değiştirdi. İzmir’de konut fiyatları hala denge rakamlarını bulamadı. Şu an tamamen güvenli bölgelere akım başladı Bornova-Atatürk mahallesi ,Karşıyaka –Mustafa Kemal Mahallesi, Buca, Balçova ,Narlıdere daha üst segment direk bahçeli kendine tahsis edilmiş villa tarzı mülkleri tercih ediyorlar . Yeni yapılacak projelerinde zaten termin süreleri en az 18 ay ve özellikle Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesinin beklendiği şu sıralarda 0.99 ‘luk mevcut kampanyalar büyük fırsat oluşturabilir. İkinci el konutları oldukça kritik bir süreç bekliyor.
Bu süreçte inşaat firmaları ve emlak ofisleri satışa değil, sosyal ve pr çalışmalarına yoğunlaşmalı ,tüketicilerde güveni ve itibarı sağlayan inşaat firmaları ve emlak ofisleri rakiplerine göre daha güçlü duruş sergileyecek ve finansal performanslarını korumalı diye düşünüyorum.