29 / 04 / 2024

İzmir Kruvaziyer Limanı İmar Planı için yürütmeyi durdurma kararı verildi!

İzmir Kruvaziyer Limanı İmar Planı için yürütmeyi durdurma kararı verildi!

Özelleştirme İdaresi'nin hazırladığı projede Alsancak Limanı'nda 97 bin metrekare alanda AVM yapılması öngörülüyordu. Projeye belediyeler ve meslek kuruluşları itiraz etti. Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi..



Danıştay 6. Dairesi, Özelleştirme İdaresi tarafından Alsancak Limanı'nı kruvaziyer limana dönüştürmek için hazırlanan ve içinde bir de AVM bulunan  İzmir  Kruvaziyer Limanı İmar Planları'nın yürütmesini durdurdu. Bu kararla Alsancak Limanı içinde AVM yapılmasının da önüne geçilmiş oldu. 


Alsancak Limanı'nı kruvaziyer limana dönüştürmek isteyen özelleştirme İdaresi, geçtiğimiz aylarda imar planlarını hazırlayarak yetkililere gönderdi. Plan değişikliği ile limanın kapasitesini artırmayı hedefleyen özelleştirme idaresi, liman içine bir de AVM projesi ekledi. Kruvaziyer Liman Planı ilk askıya çıktığında başta Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası olmak üzere çok sayıda itiraz yapıldı. Ancak itirazların büyük bölümü dikkate alınmadı. Küçük değişikliklerle revize edilen planda, emsal düşürülmesine karşın eski planda yüzde 60 olan ticari fonksiyon alanının oranı revizyon planda yüzde 68'e çıkarıldı. AVM alanı ise sadece 1000 metrekare küçültüldü. Büyükşehir Belediyesi ve meslek odaları planların kente gönderilmesinin ardından mahkeme yolunu seçti. 


Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından açılan davayı sonuca bağlayan Danıştay 6. Dairesi, odanın itirazlarını yerinde bularak planların yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararı ile birlikte Alsancak Limanı içine yapılması düşünülen AVM düşüncesi de askıya alındı. Oda Başkanı Hasan Topal "Alsancak Limanı'na yapılacak olan AVM'nin yanlış olacağını en başından beri söylemiştik. Mahkemenin kararı da bizi haklı çıkardı" dedi. 


ESNAF ZARAR GÖRÜRDÜ

Kruvaziyer limana yapılacak AVM'ye Büyükşehir Belediyesi, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, meslek odaları karşı çıkmıştı. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım projeyi bütün olarak savunurken, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş AVM'nin yapılmasına destek vermişti. Demirtaş, Liman'a yapılacak AVM'den, İzmir esnafının ve Alsancak, Kemeraltı'ndaki mağazaların olumsuz etkilenmeyeceğini öne sürmüştü. Meslek odaları esnafın zarar göreceğini söyledi. 


Can Özlü/Habertürk Gazetesi Egeli Eki


Geri Dön