Kent Haberleri

İzmir Körfezi'nde ekolojik dönüşüm başlıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüteceği dünyanın en büyük ekolojik geri dönüşüm projesi İzmir Körfezi’nde başlıyor. ‘İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’ tamamlandığında körfezde 80 yıl öncesine dönülecek ve denize girmek de mümkün olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük bir ekolojik geri dönüşüm projesine imza atmaya hazırlanıyor. Körfezdeki sığlaşmanın önüne geçmek ve İzmirlilere “yüzülebilir bir körfez” hazırlamak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon’ projesi tam anlamıyla tamamlandığında körfezde denize girmek de mümkün olacak. Proje için çalışmalar devam ederken bu haftasonu yapılan İzmir Körfez Festivali kentin yüzünün artık körfeze dönmeye başladığını göstermesinin ilk adımlarından oldu.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Arkas Holding, Yelken Federasyonu, Ege Açıkdeniz Yat Kulübü ve Konak Pier işbirliğiyle gerçekleştirilen İzmir Körfez Festivali’yle ilgili konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Uzun yıllar arkamızı döndüğümüz için bize küsen, rengi değişen İzmir Körfezi, yaptığımız yatırımlarla artık yeniden gülümsemeye başladı. Denize yüzümüzü dönmek, körfezle birlikte yaşamak, onun kıymetini bilmek hepimizin borcu ve görevi olmalı” açıklamasını yaptı. 


Kocaoğlu şöyle devam etti,  “Körfezde benden önceki belediye başkanları ile birlikte körfezin kurtulması için çaba gösterdik ve göstermeye de devam ediyoruz. İzmir körfezi, 8 bin 500 yıllık bu kentin en önemli zenginliğidir. Kuzeyden, eski Gediz yataklarından gelen alüvyonlarında körfezin dolmasını tehdit etmesiyle karşı karşıyayız. Biz TCDD (Devlet Demir Yolları) ile birlikte körfezi derinleştirecek bir proje yaptık. TCDD, liman yanaşma koridorunu derinleştirecek, biz de bunun karşılığında 13.5 km uzunluğunda, 250 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde sirkülasyon kanalı yaparak körfezi kurtaracağız. Körfez, şu anda su kalitesi açısından sağlığa zarar veren hiç bir unsur taşımıyor. Ama bu ayrı, yüzülebilirlik ayrı. Bunun için su kalitesinin ve sudaki oksijen miktarının artması lazım; dış körfezden temiz sirkülasyonu da önemli. Biz bu körfez projesini gerçekleştirebilirsek, dünyanın en önemli geri dönüşüm geri kazanım projelerinden bir tanesini de geliştirmiş olacağız. Biz de 13 senedir bunun için uğraşıyoruz.”


Hürriyet