İzmir Kemalpaşa'da 2 bin 100 bina dönüştürülecek!
Bakan Güllüce ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu devir protokolüne imza attı. Protokole göre riskli alan ilan edilen 79,5 hektarlık alanda yaklaşık 16 bin kişinin ikamet ettiği 2 bin 100 binanın dönüştürülmesi öngörülüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, muhalefet ve bazı sivil toplum kuruluşlarının hükümetin yürüttüğü projelere karşı engelleyici bir tutum içinde olduklarını belirterek, milletin buna izin vermeyeceğini söyledi.
Güllüce, İzmir programı kapsamında bir otelde Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu ve AK Parti ilçe teşkilatıyla basına kapalı toplantı yaptı.
Güllüce, daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla "afet riski altındaki alan" olarak ilan edilen Soğukpınar ve Atatürk mahalleleriyle ilgili kentsel dönüşüm projesi kapsamında Kemalpaşa Belediyesi’ne yetki devri törenine katıldı.
Kemalpaşa Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki törende konuşan Güllüce, yeni Türkiye’de şehirlerin bir ruhunun olmasını istediklerini, "kimyası bozulmuş insanların yaşadığı kentler" istemediklerini, komşuluk, dostluk ilişkilerinin devam ettiği, "diğerkam olmak yani başkası için de bir şeyler yapabilmek özelliğinin yaşatılmasını" istediklerini belirtti.
Gelişmiş batı ülkelerinde şehirlerin altyapı, ulaşım gibi sorunları çözülse de ruhlarının kaybolduğuna işaret eden Güllüce, şehirleri tasarlarken sadece fiziksel olarak düşünmediklerini ifade etti.
Konuşması öncesi Kemalpaşa’daki kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeni yapılacak binaların 7 kata kadar yükseklikte olacağının ifade edildiğini, bunun doğru olmadığını kaydeden Güllüce, "7 kat yok. Cumhurbaşkanızımın, başbakanımızın talimatı var. 5 artı 1, en fazla 6. Ne kadar aşağıya inebilirsen o kadar iyi. Hele Kemalpaşa’da bu olmazsa olmaz" dedi.
Ulaşım sorununu çözmüş bir Türkiye arzuladıklarını, bunun için dev projeleri yürüttüklerini ancak muhalefet partileri, bazı sivil toplum örgütleri ve hukukçuların bunları engellemeye çalıştığını savunan Güllüce, "İstanbul İzmir otoyolu devam ediyor ama muhalefet 'ilk yapacağımız iş durdurmaktır' diyor, durduramazsınız, bu millet sana 'evet' demez. Doğayı, tabiatı bozuyormuş bu yol. Şimdi neresi tabiatı bozuyor bunu anlamakta zorlanıyorum. İzmir’den kontağı çevirdiğin zaman 3 saatte İstanbul’da olmak bu muhalefeti niye rahatsız eder, bazı hukukçular niye mahkemeye verir ben anlayamadım. Ben düşünüyorum bulamıyorum siz sorun belki size cevaplayacakları şeyler vardır" diye konuştu.
Bu konularda canlarını sıkan çok sayıda girişim bulunduğunu, yollar, barajlar, havaalanlarına karşı olan bir kesimin ülke menfaatlerini düşünmeden engelleme niyetiyle hareket ettiğini dile getiren Güllüce, şöyle devam etti:
"Dünyanın en büyük havaalanını yapıyoruz, söylerken bile göğsüm kabarıyor. Türk bayrağının altında yaşayan herkesin sevinç duyması lazım. Bunlar ne diyor, 'biz iktidar olursak durduracağız'. Durduramasınız kardeşim, dünyanın en büyük havaalanına bu millet sahip çıkar. Köprü durdurmayla ilgili, Boğaz Köprüsü geçişini durdurmayla ilgili, dünyanın en büyük havaaalını yapmaya karşı, İzmit otoyolunu engellemek için buraya ÇED veren bakanlığı ve hükümeti mahkemeye verirseniz millet de sizi mahkemeye verir, millet de size proje yapar der ki 'sen gelme'... 'Seni zaten iktidar etmiyordum, gene de etmiyorum'... Millet de sana 'dur' der. Sen bu projeyi durdurursan millet de seni durdurur."
- İzmir'e 4 milyar liralık yatırım
Bakanlık olarak İzmir’de 4 milyar lira, Türkiye’de ise 190 milyar lira yatırıma imza attıklarını, bunu söylerken dahi keyif aldığını belirten Güllüce, kendilerine yönelik “herkese ÇED veriyorlar” eleştirilerinin bulunduğunu, “ÇED almayanı dövüyorlar” sözlerinin söylendiğini kaydetti.
Güllüce, şöyle devam etti:
“Biz milletin önünü açmak için herşeyi yapıyoruz. Evet bununla da iftihar ediyoruz. 'ÇED almayanı dövüyor' diyorlar, 'niye çalışmıyorsun, bu millete niye katkı yapmıyorsun' diyoruz, doğru. Sen istediğini söyle biz herkese tabiatı korumak, sürdürülebilirliğini sağlamak, çevre şartlarını sağlamak kaydıyla ÇED için müracaat eden adama yol oluruz, asfalt oluruz, onun önünde rehber oluruz. Bir an evvel ÇED’in alsın, yatırımını yapsın. 'Dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden birisi 2023'ten evvel olayım' diye koşturuyorsa biz o adama kurban oluruz, can deriz, ciğerimiz deriz. Sen de istersen karşı çık, engel ol, ne olursan ol, biz yatırımın önünde olmayacağız. Türkiye’nin 2023’den önce dünyanın 10’uncu ekonomisi olması sizi mutlu kılmaz mı? 'E kılmaz'... Kılmazsa seni de Allah iktidar kılmaz. Bizi mutlu kılar onun için de Allah bizi iktidar kılıyor”
-Çanakkale Ruhu
78 milyonun Çanakkale ruhuyla bir arada olduğu, dirliğini yücelttiği bir Türkiye özlediklerini, bu birliği bozmaya çalışan iç ve dış nifak kesimlerine karşı uyanık olunması gerektiğini vurgulayan Güllüce, bunlara karşı herkesin "defol Allah’ın cezası, biz bir olacağız diri olacağız" demesi gerektiğini dile getirdi.
Bakan Güllüce, bazı kesimlerce "Diriliş müziği dinleyip kendilerini Ertuğrul sanıyorlar” sözleriyle eleştirildiklerini hatırlatarak, kendilerini Sultan Abbas, Ertuğrul Gazi, Osmangazi, Fatih Sultan, Kanuni Sultan Süleyman ve Mustafa Kemal saydıklarını, tarihlerine bağlı olduklarını, bu eleştirileri yöneltenlerin neye bağlı olduklarını merak ettiklerini dile getirdi.
"Tarihimizle, kökümüzle ilgili dizileri, filmleri müzikleri dinlerken biz kökümüze bağlıyız da sorarım size bizi eleştirdiğinize göre siz bir başka şeye mi bağlısınız ?" diyen Güllüce, muhalefetin "rantsal dönüşüm" sağlandığı iddiasıyla kentsel dönüşümü de engellemeye çalıştığını kaydederek şunları söyledi:
"Yıkık dökük binayı yıkıp düzgün bir bina yapıp 'gel Hatice abla senin binanı artık sel basmayacak, depremden hasar görmeyeceksin, üzerine kaya düşmeyecek' diyerek o anahtarı ona verdiğimiz zaman rant bunun neresinde? Kime rant sağlıyormuşuz bunu anlayamıyorum. En büyük projeleri, ülkenin kalkınmasını engellemek olan bir zihniyet var ya Türkiye’de onlar kentsel dönüşüme de muhalefet ediyorlar. Bizlerin bu muhalefeti ciddiye aldığımız yok."
-Kentsel dönüşüm ve dedikodu
Kentsel dönüşümün milletle birlikte yapılması gerektiğini, bu süreçte herkesin hakkı olanı istemesi ve belediyenin de herkese hakkını vermesi gerektiğine dile getiren Güllüce, bir daire alınacak yerden 5,5 daire talep edilirse işin yürümediğini, bunu Fikirtepe’de gördüklerini, o sorunu uzlaşmayla çözdüklerini vurguladı.
Bu süreçte dedikodulara da dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Güllüce, “(İdris Güllüce, Kemalpaşa’da 350 dönüm yer kapatmış, falan vekilin dayısı 1600 dönüm yer kapatmış…) Böyle iftira, yalan ve dolanlarla insanların kafasını çelerler. İftiranın gücü diye bir şey var. Allah hepimizi iftiradan muhafaza etsin. Tek silahları iftira olan, beyinleri buna çalışan o insanlardan siz de bizleri korumak durumundasınız. Dedikodu, fitne, iftiralar olabilir. Dikkatli olun, kulak asmayın, hemen gelin doğrusunu öğrenin" dedi.
- 25 bin kişi yaşayacak
Konuşmalar sonrası Bakan Güllüce ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu devir protokolüne imza attı.
Protokole göre riskli alan ilan edilen 79,5 hektarlık alanda yaklaşık 16 bin kişinin ikamet ettiği 2 bin 100 binanın dönüştürülmesi öngörülüyor. Bölgede 7 ile 9 bin konutun üretilmesi ve 25 bin kişinin bu alanda yaşaması planlanıyor.
Öte yandan Güllüce, tören öncesi gazetecilerin İzmir’den aday gösterileceğiyle ilgili söylentilerin bulunduğunu hatırlatması üzerine kendisinin halen İstanbul 1. bölgeden milletvekili olduğunu, genel seçimler için aday adayı olduğunu ancak nereden aday olacağının genel merkez tarafından belirleneceğini ifade etti.
AA