İmar

İzmir Gültepe'nin imar planları meclisten geçti!

İzmir Konak  Belediye Meclisi'nin Ekim ayı toplantısı düzenlendi. Gültepe imar planları, komisyonlarda görüşüldükten sonra meclis onayından geçti.

İzmir Konak Belediye Meclisi'nin Ekim ayı toplantısının ilk birleşimi gerçekleşti. Meclis onayına sunulan Gültepe'nin imar planları meclisten geçti.

Hürriyet'te yer alan habere göre, İzmir'de sağlıksız ve kaçak yapılaşmaların en fazla olduğu Konak'ın Gültepe mahallesi için imar planları hazırlanmıştı. İmar planları, Konak Belediye Meclisi'nin ekim ayı ilk oturumunda konuşuldu. 

Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim,  Zeybek, Huzur, Boğaziçi ve Cengiz Topel mahallelerini kapsayan Gültepe Planlama Bölgesi için hazırlanan 1/100 bin ölçekli imar planı revizyonu mecliste onaylandı.

İmar planlarının son derece büyük bir alanı kapsadığını söyleyen Ak Partili Tevfik Erdoğan, "Sanki Gültepe halkı için bir sosyal konut projesi altında yapılan bir planlama çalışması. Gültepe halkının sosyal konuta ihtiyacı yok" açıklamasında bulundu.

Yapılan eleştirileri cevaplandıran  Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, "O dönem Gültepe topografyası nedeniyle iskan dışı alan olarak belirlendi. Ancak burası Konak'a yürüyerek ulaşılması mümkün olan bir bölge. Ülkemizin siyasal, sosyal pek çok çalkantıdan geçtiği dönemler. 12 Mart dönemi, 12 Eylül. Çeşitli nedenlerle Anadolu'nun dört bir yanından pek çok insan gelip, yeni yurtlarında barınmak istedi. Gelen vatandaşlar sağlıklı bir çevresi olmasını istiyor. Sosyal donatı alanları olsun istiyor. O zaman bu planları yenilemek gerekiyor" dedi.

Başkan Pekdaş, açıklamalarına şu şekilde son verdi: "Boş bir alanı planlamıyoruz. Yaşamların sürdüğü, çoğunluğunun ruhsatsız olan bir yeri planlıyoruz. Biz göreve geldiğimizde Gültepe'de plan revizyonunu önümüze bir hedef olarak koyduk. Bu planların hayata geçirilmesi mutlak zorunlu. Yeni yönetmelikler var. Her daire için bir otopark zorunluluğu bulunuyor. Planların da bu yönetmelik şartlarına uygun, yönetmelik şartları çerçevesinde yapılaşamayı mümkün kılan bir çalışma olmalıydı. İmar uygulamalarını durdurduk ve plan çalışmalarına başladık. Bununla ilgili olarak DSİ, emniyet gibi 18 kuruma yazı yazdık. Görüşlerini istedik. Heyelan bölgeleri, fay hatları, hepsi tespit edildi ve bu tespitler çerçevesinde plan notlarının değişmesi konusunda bir çalışmada önümüze konuldu."