İzmir Dünya Ticaret Merkezi inşaatı durduruldu
İzmir'in Konak ilçesi Basmane Meydanı'nda Dünya Ticaret Merkezi alanı, 11 yıldır temeli atılmış bir inşaat çukuru olarak duruyor
1998 yılında Kültürpark'a bitişik arsada başlayan projeye bugünün fiyatlarıyla 35 milyon dolar harcandı. Ancak dönemin İzmir Büyükşehir Belediye başkanı olarak Yüksel Çakmur'un mahkemeden çıkardığı "yürütmeyi durdurma" kararıyla 2001 yılında inşaat durduruldu.
Yarım kalan inşaatın sahibi Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, kendileri ve EGS Holding'in önünü kesme amacıyla projelerinin engellendiğini iddia etti. Zorlu, "Dünya Ticaret Merkezi projesi engellenmeseydi, EGS de Güçbirliği de bu duruma düşmezdi. Yurtdışından ortaklık teklifleri alırken önümüz kesildi." dedi.
Güçbirliği Holding, proje için 2001 krizinde 35 milyon dolar harcadı. Temel kazıkları çakılan inşaat, hafriyat temizliği sırasında dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur'un açtığı dava sonucunda durduruldu. Çakmur, davayı "kamu yararı ve İzmirlinin hakkını korumak" adına açtığını söyledi. Dava halen bölge idare mahkemesinde devam ediyor. Kemal Zorlu ise hukuki sürecin uzun sürmesinin yatırım şevklerini kırdığını anlatıyor. Zorlu'ya göre, Çakmur, davayı üç sebepten dolayı açmış olabilir: "Yüksel Bey'in bu davaları açma sebebi kişisel ve toplumsal olabilir. Toplumsal derken karşısına bir ünlem işareti koymak istiyorum. Ayrıca bir grup çalışması olabilir."
Davanın açıldığı dönemde doğanların bugün 11 yaşında olduğuna dikkat çeken Zorlu, hukuki sürecin yavaş ilerlemesinden yakınıyor. Bir kişinin açtığı davayla bu denli büyük bir yatırımın yıllarca sürüncemede kalmasının Türk hukukunda büyük bir yara olduğunu belirten Zorlu, bu tür davaların bu kadar kolay açılamaması gerektiğini vurguluyor. Dava açanın aleyhine bir karar çıkarsa bir yaptırımı olması gerektiğini belirten Zorlu, "2001 yılının parasıyla 35 milyon doları bir ağaca bağlasaydık, herhalde bugün 350-400 milyon dolar olmuştu. Karşı taraf, bunun sorumluluğunu üstlenmeli. Dava benim lehime sonuçlanırsa, bunca yıllık zararımı kim karşılar?" diye soruyor. Kemal Zorlu'ya göre proje tamamlanabilmiş olsaydı, İzmir önemli bir kimlik kazanacaktı. Yatırıma başladıklarında İstanbul'da Akmerkez'in henüz yapılmadığına dikkat çeken Zorlu, yatırımı bugüne kadar uzatan herkesin bundan utanması gerektiğini söylüyor.
Zorlu, inşaata nasıl başladıklarını şöyle anlattı: "İzmirlinin menfaatlerini koruduğunu söyleyenler, burayı ihalesiz olarak Sheraton Oteli'ne vermişti. Asil Nadir'in başına bazı şeyler geldiği için o zaman yapılmamıştı. Biz burayı ihaleyle aldık. En yakın rakibimizle fiyat farkımız yüzde 50'ydi. Bunun yanında Kahramanlar semtinde İzmir'in en büyük otoparkını yaparak belediyeye devrettik. Otoparkı o gün değil, bugün yapmamız lazımdı. Belediye bize ayıplı mal sattı. Nereden baksan, 7,5 milyon dolarlık yatırımı İzmir'e 10 sene önce kazandırmışız." Projelerini art arda uygulamaya koydukları bir dönemde rüzgârın bir anda tersine döndüğünü belirten Kemal Zorlu, şunları anlattı: "Bugünü görmek için geçmişi biraz hatırlamakta fayda var. İzmir'den çıkan EGS, ihracat şampiyonu olmuş. Herkes bizden model hakkında bilgi alıyor. EGS-Güçbirliği Basmane projesine o tarihlerde başladık. Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 10 ortaklığımız var. Mobil Exxon'la sözleşme imzalamışız. Katar'dan gemilerle doğalgaz getirip Aliağa'da sıvı gaza çevirerek Ege Bölgesi'ne dağıtacağız. Geceyarısı çıkarılan bir kanun hükmünde kararnameyle VOB'daki hissemiz çalındı. EGS Bank'a el konulmasaydı, Vakıfbank'la 15-20 gün sonra birleşecekti."
Zaman