Kent Haberleri

İzmir Gölyazı mevkiinde atık yakma tesisi mi yapılacak?

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, hazırladığı önerge ile İzmir'in Foça ile Aliağa ilçeleri arasındaki Gölyazı mevkiinde atık yakma tesisi yapılacağına ve bazı atıkların bu bölgeye gizlice gömüldüğüne dair iddiaları sordu..


İzmir'in Foça ile Aliağa ilçeleri arasındaki Gölyazı mevkiinde atık yakma tesisi yapılacağına ve bazı atıkların bu bölgeye gizlice gömüldüğüne dair iddialar TBMM gündemine taşındı.


Konuya ilişkin sıru önergesi hazırlayan CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sordu.


Aliağa ile Foça ilçelerinin denizi, zeytin ağaçları, Akdeniz fokları, doğası, antik çağlardan günümüze uzanan kalıntıları ile İzmir'in göz bebeği durumunda olduğunu söyleyen Altıok, "Foça ile Aliağa arasındaki Ilıpınar, Kozbeyli ve Horozgediği köylerinin çevirdiği alanda Gölyazı mevkii olarak bilinen vadide yıllardır termik santraller, demir çelik fabrikaları, gübre ve kimya tesisleri ile diğer fabrikalara ait tüm katı atıklar depolanmakta, hatta tehlikeli atıkların gizlice bu bölgelerde gömüldüğü bilinmektedir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, şimdide bu vadiye, Gölyazı mevkiine "Atık Yakma Tesisi" yapılacağı basında yer almıştır." açıklamalarında bulundu. Altıok bu bağlamda 5 soru sordu:


Altıok'un soruları

1. Ilıpınar, Kozbeyli ve Horozgediği köylerinin sınırları içinde kalan Gölyazı mevkii olarak ta bilinen vadide Atık Yakma Tesisi yapılması haberleri ve bazı atıkların gizlice bu bölgelere gömüldüğü haberleri doğru mudur? Doğruysa gizlice gömülen atıklar ne tür atıklardır ve neden gizlice gömülmektedir? Atık Yakma Tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılmış mıdır?


2. Planlanan Atık Yakma Tesisi yapılırsa, bu tesiste hangi fabrikalara ait atıklar hangi atıklar yakılacaktır? Bu atıkların türü nasıl kontrol edilecek ve kimler tarafından denetlenecektir? Atıklardan sonra ortaya çıkan küllerin depolanacağı her hangi bir alan, depo, havuz ve tesis var mıdır? Varsa günlük depolama ve geri dönüştürme kapasitesi ne kadardır?


3. Kuzey ormanlarının olduğu bir bölgedeki yer altı su havzasının üzerine yapılması planlanan Atık Yakma Tesisi kullanacağı suyu nereden temin edecektir? Kimyasal atıklarını nereye ve nasıl boşaltacaktır?


4. Atık Yakma Tesisinin yapılacağı bölgede zeytin ağaçları var mıdır? Varsa 3573 sayılı Zeytinciliğin İslahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’nda ki 20. Madde'ye göre mi tesis yapacaksınız?


5. Bu bölgeye katı atıkların atılmaması için daha önce açılmış davaların birinde, o bölgenin katı atıkların atılmasına uygun bir bölge olmadığı kararı verilmiştir. Bu karara rağmen o bölgeye Atık Yakma Tesisi yapılması projesine devam edecek misiniz?