20 / 05 / 2024

İzmir Konak'taki tarihi bina 35 milyon dolara satılıyor!

İzmir Konak'taki tarihi bina 35 milyon dolara satılıyor!

İzmir'in tarihi hanlarının en büyüklerinden biri olan Konak'taki Büyük Kardiçalı Han'ı 35 milyon dolara satılıyor.



1928 yılında yapılan İzmir'in ilk, ülkenin ikinci betonarme karkas yapısı olan Konak'taki Kardiçalı Han'ı 35 milyon dolardan satışa çıktı. 2024 yılı itibariyle 96 yaşına giren ve 41 maliki olan bina yeni sahiplerini bekliyor. 

BÜYÜK KARDİÇALI HAN'I NEREDE?

Büyük Kardiçalı Han'ı batıda 2. Kordon olarak bilinen Cumhuriyet Bulvarı, kuzeyde Mimar Kemalettin Caddesi, doğuda ise Şehit Fethi Bey Caddesi ile çevrelenen ve tapunun Konak ilçesi, Akdeniz mahallesi 77 pafta, 951 ada, 2 parselindeki 1.718 metrekarelik bir arsa üzerinde konumlanıyor.

İzmir Konak taki tarihi bina 35 milyon dolara satılıyor!

KARDİÇALI HAN KÜLTÜREL MİRAS KATEGORİSİNDE

Kardiçalı Han yaklaşık 4824 metrekare kapalı alana sahip. Birinci derece kültürel miras kategorisindeki bu bina, halihazırda boş halde zemin kat ve 2 normal kattan oluşmakta. 

Zemin katları, dışarıdan da erişimin mümkün olduğu ticaret alanlarına ayrılmış. Bu şekilde farklı büyüklüklere sahip ticaret alanlarıyla çevrelenmiş olan tarihi han, kat yüksekliği bakımından da modern yapılardan daha avantajlı konumda.

100’den fazla odası bulunan hanın koridorları da yüksek tavanlara sahip. Koridorlar hanın ortasında bulunan ve hanın çatısından zeminine kadar inen bir açıklıktan aydınlanıyor. 

96 YAŞINDAKİ TARİHİ BİNA 35 MİLYON DOLARA SATILIYOR!

Yapısı, tarihçesi ve konumu dolayısı ile turizm yatırımlarına uygun bu binanın satın alınması konusunda mal sahiplerini temsilen Colliers Türkiye tarafından  35 milyon dolardan satılıyor.

KARDİÇALI HAN HAKKINDA!

Kardiçalı Han (tam ismi Büyük Kardiçalı Han) İzmir'in (özellikle tütün ticaretinde isim yapmış) tanınmış ailelerinden Kardiçalı ailesi (Kardiça, Batı Tesalya'da bir kenttir) tarafından 1923'te inşa edilmiş ve Türkiye'de betonarme mimarinin ilk örneklerinden biri olan (İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü binasından sonra ikinci) ticari amaçlı bir yapıdır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında, neoklasik bir yaklaşım içinde gelişen ve Osmanlı dini yapılarının dekoratif mimari unsurları kullanılarak oluşturulmaya çalışılan ulusal mimarlık akımının ürünlerinden biri. Konak'ta Cumhuriyet Bulvarı ile Mimar Kemalettin Sokağı'nın kesiştiği köşede konumlanıyor. 

Bakırköy'ün tarihi binası Vakıflar Genel Müdürlüğü ile davalık!

Tarihi Göztepe İstasyon Binası TCDD Kültür Sanat Merkezi oldu

Geri Dön