İzmir İnciraltı için imar planı eylemi yapıldı!
İnciraltı-Bahçelerarası Tabiatını Güzelleştirme ve Değerlendirme Derneği üyeleri, imar planında, bazı işadamlarının arazilerine belediye tarafından daha fazla imar hakkı tanındığını öne sürerek basın açıklaması ve protesto yürüyüşü düzenledi.
Balçova'da İnciraltı semtinde, İnciraltı-Bahçelerarası Tabiatını Güzelleştirme ve Değerlendirme Derneği üyeleri, imar planında, bazı işadamlarının arazilerine belediye tarafından daha fazla imar hakkı tanındığını öne sürerek basın açıklaması ve protesto yürüyüşü düzenledi.
İnciraltı- Bahçelerarası Tabiatını Güzelleştirme ve Değerlendirme Derneği üyeleri, bugün saat 12.00'de İnciraltı Semti'nde biraraya geldi. Üyelerin avukatı Mustafa Kemal Turan ile Dernek Başkanı Ekrem Şen yaşadıkları sorunları dile getirdi. Avukat Turan şunları söyledi:
"İmar planları kamu yararıyla birlikte eşitlik ve adaletin sağlandığı bir kavramdır. İnciraltı'nın sözünü ettiğimiz bölgesinde şu anki imar planına göre, örneğin 100 metrekarenin 40 metrekaresi kamuya terk ediliyor, emsal 0.8 oluyor ve geriye kalan alanın 48 metrekaresinde yapılaşma elde ediliyor. Ancak İnciraltı yolunun hemen diğer tarafında ise bir işadamının sahibi olduğu infaat firmasının arazisine, aynı belediye yüzde 22 kamuya terk alıyor. Burada kamuya terk edilen alan yüzde 22, emsal ise 2.5 oluyor. Yani diğer taraftan 4 kat fazla hak elde ediliyor. Büyükşehir Belediyesi yüzde 40 terkin olduğu bölüme parselasyonu kendisi yapmadığı gerekçesiyle dava açıyor. Ancak yüzde 22 kamuya terk edilen bölgede kararı onaylıyor. Aynı Büyükşehir Belediyesi adliyenin yakınında yüzde 20 terke 3.5 emsal verebilmektedir. Bakıyorsunuz, kamuya terk edilenle onun karşılığında alınan emsal arasında illiyet bağı falan yok. Yani şansı istediği gibi dağıtıyor, ama bu şans hep seçkinlere dağıtılıyor. Bu tam bir eşitsizlik diye düşünüyoruz. Güçlü olan imar hukuku bakımından bir yerlere geliyor. Ama eşitlik olmalı."
'PLAN VE TAPUMUZU İSTİYORUZ'
İnciraltı- Bahçelerarası Tabiatını Güzelleştirme ve Değerlendirme Derneği Başkanı Ekrem Şen de şöyle konuştu:
"Burası Bakanlar Kurulu kararıyla 1991 yılında turizm bölgesi ilan edildi. Bu merkez ilan edildiğinde Türkiye genelinde bu şekilde 30 bölge vardı. O 30 bölge içinde İnciraltı 19'uncu sıradaydı ancak, bir tek gelişmeyen ve projesi olmayan İnciraltı kaldı. Biz onaylanan planımızı ve yenilenmiş tapularımızı istiyoruz."
Daha sonra dernek üyeleri, Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı'na kadar yürüyüp eylemlerine son verdi.
Gazete Yenigün