İzmir ihracat hedefine 5 sektörle varacak!
İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in 2023 ihracat hedefi olan 100 milyar doları yakalamak için ayakkabıcılık, gelinlik ve abiye, plastik ve kuyumculuk sektörlerinde iş kümeleri oluşturduklarını belirtti
İzmir iş dünyası Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi için belirlediği 500 milyar doların en azından yüzde 20’sini karşılamak için harekete geçti. Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle ilerleyen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi’ne (Ur-Ge ) İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) sağladığı katkı kentin ihracat seferberliğine ivme kazandırdı. İZTO, her sektörün yüzde 20’sini karşılayacağı 2013 ihracat hedefi için proje kapsamında işbirlikçi kuruluş olarak ayakkabıcılık, gelinlik ve abiye, plastik ve kuyumculuk sektörlerinde iş kümeleri oluşturdu.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, her sektör için 3 milyon dolar bütçe ayrılan Ur-Ge Projesi’nin dünyaya açılmak isteyen üyeleri için büyük fırsat olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin 2023 yılı hedefi için İzmir’in sloganının "Yıl 2023 İzmir’den 100 milyar dolar ihracat’ olduğunu kaydeden Demirtaş, “Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için bu ihracatın en azından yüzde 20’sinin İzmir’den yapılması gerekiyor. Bu nedenle İZTO olarak, ihracatçı üyelerimizin sayısını arttırmayı, onlara yeni pazarlar bulmaya önemsiyoruz. İhracata yönelik yürüttüğümüz pek çok proje içinde en önemlilerinden birisi de Ekonomi Bakanlığı desteğiyle ilerleyen ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi’. Odamız Ur-Ge Projesi çerçevesinde, işbirlikçi kuruluş olarak ayakkabıcılık, gelinlik ve abiye, plastik ve kuyumculuk sektörlerinde iş kümeleri oluşturdu” diye konuştu.
Ayakkabıcılık iş kümesinin 33, Gelinlik ve Abiye iş kümesinin 23, Plastik iş kümesinin 25, Kuyumculuk iş kümesinin 16 firmadan oluştuğunu, mobilya sektöründeki projeyi ise Ege İhracatçı Birlikleri ile birlikte yürüttüklerini anlatan Demirtaş, “Ayakkabıcılık, plastik ve kuyumculuk iş kümelerinde Ur-Ge projesi gereği gerçekleştirilmesi gerekli ihtiyaç analizi çalışmaları İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından tamamlanarak küme stratejileri oluşturuldu. Gelinlik ve abiye iş kümemiz ihtiyaç analizi aşama sında” şeklinde konuştu.
Kuyumcular St. Petersburg’a gitti
Eğitimden sonraki aşamanın ise firmaların ilk olarak yurtdışı fuarlara katılımı olduğunu belirten Demirtaş, ilk yurtdışı pazarlama heyeti gezisinin plastik projesi kapsamında, 27-31 Ocak tarihleri arasında, Interplastica Moskova Fuarı’na ziyaret ile başladığını bildirdi. Demirtaş, ikinci gezinin, kuyumculuk projesinin 5-8 Şubat tarihlerinde gerçekleşen 2014 Junwex, St. Petersburg 2014 Fuarı’na yönelik olduğunu söyledi.
Dünya