İzmir Körfezi'nin kumu, tarım ve inşaatta kullanılacak!
Rehabilitasyon projesiyle dipten çıkarılacak malzemeler çöpe gitmek yerine farklı sektörler için kazanç olacak. Deniz dibinden çıkarılacak olan dip kili inşaattan, kentsel dönüşümden kıyı dönüşümüne kadar pek çok alanda kullanılacağı belirtildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, TCDD ile işbirliği içinde yürüttüğü rehabilitasyon projesi kapsamında Körfez temizliği ve liman kapasitesinin artırımı konusunda çalışma başlattı. Proje dahilinde deniz dibinden çıkarılacak olan dip kili ve kumunun ağır metale rastlanmayanlarının tarımdan inşaata, kentsel dönüşümden kıyı dönüşümüne kadar pek çok alanda kullanılacağı belirtildi.
Bilimsel araştırma
İZSU, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile tarama malzemesinin tarım toprağı olarak kullanılabilirliği yönünde araştırma yapmak üzere önümüzdeki günlerde sözleşme imzalayacak. Çıkacak malzemenin tuzdan arındırıldıktan sonra park ve bahçelerde, örtü malzemesi olarak da Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı'nda kullanılabildiğini belirten İZSU yetkilileri, üniversite ile yapacakları çalışma sayesinde malzemenin azot ve fosforla zenginleştirilerek tarım toprağı olarak kullanımının araştırılacağını söyledi.
İZSU yetkilileri, inşaat fakülteleri ile de bir proje yürüterek, tarama malzemelerinin inşaat sektöründe hangi alanda kullanılacağını araştıracakları söyledi.
Tehlikeli atık
Yetkililer, "Rehabilitasyon projesiyle, Körfez'in güney aksı boyunca açılacak navigasyon kanalı ile Körfez'e temiz su girişi artacak. Kuzey aksında oluşturulacak sirkülasyon kanalı da bu bölgedeki akıntı hızlarını artıracak. Su kalitesi ve biyolojik çeşitlilik iyileştirilecek. İzmir Limanı'nın kapasitesi artacak, yeni nesil gemilere hizmet vermeye başlayarak ana liman olma statüsüne kavuşacak" dedi.
Projenin çevre değerlerini artırmaya ve "yüzülebilir körfez" hedefini gerçekleştirmeye yönelik olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bunun gerçekleşmesi halinde, limanımızın da kapasitesi artacak. Körfez'in dibinden çıkan tarama malzemesinde tehlikeli atık sınıfına giren herhangi bir değere rastlanılmaması elimizi güçlendirdi" diye konuştu. Körfez'in kuzeyinde Büyükşehir'in tarama gemisiyle açılacak sirkülasyon kanalından yaklaşık 25 milyon metreküp malzeme çıkarılacağını dile getiren Kocaoğlu, "Bu malzemelerin döküleceği yerlerle ilgili önerilerimiz ÇED raporunda sunuldu. Bu malzemenin yüzde 70'i yumuşak kil, yüzde 30'u ise kum. Tek sorunumuz tuz. Ama bizim en büyük avantajımız, Çiğli'de arıtma tesisimizin olduğu arazi. Burada oluşturmayı istediğimiz geri kazanım alanına bu malzemeyi taşıyıp, arıtma tesisimizden çıkan suyla rahatlıkla rehabilite edebiliriz. Tüm dünyada deniz kumu tuzdan arındırılarak inşaatlarda kullanılıyor. Çıkan malzeme toprak iyileştirici olarak taşlık arazilerin ıslahında kullanabilir. Kentsel dönüşüm projeleri ile İzmir Kıyı Tasarımı Projesi ise diğer kullanım alanları olabilir" dedi.
Kocaoğlu: 80 yıl öncesine dönecek
Aziz Kocaoğlu, Körfez'in ekolojik ve ekonomik verimliliğinin artırılması için 6 yıldır bilimsel araştırmalar yaptıklarını belirterek, "Bu projeyi hayata geçirmezsek, giderek sığlaşan İzmir Körfezi daha da kullanılamaz hale gelecek. Proje bitirildiğinde, Körfez 80 yıl öncesine döneceği gibi hem deniz canlıları ve balık popülasyonunu artıracağız hem de Körfezin derinleşmesi nedeniyle ekonomik amaçlı büyüme de sağlayacağız. Körfezde yapılan her türlü taşımacılıkta, bugünkünden dört misli daha fazla ekonomik gelir elde edilecek. En önemlisi, artık İzmir Körfezi'nde denize girilebilecek. O nedenle bu proje, İzmir'in Akdeniz'deki en önemli liman olma özelliğini yeniden kazanmasını sağlayacak. Doğal dengelerin ve ekolojinin bozulması söz konusu değil. Tam aksine, çıkarılacak çamurun verimli halde kullanılması ve ekolojik canlılığın artmasını sağlayacağız" dedi.
Yeni Asır