02 / 05 / 2024

İzmir, EXPO 2020 adaylığı için Paris'te yarışacak!

İzmir, EXPO 2020 adaylığı için Paris'te yarışacak!

EXPO'nun lk adaylık sunumu 23 Kasımda Pariste Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulunda yapılırken sunumda ABDde sinema sektörü için yaptığı tasarımlarla tanınan Emrah Yücelin hazırladığı 16 dakikalık tanıtım filmi gösterilecek



İzmir, EXPO 2020 adaylığı kapsamında ilk sunumunu, 23 Kasım Salı günü Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulunda yapacak. Sunum için 62 kişilik heyet, Parise gitti.

Edinilen bilgilere göre, dünya sergisi olarak tanımlanan ve "fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projelerin sergilendiği" EXPO
 etkinliğinde, 2015 yarışını Milanoya karşı kaybeden İzmir, 2020 adaylık çalışmalarında ilk adımı atıyor.

EXPOların hangi ülkeler tarafından düzenleneceğini belirleyen BIEnin 157 ülke delegesinin katılımıyla düzenlediği genel kurul toplantısında sunulmak üzere  İzmir  tanıtım filmi hazırlandı. ABDde sinema sektörü için yaptığı tasarımlarla tanınan Emrah Yücelin hazırladığı 16 dakikalık tanıtım filmi genel kurulda sunulacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da bir konuşma yapacak.

Aynı toplantıda İzmirin yarıştığı Brezilyadan Sao Paulo, Taylanddan Ayutthaya, Rusyadan Ekaterinburg ile BAEden Dubai de sunumlarını yapacak.

Adaylık sürecinde 2 kez daha sunum yapma fırsatı yakalayacak olan İzmir, Kasım 2013de yapılacak oylamada 157 BIE delegesinden en fazla oyu almaya çalışacak. İlk sunuma katılmak üzere Türkiyeden toplam 62 kişilik heyet Parise hareket etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım başkanlığındaki heyette İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birnur Fertekligil, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Koçak, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ile İzmirdeki oda, borsa ve birlik başkanları, önde gelen sivil toplum kuruluşu liderleri bulunuyor. Heyetin programını 28 basın mensubu izleyecek.

Heyet, bu akşam Türkiyenin vereceği EXPO 2020 resepsiyonunda katılımcılara İzmirin adaylığıyla ilgili bilgiler verecek ve lobi yapacak. 22 Kasımda Belçika ülke kokteyline katılacak olan heyet, Paris Büyükelçiliği ve EXPO 2020 İzmirin Paris ofisini ziyaret edecek. Toplantı çerçevesinde, Botanik Expo 2016ya hazırlanan Antalya da bir sunum yaparak çalışmalarda gelinen noktayı anlatacak.

Toplantıda son olarak Sao Paulo, Ekaterinburg, Ayutthaya, İzmir ve Dubainin sunumları yapılacak.

Heyet, Taylandın vereceği resepsiyona katılımın ardından 24 Kasım Perşembe günü yurda dönecek.

İzmir, Nisan ayında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Türkiyenin adaylığına ilişkin Uluslararası Sergiler Bürosuna yazdığı mektupla başlayan süreçte EXPO 2015deki teması olan Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar: Herkes İçin Sağlık temasıyla İnciraltında oluşturmayı öngördüğü alanda EXPO 2020yi düzenlemek için çalışma yürütüyor.

AA


Geri Dön