Kent Haberleri

İzmir gecekondudan kurtulmalı!

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Bayraklı'nın artık marka kent olduğunu belirterek, “Belediyecilikle partimin büyütülmesini aynı düşünen bir insanım. Bayrak, cumhuriyet ve Atatürk vurgusunu her yerde yaptık. Bunu söylerken belediyeciliği insanlara eşit dağıttık. " dedi

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ 'Başkanla Başbaşa' programında Yenigün ekibini konuk etti. Belediyecilik anlamında ne yapılması gerekiyorsa Bayraklı'da yapıldığını ifade eden Karabağ, “2 dönem rüzgar gibi geçti. Aynaya baktığım zaman bu iki dönemin nasıl geçtiğini çok daha iyi anlıyorum. Yeni bir işe başlamak gerçekten kolay değil. Bayraklı yoktan var edilen bir ilçe oldu. Muhalefet partisinin belediyesiyiz. Kendi yağıyla kavrulan bir belediye olarak iyi durumdayız diye düşünüyorum. Anketler de bunu gösteriyor. Zaten memnuniyet insanların gözlerinden okunuyor. Bir belediyede yapılması gereken ne varsa Bayraklı'da yapılıyor. Bayraklı, bu yıl büyük ölçüde kuruluşunu tamamlamış olacak. Bayraklı artık bir marka oldu” dedi.


İki dönemdir Belediye Başkanı'sınız. Geçen iki dönemi özetler misiniz?

2 dönem rüzgar gibi geçti. Aynaya baktığım zaman bu iki dönemin nasıl geçtiğini çok daha iyi anlıyorum. Yeni bir işe başlamak gerçekten kolay değil. Bayraklı yoktan var edilen bir ilçe oldu. Bütün imkansızlıklara rağmen şu anda iyi noktada olduğumuzu düşünüyorum. Muhalefet partisinin belediyesiyiz. Kendi yağıyla kavrulan bir belediye olarak iyi durumdayız diye düşünüyorum. Anketler de bunu gösteriyor. Zaten memnuniyet insanların gözlerinden okunuyor.

 

“Belediyeciliği eşit dağıttık”

Belediyecilikle partimin büyütülmesini aynı düşünen bir insanım. Bayrak, cumhuriyet ve Atatürk vurgusunu her yerde yaptık. Bunu söylerken belediyeciliği insanlara eşit dağıttık. Kuruluşumuzdan beri kimseye öteki gözüyle bakmadık. Herkese iş imkanı sağlamaya çalıştık.


Diş tedavisinde rekor

Ağız ve diş sağlığı konusunda adından söz ettiren bir belediye oldunuz. Ne yapıyorsunuz da bu proje ilgi gördü?

Geçen yıl 18 bin 33 insanımızın diş tedavisini gerçekleştirdik. Kaliteli bir tedavi uyguladığımızı düşünüyorum. 7 tane diş polikliniği açtık. Biz insanlara dokunuyoruz. Vatandaşlarımızın dişlerini ücretsiz tedavi ediyoruz. Tek yapmaları gereken merkezlerimize gitmek.


Öğrencilere ne gibi bir destek sağlıyorsunuz?

Dershanemizde her yıl bine yakın öğrencimize eğitim veriyoruz. 1400 çocuğa burs imkanı sağlıyoruz. Sağlık hizmetlerimiz doktorlarımız ve ambulanslarımızla devam ediyor. Bir kız yurdumuz ve kadın sığınma evimiz var. Aynı şekilde her yıl binlerce çocuğa spor yaptırıyoruz.


Semt evleriniz, kütüphaneleriniz var. Bunlarla ilgili ne söyleyeceksiniz?

27 semt evimiz, 15 kütüphanemiz var. Türkiye'de hangi ilçede 15 tane kütüphane var? Semt evlerimizde kurslar veriyoruz, çeşitli yardımlar dağıtıyoruz. Belediye ile insanı birarada tutuyoruz. Kadınlara ücretsiz stantlar veriyoruz. Bu stantlarda kendi ürünlerini satabiliyorlar. Bu anlamda bir ilki gerçekleştirdik. Kadın üretim kooperatifi kurduk. Bu vesileyle değişik pazarlara giriyoruz.


Hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezi temelini attınız. Projeden bahseder misiniz?

Çok modern bir hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezinin temelini attık. 22 hayvanın aynı anda tedavi edilip bakılabildiği bir ortam yarattık. Burada kedi ve köpekler kimliklendirilecek, kayıt altına alınacak, kısırlaştırılacak ve iyileşme dönemi sonrasında sağlıklarına kavuşan can dostlarımıza aşılamaları yapılıp tekrar yaşam alanlarına bırakılacak.


Yeni hizmet binanız bitti. Ne zaman taşınacaksınız?

Tüm birimlerimiz artık tek çatı altında hizmet vermeye başladı. Faaliyetlerimizi yeni binamızda vermeye başladık. Osmangazi’deki hizmet binamızı engelli kardeşlerimize tahsis edeceğiz. Kentin en büyük Engelliler Merkezi Bayraklı'da olacak. Bu proje bizim için çok değerli.


Dev kültür ve spor merkezi projenizden sık sık bahsediyorsunuz. Bize de anlatır mısınız?

Prestij projemiz olan Manavkuyu'da yapılacak dev kültür ve spor merkezinin ihalesi gerçekleştirilecek. 13 bin metrekarelik kapalı alanı bulunacak projede yüzme havuzu, kültür, sergi ve nikah salonu yer alacak.


Kendiliğinden dönüşüm için çalışmalarınız var. Ne yapıyorsunuz?

Tepekule ve Çay Mahalle'de 50 hektarlık alanın imar planlarını değiştirdik. Buralarda dönüşümün kendiliğinden olacağını düşünüyoruz. Zaten onun için imar planlarında revizyon yaptık. Şimdi Nafiz Gürman ve Gümüşpala aksında çalışıyoruz. İmar planlarını koşullara göre değiştirmemiz gerekiyor.


13 bin kişiye iş bulduk

İş-Kur masanız var. İş arayanla iş vereni buluşturuyorsunuz. Şimdiye kadar kaç kişi bu yolla iş sahibi oldu?

Bayraklı'da 13 bin kişiye iş bulduk. Bu projeleri gerçekten zorunluluktan üretiyoruz. En büyük sorun işsizlik. Belediyemiz bünyesinde yaratabileceğimiz istihdam sınırlı. Ama biz çalışmak isteyenlere iş buluyoruz. İŞKUR'un ödüllü şubesiyiz. Biz iş buldukça işverenler işçi bulmak için de bize geliyorlar. 


Bayraklı'nın marka olduğunu söyleyebiliyor musunuz?

Bir belediyede yapılması gereken ne varsa Bayraklı'da yapılıyor. Bayraklı bu yıl büyük ölçüde kuruluşunu tamamlamış olacak. Bayraklı artık bir marka oldu.


“İzmir gecekondudan kurtulmalı”

Peki İzmir ile ilgili neler söylemek istersiniz?

İzmir gecekondudan kurtulmadıktan sonra 'köy' eleştirisini almaya devam eder. Buna rağmen dünyanın en güzel şehri. İzmir tepelerle kaplı olduğu için kente gelen insan kafasını kaldırdığında ilk önce gecekonduları görüyor. Haksız eleştiri yapıldığı söyleniyor ama maalesef görünen bu. İzmir'in havaalanından başlayarak değişmesi lazım.


“İzmir'den 5 tane Barselona çıkar”

Diğer sorunlarımız ulaşım ve altyapı. Ayrıca İzmir'de cazibe merkezleri yok. Bakın artık İzmir'e turist gelmiyor. Çünkü tarihi dokularımızın hepsini yok ettik. Turisti eğlendireceğiniz merkez yok. Mesela Paris'in EyfelKulesi, Rio'nun İsa heykeli var. Buralara sürekli turist taşıyorlar. İzmir'de de dünyada olmayan, turistin ilgisini çekebilecek, kente özgü cazibe merkezlerinin yaratılması lazım. Barselona'yı sürekli övüyorlar. İnanın İzmir'den 5 tane Barselona çıkar!


“Partili lider yetişmiyor”

CHP içerisinde bazen çıkışlarınızla muhalif bir çizgi çiziyorsunuz. Neler söylemek istersiniz?

Kurulu sisteme karşı duruş her zaman yadırganır. Statüyü biat edenler değil 'hayır' diyenler değiştirir. Biz de öyle yapıyoruz. Partimiz içerisinde doğru neyse onu savunuyoruz. Siyasetçi yetiştirmek kolay değil. CHP kültüründe partili liderler partinin içerisinden yetişir. 12 Eylül darbesinden sonra bu kültür kesintiye uğradı. Sayın Deniz Baykal ve Önder Sav döneminde tamamen durdu. Statüyü korumak için demokratik bütün kapılar kapandı. İnsanlar partiye gelip siyaset yapamadı ve merkezi bir otorite oluştu. Bu dönem Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önseçimle biraz daha demokratik uygulamalar yapmaya çalışıyor ama siyaset yapacak insan malzemesi bulmak kolay değil. Siyasetçilerin gençlik kollarından işe başlaması lazım. Dünyadaki sol liderlere bakın, hepsi gençlik kollarından gelmiştir. Devşirme siyasetçilerle bu iş yürümez.


“İzmir halkı parti enerjisinin üstünde”

İzmir'de parti enerjisi aramayın çünkü İzmir halkı partilerin üstünde. Bir yanılgı var, İzmir halkı sol tandanslı bir halk değildir. İzmir liberal, cumhuriyetçi, Atatürkçü bir seçmen yapısına sahip. Burada AKP iktidarına karşı bir duruş var. Çok net söylüyorum, İzmir seçmeni bizim kusurlarımızı affediyor. Yoksa duman olacağız! Partimiz sanırım biraz bunun rahatlığına kapılıyor. Ama her şeyin bir sonu var. İzmir'de bazı belediye başkanları aldıkları oyları kendi oyları sanıyor. O zaman bir sonraki seçimlerde bağımsız aday olsunlar görelim.


Bayraklı'da yüzde 65 'Hayır' çıkar

Türkiye genelinde referandumda Kürt seçmeni ve HDP etkisindeki seçmen bir müdahale olmaz ve 'Hayır' oyu kullanırsa maç ortada gider. Bayraklı'da yüzde 65 'hayır' oyu çıkacağına inanıyorum. Burada yerel siyasetçilere büyük görev düşüyor. Bugün Bayraklı'da CHP iktidarda olmasaydı durum çok kötü olurdu. Bu işi doğru kullanırsan burası iyi bir mevzi. Kullanamazsan ise aleyhine dönüyor.


Başkan'la kısa kısa..

- Şemikler, Çiğli ve Bayraklı'da İZBAN hattının yer altına alınması lazım. Ayrıca Altınyol trafiğinin de yeraltına alınması önemli. Özellikle Bayraklı'da insanların denizle kolay buluşabilmesi için bunun yapılması şart.

- Büyükşehir Belediyesi müşteri olmadığı gerekçesiyle Bayraklı vapurunu kaldırdı. Düşündürücü. 

- Mesela Büyükşehir Belediyesi'nin Bayraklı'daki sahil projesinde ne yaptığını ben bilmiyorum. Büyükşehir Belediyesi bizi hiçbir şekilde bilgilendirmiyor. Öyle bir alışkanlıkları yok. Bizim görüşlerimiz zaten alınmıyor.

- Siyaset insanların kalbine girme işidir. Zorla olmaz. İstediğin kadar proje, inşaat yap. İnşaatla insanların kalbine giremezsin. Onlara dokunmalısın. Biz Bayraklı'da bunu yapıyoruz.

- Bayraklı cumhuriyet değerleriyle ilgili hassasiyetini her zaman gösteriyor. Bu Bayraklı halkına da yansıyor. İlçemizde birlikteliği yakaladık. 


Dev kültür ve spor merkezi

Bayraklı Belediyesi’nin “prestij” projesi olan Manavkuyu’da yapılacak dev kültür ve spor merkezinin ihalesinin bu yıl içerisinde gerçekleşmesi hedefleniyor. 13 bin metrekarelik kapalı alanı bulunacak projede; yüzme havuzu spor, kültür, sergi ve nikah salonu yer alacak.


Yeni hizmet binası

Altınyol Caddesi üzerinde inşa edilen hizmet binası tamamlandı. Belediye birimleri burada faaliyetlerine başladı.


Bir kültür merkezi daha!

Bayraklı Belediyesi, ilçeye yeni kültür merkezler kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Postacılar Mahallesi’ne yapılacak ve bu yıl içerisinde tamamlanması planlanan 2 bin 300 metrekare kapalı alana sahip merkezin ilçeye yeri bir soluk aldıracak.


Nafiz Gürman’a cemevi

Yeni kültür merkezi ve Cem evi projesinin temeli yeni yılda Nafiz Gürman Mahallesi’nde atılacak. İZSU dolum tesisinin karşısındaki alana yapılacak yeni proje bodrumla birlikte dört kat olacak. Projenin toplam inşaat alın ise 850 metrekareyi bulacak.


Kendiliğinden dönüşüm!

Tepekule ve Çay Mahallesi’nde eskiyen imar planlarını değiştirerek, yeniledi. Buralarda yapılara maksimum 7 ile 10 kata kadar izin verildi. Yeni yılda imar plan revizyon çalışmaları sürecek. (Adalet, Onur, Yamanlar, Nafiz Gürman, Gümüşpala ve Emek Mahallerinde) Böylece Bayraklı’daki dönüşüm kendiliğinden gerçekleşecek.


8 bin metrekarelik park

Yeni yılda parkları yenileme çalışması sürecek. Bayraklı’nın şehidi Kaan Kılıç’ın ismi Osmangazi Mahallesi’nde yapılacak 8 bin metrekarelik dev parka verilecek.


Çay Mahallesi pazar yeri açılacak

Bayraklı Belediyesi’nin Çay Mahallesi’nde 7 bin 194 metrekare alana 3 katlı yeni bir pazar yeri inşa etti. Önümüzdeki günlerde buranın açılışı gerçekleştirilecek.


Hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezi

Yamanlar Mahallesi’nde hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezinin temeli atıldı, kısa süre içerisinde açılışı gerçekleşecek. Merkezde, kedi ve köpekler kimliklendirilecek, kayıt altına alınacak, kısırlaştırılacak ve iyileşme dönemi sonrasında sağlıklarına kavuşan can dostlarımıza aşılamaları yapılıp tekrar yaşam alanlarına bırakılacak


16. kütüphane yolda

Her mahalleye bir kütüphane hedefiyle yola çıkan Bayraklı Belediyesi, 15. kütüphanesini faaliyete soktu. “Herkes için kütüphane” projesi kapsamında tüm kütüphanelerin teknoloji alt yapısı güçlendirildi. 16. kütüphane yeni yılda hizmete girecek. 


İzmir’in en büyük Engelliler Merkezi

Kentin en büyük Engelliler Merkezi Bayraklı’da olacak. Belediye birimlerinin yeni hizmet binasında çalışmalarına başlamasıyla birlikte Osmangazi hizmet binası engelliler merkezi olarak kullanılacak. 


Yenigün