Kentsel Dönüşüm

İzmir Konak'taki kentsel dönüşümde heyelan riski!

İzmir’in Konak İlçesi Zafertepe mahallesinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında uygulanan sıvalar çatlaklar ve oyuklar oluşturuyor. Mahalleli heyelan riskiyle karşı karşıya.

İzmir’in Konak İlçesi Zafertepe mahallesinde devam eden inşaat çalışmaları kapsamında, mahallenin yamaç kısmında yer alan büyük çapta oyuk tehlikeye davetiye çıkarıyor.


Yeşillik Caddesi ile Mehmet Akif Caddesi kesişiminde kalan, çevresinde geniş bir yerleşim alanı bulunan mevkii heyelan riski de taşıyor. Çevre sakinleri ise Türkiye’de riskli alanların dönüşümünden çok “bina dönüşümü” olarak algılanan kentsel dönüşümün oturdukları yerde ciddi bir tehlikeye dönüşmesinden çekinceli.


YAMAÇ NE KADAR GÜVENLİ?


Özel bir inşaat şirketinin mevcut alanda yürüttüğü bina dönüşümü kapsamında yamaç bölümlere kaba sıva püskürtme şekliyle uygulanmış durumda. Sektörde genel olarak 3 milimetre kalınlığında büyük bölümler için uygulanan yöntemin yanında toprak kaymasını önlemek için istimlak duvarı da örülmüş. Fakat istimlak duvarının dışında kalan büyük yamaçta derin bir sıva eksiği ve çukur bulunuyor. Yamacın olası bir heyelana ve toprak kaymalarına karşı ne kadar dayanıklı olabileceği, inşaatın üst bölümlerinde yer alan yerleşim yeri ve evlerin ne derece etkileneceği de bilinmezliğini koruyor.


KENTSEL DÖNÜŞÜM YANLIŞ ANLAŞILIYOR


Türkiye’de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü isimli yasaya göre uygulanan kentsel dönüşüm ise çoğunlukla bina dönüşümü olarak hayata geçiyor. Uzmanlar bina bazında dönüşüm yerine ada bazında dönüşümün altını çizerken, kentte bu tarz bina dönüşümleriyle maalesef kentsel kalkınmada mesafe kat edilemiyor. Çevre sakinleri ise olası bir tehlikeye karşı çekincelerini, “İnşaat yapılması, binanın güzelleşmesi normal ancak burada yaşayan çok sayıda vatandaş var. Yarın bir gün tehlike oluşturmasın. Evlerimize sıkıntı gelmesin. Bununla ilgili her türlü önlem acilen alınsın” şeklinde dile getiriyor.


Püskürme sıva nedir?


Püskürtme sıvalar dış yüzeylere 3 mm kalınlığında yapılır. Sıva malzemesi genellikle büyük alanlarda kullanılmak üzere hazırlanır ve püskürtme için özel aletler yardımıyla uygulanır. İnşaat sektöründe sıkça uygulanan bir yöntem olup, ince işçilik yapılamayacak geniş yüz ölçümüne sahip alanlar için tercih edilir.



İlk Ses Gazetesi