İzmir Kordon'a zemin kontrolü yapılıyor!
İzmir'de 1.Kordon'un olası bir depremden nasıl etkileneceğini tespit etmek için Ege-Koop ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin işbirliğiyle zemin kontrol çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar sonucunda depremin zemine etkisi incelenecek...
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında Ege Koop ile Dokuz Eylül Üniversitesi'nin işbirliğiyle Kordon'da zemin kontrolü yapılarak, alanın olası bir depremden nasıl etkileyeceğine yönelik deprem araştırma çalışmaları başlatıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ bu araştırmalar sayesinde 100 kilometre ötedeki depremin bile nasıl bir enerjiyle ve ne gibi bir etkiyle ortaya çıkacağının öğrenilebileceğini vurguladı.
10 kişilik ekip oluşturuldu
Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın her platformda dile getirdiği "Kentsel dönüşüme ilk olarak Alsancak/Kordon'dan başlarım" düşüncesinden hareketle Ege Koop, Dokuz Eylül Üniversitesi ile yaptığı işbirliği sonucu Alsancak 1. Kordon'da zemin ve depreme dayanıklılık araştırmalarına başladı. Prof. Dr. Akçığ önderliğinde 10 kişilik bir ekip oluşturularak yaklaşık 1 ay boyunca deprem araştırması yapılacak.
"Binaların yaş ortalaması 40"
Proje hakkında konuşan Akçığ, yeni teknolojiyle yapılan binaların ömrünün ortalama 50 yıl olduğunu söylerken zemin ve depreme dayanıklılık araştırması yapılacak olan 1. Kordon'daki binaların yaşının en az 40 yıl olduğunu söylerken, gerçekleştirilecek olan bu araştırmalar sayesinde 100 kilometre ötedeki depremin bile nasıl bir enerjiyle ve ne gibi bir etkiyle ortaya çıkacağının öğrenilebilir olacağını belirtti. Şimdiye kadar 1'er kilometre aralıklarla 342 noktada ölçüm yapıldığı ifade edilirken, 1200 metre derinliğe kadar araştırma yapılacağı belirtildi.
"Türkiye'de bir ilk oldu"
Araştırmanın İzmir'de, belki de Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Aslan şöyle konuştu: "Bildiğiniz gibi İzmir ve Türkiye deprem kuşağında. Şu an da gündemimizde olan kentsel dönüşüm göz önünde bulundurulduğunda yeni bir çalışmayla, yeni bir anlayışla depreme dayanıklı konutlar yapabilmek için Ege Koop olarak Türkiye'de ilk kez böyle teknik bir çalışmanın imza atmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu çalışmalar olmadan bizim bugün burada başlattığımız ve yaklaşık 30 gün sürecek olan bu çalışmalar olmadan bu tip yeni projelerin neye göre yapıldığı belli olmayacağı için bundan sonra kaç katlı bina yapılacak hangi teknoloji yapılacağı konusunda bizim çalışmalarımız o yönde olacaktır. 1200 metre derinliğinde 100'er metre aralıklarla yapılacak bir çalışma başlatacağız. Bu çalışmanın sonucuna göre nasıl bir proje yapacağımız belli olacaktır."
Sismik veriler çok önemli
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ ve Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Mustafa Akgün'ün başında olduğu grup, toprağa yerleştirmiş oldukları sismik verileri ölçen aletleriyle araştırmalarına başladı.
Yeni Asır Gazetesi