Kent Haberleri

İzmir Kemeraltı'nın üstü 2007'den beri kapatılmayı bekliyor!

Tarihi Çarşılar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kaya, "Kemeraltı'nın üstünün kapanması projesi 2007'den beri var, hayata geçemiyor. Çünkü altyapı sorunu var." dedi


Kısa süre önce 7 tarihi çarşı derneğinin girişimiyle kurulan Tarihi Çarşılar Federasyonu, ülke genelindeki 55 tarihi çarşının sorunlarının çözümü için çalışma yaptı. Hazırlanan çalışmada, çarşılara yönelik çalışmalarda ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşacak, karar verme ve uygulamayı hızlandıracak bir yönetim yapısının oluşturulması istendi.


Tarihi Çarşılar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kaya, tarihi çarşıların, bulundukları kentin aynası gibi olduğunu, hem turizme hem de ekonomiye katkı sağladığını belirtti. Tarihi çarşıların ortak sorunlara sahip olduğunu vurgulayan Kaya, bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulmak üzere taslak çalışma hazırladıklarını ifade etti.


Kaya, tarihi çarşıların sorunlarının dernek kurularak çözülmeye çalışıldığını ancak derneklerin gücünün işleri hızlandırmaya yetmeyebildiğini anlatarak, şunları kaydetti: "Tek tek dernek olarak baktığınız zaman taleplerimiz konusunda cevap alamayabiliyoruz. Bu nedenle bir federasyon oluşturduk. Ortak sorunlarımız var, bunları daha çabuk çözelim istiyoruz. Sorunları dile getirirken çözümlerini de sunuyoruz. Federasyon olarak tarihi çarşılar yasa taslağı hazırladık. Temizliğimizi biz yapalım, güvenliğimizi biz sağlayalım, altyapı işleri yapılacaksa, çarşının üzeri kapatılacaksa biz yapalım."


"Kendi göbeğimizi kendimiz keselim" 


Kaya, dünyanın en büyük açık alışveriş merkezi konumundaki İzmir Kemeraltı Çarşısı'nda 12 bin esnaf bulunduğunu, bu tür yerlerin hem tarihi dokusunun korunması, hem de esnafının ayakta tutulması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla yapılmak istenen projelerin bürokratik süreç nedeniyle geciktiğini, bunun da çarşılara, dolayısıyla esnafa ve kente zarar verdiğini kaydeden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesela belediye çarşının temizliğini yapıyor elbette ama yetemediği yerler olabiliyor. Kemeraltı demek sadece Konak ilçesi demek değil. Mesela Kemeraltı'nın üstünün kapanması projesi 2007'den beri var, hayata geçemiyor. Çünkü altyapı sorunu var. Bu da kışın iklimden, yazın esnafın işlerinin yoğunluğundan olmuyor. Gece çalışmaları için prosedürler aşılamıyor. Kemeraltı'nın hafta içi 200-250 bin, hafta sonları 400-500 bin ziyaretçisi var.


Üstü kapanmadığı zaman bu insanlar yazın sıcakta, kışın soğukta nasıl alışveriş yapacak? Dolayısıyla kapalı alışveriş merkezleri tercih ediliyor. Tarihi çarşı dernekleri işleri hızlandırmada yetersiz kalabiliyor. Yaptırımımız yok, ama vali, belediye başkanları, ticaret odası başkanı, esnaf birliği başkanından bir üst kurul olursa, ne bürokrasiye takılırız, ne prosedüre. Esnaf için daha çabuk çözüm alırız. Tarihi yapılarla ilgili vakıflar, anıtlar gibi kurum ve kurulların temsilcilerinin olacağı bir yönetim istiyoruz. Kendi göbeğimizi kendimiz keselim."




Yeni Asır