22 / 12 / 2024

İzmir için 7 ve üzeri deprem uyarısı: İzmir'in en riskli fayı ve ilçeleri açıklandı! 

İzmir için 7 ve üzeri deprem uyarısı: İzmir'in en riskli fayı ve ilçeleri açıklandı! 

İzmir'deki fay hatlarının 7 ve daha üzerinde deprem üretme potansiyeli olduğu ortaya çıktı. Peki İzmir'deki en riskli yerler nereler? İşte o son dakika açıklaması...



İzmir’in Seferihisar ilçesinde 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin üstünden 6 sene geçti. Söz konusu deprem 16 saniye sürdü ve 117 kişi hayatını kaybetti, 1.034 kişi de yaralandı. 

İzmir’in tüm ilçelerini ve bölge illerini sarsan depremin yıkıcı etkisi, merkez üssüne 70 kilometre mesafede bulunan Bayraklı ve Bornova ilçelerinde görülmüştü. Şehirde 9 bin 49 adet yapının depremden zarar gördüğü belirlenirken, 633 binaysa ağır hasar görmüştü. 

VOA Türkçe’ye açıklamalarda bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi İkinci Başkanı Reyhan Peştemalcı, İzmir’i bekleyen deprem riski ile ilgili uyarılarda bulundu.

İzmir için 7 ve üzeri deprem uyarısı: İzmir in en riskli fayı ve ilçeleri açıklandı! 

EN RİSKLİ FAY TUZLA FAYI 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İkinci Başkanı Reyhan Peştemalcı, İzmir’in hem dünya hem Türkiye genelinde tarih boyunca riskli bir deprem bölgesi olduğuna dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

"Tarihsel olarak pek çok deprem üreten faylar olmuş. Özellikle Karaburun depreminin yanı sıra Söke-Balat depremi, adı Söke-Balat diye geçse de 1955 yılında İzmir’de Ege Denizi’nde 6,8 büyüklüğünde olmuş ve oldukça yıkım yaratmış. Güncel olarak da 13 adet diri fayımız bulunuyor.

Bunlar İzmir fayı, Seferihisar fayı, Gülbahçe fayı ve Tuzla fayı. Özellikle Tuzla fayı 30 Ekim Samos depreminin ardından Prof. Dr. Hasan Sözbilir hocamızın ve ekibinin yapmış olduğu çalışmalarla daha çok irdelenmiş bir fay. Çünkü mevcut olarak en riskli fay hattımız Tuzla fayı olarak geçiyor." 

İzmir için 7 ve üzeri deprem uyarısı: İzmir in en riskli fayı ve ilçeleri açıklandı! 

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR

JMO İzmir Şubesi İkinci Başkanı Reyhan Peştemalcı, söz konusu açıklamasında şehir merkezinin altından geçen Tuzla fayının 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme kapasitesi olduğunun ve ayrıca 30 Ekim depreminde de bu fayın tetiklendiğinin düşünüldüğünün altını çizdi.

Peştemalcı,  Tuzla fayında şu anda yapılan çalışmalarda, sıcak su çıkışlarının ve sıcaklık artışlarının görüldüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bu da ortalama 7,1, 7,2 büyüklüğünde bir deprem üretecek bir fay için önemli bir bilgi. Bunun bir sonrası tektonik hareketlilik olur. Tekrarlama periyodu ortalama 2000 sene olarak hesaplanmış ki en son ürettiği deprem 128 senesinde meydana gelmiş. Elbette bu fay sistematik bir fay olmadığı için 2000 yıllık süreç ortalama bir hesapla bulunmuş. Bu değişebilecek olan bir zaman aralığı. Fakat 2000 yıllık süreç bizim için çok önemli bir bilgi."

İzmir için 7 ve üzeri deprem uyarısı: İzmir in en riskli fayı ve ilçeleri açıklandı! 

ALSANCAK, KARŞIYAKA, GÖZTEPE'YE DİKKAT 

Reyhan Peştemalcı, deprem riskinin öngörülmesi için yapılacak çalışmalar için çok yüksek paraların gerektiğini vurguladı ve yerel yönetim ile hükümetten bu konudaki çalışmalara destek çağrısında bulundu. 

İzmir’de pek ilçede zeminin özelliklerinin binaları depreme karşı dayanıksız kıldığına dikkat çeken Peştemalcı, “Örneğin Alsancak, Karşıyaka, Göztepe, Hatay, bütün sahil şeridinden gittiğinizde görmüş olduğunuz bitişik nizam ve eski binaların hiçbiri depreme dayanıklı yapılar değil. Bunların özellikle temelden meydana gelen su girişleri binalara oldukça zarar vermekte” diye konuştu. 

2024 konut piyasası raporu: İnşaat maliyeti 28 bin TL ve ortalama kira bedeli 25 bin TL oldu!

Gayrimenkul uzmanı açıkladı: 2025 tarla yılı olacak, yüzde 500'e varan kazanç elde edilebilir!

Kiracısını tahliye etmek isteyenler için çok önemli uyarı! Buna dikkat etmezseniz tahliye şansını kaybedebilirsiniz!


 


Geri Dön