27 / 04 / 2024

İzmir Karşıyaka’daki kritik planlar yargıya taşındı!

İzmir Karşıyaka’daki kritik planlar yargıya taşındı!

İzmir'in imar planları gündemdeki yerini korurken yeni bir gelişme daha yaşandı ve Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi kentsel dönüşüm planları da yargıya taşındı. 



Egenin incisi İzmir'in imar planları gündemden düşmezken bir son dakika gelişmesi daha yaşandı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre TMMOB Şehir Plancıları Odası, Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi kentsel dönüşüm planlarını yargıya taşıdı. Planların yargıya taşınma sebebi şehircilik ilkelerine uymaması olarak belirtildi.

Ege'de Son Söz'den Metehan Ud imzalı habere göre  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılmış olan Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi’nin 1. ve 2. etabına ilişkin nazım imar planı ile uygulama imar planları resmen yargıya taşındı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve 563 vatandaş askıya çıkan imar planlarına itiraz etmiş fakat söz konusu bu itirazlar Karşıyaka Belediyesi tarafından reddedilmişti.

Yaptıkları itiraz başvurusu reddedilmiş olan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yönetimi konu ile ilgili olarak dava açma kararı aldı. TMMOB Şehir Plancıları Odası söz konusu planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına, üst ölçekli planlara ve imar mevzuatına aykırı olduğunu kaydederek iptalleri için dava açtı. İmar planlarının sonuçları bölgenin geleceğini etkileyecek. 

İzmir Karşıyaka’daki kritik planlar yargıya taşındı!

PLAN HAKKINDA 

Paylaşılan bilgilere göre Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Mahallesi ve Örnekköy Mahallesi sınırları içerisinde yer alan toplamda 137 hektarlık alanda yürütülmiş olan dönüşüm çalışmaları kapsamında imar planlarının etaplar olarak hazırlanmasına karar verildi. 3 sene önce söz konusu bölgenin geneline dair hazırlanmış olan 1/1000 Ölçekli Cumhuriyet-Örnekköy-İnönü Mahalleleri Uygulama İmar planına askıya çıkarılmış ve daha sonra ise askı süresinde yapılan itirazlar doğrultusunda planlar yeni bir çalışma yapılması için geri çekilmişti. Akabinde ise 1. ve 2. etap olarak isimlendirilen bölgeye dair özel planlama çalışması gerçekleştirilmişti. Meclislerin de onayından geçmiş olan imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı. Askıya çıkarılmış olan 1/5000 Ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. Ve 2. Etap nazım İmar Planı’nın ana gerekçesi odaların ve vatandaşlarının itirazları ve mahkemenin 1/1000 ölçekli Ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. Ve 2. Etap Uygulama İmar Planı ile ilgili vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda düzenleme gösterildi. 

Söz konusu plan açıklamasında toplamda 29 hektarlık bölgede nüfus ve donatı alanlarını yeniden düzenlenmesi, bölgenin sağlıklı bir yapılı çevreye dönüşmesi,  bölgede yaşanan uygulama sorunlarının giderilmesi, uygulama kabiliyetine sahip, eşitlikçi, erişilebilirliğin sağlanması gerekçeleri yer aldı. Bu imar planın göre konut alanı azaltıldı ve ticaret-konut alanı artırıldı.

 

İzmir'in iki ilçesinde yapı envanteri çalışmaları tamamlandı! Duvarsız otoparklara eksi puan geldi!

'Emekli bayram ikramiyesini 5 bin TL yapacaklarını düşünmüyorum' diyen ekonomist duyduğu rakamı açıkladı!

TOKİ'den Ankara'ya 2 yeni proje müjdesi!


Geri Dön