Sektörel

İzmir, konut fiyat artışında İstanbul ve Ankara’yı geçti!

BÜYÜK umutlarla 2017’yi karşıladık. Olumsuzluklarla geçen 2016’yı uğurlamadan birkaç gün önce ise İzmir için Merkez Bankası’ndan güzel bir haber geldi.

BÜYÜK umutlarla 2017’yi karşıladık. Olumsuzluklarla geçen 2016’yı uğurlamadan birkaç gün önce ise İzmir için Merkez Bankası’ndan güzel bir haber geldi.


Konut fiyatı artış oranında İzmir, İstanbul ve Ankara’yı geride bırakarak üç büyükler arasında birinci oldu. Tabii, bu sektörün geleceği ve yatırımcılar için güzel, ama konut almayı planlayanlar açısında üzücü bir durum. Geçen hafta Türkiye konut fiyat endeksini (KFE) açıklayan Merkez Bankası’nın verilerine göre, 2016 Ekim’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.85 artış var. Aynı dönemde Yeni Konut Fiyatları Endeksi de (YKFE) yüzde 11.43 yükseldi. KFE, Ekim 2016’da bir önceki aya göre yüzde 0.47 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre reel artışı ise yüzde 5.31 olarak gerçekleşti. YKFE’de Ekim 2016’da bir önceki aya göre yüzde 1.12 ve reel olarak da yıllık bazda yüzde 3.98 yükseldi.

 

ÜÇ BÜYÜKLERİN LİDERİ İZMİR

Üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmelere ise şöyle:

“Ekim ayında bir önceki aya göre İstanbul’da yüzde 0.36 oranında azalış görülürken, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 1.24 ve 1.72 artış gerçekleşti. Fiyatlar, geçen yılın aynı ayına göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 13.52, 8.61 ve 17.59 yükseldi. Üç büyük ilin YKFE değerlendirildiğinde ise 2016 Ekim’de bir önceki aya göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 0.66, 2.34 ve 3.38 artış yaşandı. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 14.46, 11.75 ve 17.37 arttı.”

 

HERKES TAŞINMAYI DÜŞÜNÜYOR


YÜCESOY Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy, bu verilerin aynı doğrultuda gelişmeye devam etmesi halinde yıllardır İzmir ve kentin geleceğiyle ilgili öngörülerin ne kadar doğru olduğunun kanıtı olacağını savundu. Yücesoy, “Konut fiyatlarının artış ve azalışındaki en büyük etken bir şehrin talep görüp görmemesi. İzmir son yıllarda Türkiye’nin en popüler merkezi haline geldi. Son zamanlarda İstanbul’dan ve Anadolu’nun neresinden biriyle konuşursak konuşalım insanlar İzmir’e taşınmayı düşünüyor. Gerçekten de herkesin İzmir’e taşınma hayali kurduğunu görüyoruz. Nitekim zamanla bu hayaller gerçeğe dönüşüyor ve İzmir Türkiye’nin yaşam merkezi haline geliyor. Eskiden İzmir herkesin B planıydı. Şimdi ise A planınız İzmir olsun diyoruz” ifadesini kullandı.

 

MEKEZİYETÇİ YAŞAM TETİKLİYOR

İZMİR’deki merkeziyetçi yaşamın devam etmesinin fiyat artışını tetiklediğini ifade eden Temelsan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Temel, “Ulaşım ağının yaygınlaşmaması nedeniyle de konut alanları belirli bölgelerde sıkışıp kaldı. O bölgeyi gerek sosyal gerekse kişi sayısı ve trafik yoğunluğu açısından daha da çekilmez hala getiriyor. Bu da fiyatların yüksek kalmasına sebep oluyor. Ayrıca, İzmir’i İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden negatif olarak ayrıştırıyor. En büyük dileğimiz yeni arsa alanlarının açılması. Kentsel dönüşümün verimli uygulanması ve ulaşım ağının yaygınlaştırılması. Ayrıca, dikey değil yatay imar uygulamalarıyla daha ekonomik ve yaşanabilir konutlar inşa edilmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.

 


ARZ DAHA AZ

ONTAN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öktem, fiyat artışının arz-talep dengesiyle ilgili olduğunu ifade ederek, “Son yıllarda İstanbul ve Ankara’da çok fazla arz oldu. İzmir’de ise nitelikli konut veya gayrimenkul talebini karşılayacak ürün arzı diğer iki ile oranla daha az. Bu sebeple İzmir’de gayrimenkul daha fazla değer kazanıyor” görüşünü paylaştı.


Hürriyet /Mete Tamer Omur