02 / 05 / 2024

İzmir Kültürpark'a Hyde Park örneği!

İzmir Kültürpark'a Hyde Park örneği!

İzmir Fuar Alanı 'nın kongre merkezi olmasına karşı çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Londra 'daki Hyde Park'ı örnek gösterdi...




İzmir Fuar Alanı'nın kongre merkezi olmasına karşı çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Londra'daki Hyde Park'ı örnek gösterdi. Bir açıklama yapan kurul, yeşil alanların korunarak genişletilmesi gerektiğini belirtti


TMMOB  İzmir  İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın taşınmasının ardından Kültürpark'ın kullanımına ilişkin görüş bildirdi. Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özer Yerlikaya, "TMMOB İl Koordinasyon Kurulu bileşeni meslek odaları olarak, İzmir'in simge değerlerinden olan ve 83.'sü düzenlenen Uluslararası İzmir Fuarı'nı geride bıraktığımız bugünlerde, Gaziemir'de yapılacak olan yeni fuar alanı ile birlikte mevcut fuar alanının geleceği konusunda taşıdığımız kaygı ve sorumluluk bu konuda saygıdeğer kamuoyuna bir açıklama yapma ihtiyacı hissettik" dedi.


"Tek yeşil alan"

Kültürpark olarak da anılan İzmir Fuar Alanı'nın Türkiye'de fuarcılığın öncü kenti olan İzmir'in kimlik değerlerinden biri olmasının yanında, kent merkezinde yer alan tek yeşil alan olduğunu ifade eden Yerlikaya, "Kültürpark, İzmir ve ulusal tarih içindeki önemi ve doğa ile kültürün iç içe geçtiği bir kültürel peyzaj alanıdır. Bu bağlamda bünyesinde barındırdığı canlı doku çok büyük öneme sahiptir. 421 bin metrekarelik bir alan olan Kültürpark'ta 200'den fazla türe ait 7 bin 271 ağaç ve çalı bulunmaktadır. Dolayısıyla Kültürpark'ın geleceği tartışmalarında ve tasarılarında sahip olduğu bu önem ve özelliklerin hassasiyetle korunması gerekmektedir. Kültürpark'ın kongre merkezi ya da benzer şekildeki işlevlerle yapılaşmasının ve yapılaşma yoğunluğunu arttırıcı her türlü önerinin karşısındayız" ifadelerini kullandı. Kurul üyeleri, bu önemli alan ile ilgili yapılacak çalışmalara da İngiltere'nin Başkenti Londra'daki dünyanın en büyük parklardan biri olan ünlü Hyde Park'ı örnek gösterdi.


Hyde Park neresidir?

Hyde Park, Londra'daki Kraliyet Parkları'nın en büyüğüdür. Bitişiğindeki Kensington Bahçeleri'yle birlikte 249 hektarlık bir alanı kaplar. Bahçeler bölümünde Long Water, park bölümünde de Serpentine olarak bilinen bir gölü içine alır. Parkın Marble Arch'a yakın kuzeydoğu köşesinde ise, çok eskiden beri sokak hatiplerinin serbest konuşma yeri olarak bilinen Speakers' Corner bulunur. Dünyada bilinen en büyük parklardan biridir.



Yeni Asır




Geri Dön