Sektörel

İzmir-İstanbul otoyolu İzmir konut piyasasını nasıl etkileyecek?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir-İstanbul otobanı ile ilgili açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, "Bu şehrin geleceğinden biz sorumluyuz" dedi

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir-İstanbul otobanı ile ilgili açıklamalar yaptı. Ekonomist dergisinde yer alan habere göre Başkan Kocaoğlu, "Bu şehrin geleceğinden biz sorumluyuz" dedi.

"Kur artışına karşı gelir yaratan modeller geliştirdik"

"Son dönemde yaşanan kur artışının ekstra maliyetinin oluşmaması mümkün değil. Mutlaka bu yükü taşıyacağız. Türkiye'nin bu harcama ve üretim dengesizliğiyle bu krizin geleceği belliydi. Krizin gel.eceğini bile bile biz yatırım yaptık. Dövizin düşük olduğu dönemde kentin bütün altyapı problemlerini hemen hemen hallettik. Geri dönüşü olan projelerde kredi aldık. Diğer projelerde kredi almadık. Hiçbir zaman sıkıntıya düşmedik. 11 km olan raylı sistemi 180 km'ye çıkardık. Aldığımız borcu gelir yaratan alanlara harcadık. Finans yapımızın bozulmamasının nedeni o. Bize verilen rakamlara göre İzmir Türkiye tarımının 2,5 katı üzerinde büyüyor. Tarımdan geçinen nüfus Türkiye'de azalırken İzmir'de küçük de olsa artış var. Yani kente değil, kırsala yönelim var.

Üretimi arttırıyorsunuz, bunun pazarlan-ması var. Paketleme tesislerinin kurulması, yaygınlaştırılması, soğuk hava depolarının kurulması, gerektiğinde ürünlerin saklanması gerekiyor. Örneğin Selçuk'ta soğuk hava deposu kurduk.

OSB'lerin altyapılarına ciddi yatırım yapıyoruz

Üretim artacak. Nitelikli ürün, her pazara girebilecek kalitede olacak. Pazarlama yolları sağlamlaştırılacak ve çiftçinin cebine fazla para girecek. Bu sadece tarımda olan bir iş değil. Sanayide, turizmde de aynı şeyi yapıyoruz. Şehri kalkındırmaya yönelik olarak her sektörde uygulamalar geliştiriyoruz. OSB'lerin altyapılarına ciddi yatırım yapıyoruz. Onların önünü açmaya çalışıyoruz. Hizmet sektöründe bugün bir Fuar İzmir diye bir yer kurduk. Şu anda 40'ın üzerinde fuar yapıyoruz. Buranın hizmet ve turizm sektörüne katkısı yılda 3 milyar TL'nin üzerinde. Bundan önce Kültür Parkı'nda bir fuar alanım vardı ama kapasitesi küçüktü, yıllık iş hacmi 750 milyon TL. Burada dört yılda rakamı 3 milyar TL'ye çıkardık. Fuarı kongre merkezi yapmak istiyoruz.

Merkezi hükümetten ne ölçüde destek aldınız? Projelerin finansmanı nasıl oluyor?

Bunların hepsini yapmak için para lazım. Ben bugüne kadar merkezi hükümetten yasal paranın dışında bir kuruş destek almadım. Ben işadamıyım. Borcuma sadığım. Belediye de borcuna sadık olacak. Temel prensip budur. Siz finans dengesini kuramazsanız itibarlı bir denge kuramazsınız, insanlar bize güvendiği için bu yerlerdeyiz.

İzmir-İstanbul otobanının bitmesiyle birlikte inşaat tarafında daha fazla bir hareketlilik bekliyor musunuz?

Olur tabii. Biz de hazırız. Sanayisiyle, turizmiyle her şeyiyle İzmir'i büyütmeye çalışıyoruz. Biz İzmir'i bozmamak, dengesini bozmamak için uğraşıyoruz, iş yapsın, konut yapsın ama bizim standardımızla yapacak. Bu kentin sahibi biziz. Planlama patronu İzmir Büyükşehir Belediyesidir. Geleceğinden de biz sorumluyuz.