26 / 11 / 2024

İzmir Limanı'na ilişkin 3 sorun mecliste!

İzmir Limanı'na ilişkin 3 sorun mecliste!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a İzmir Limanı için planlanan yatırımları ve Liman'ın Varlık Fonu'na devrini sordu..




İzmir Limanı na ilişkin 3 sorun mecliste!


CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, İzmir Limanı için planlanan yatırımlara ve Liman'ın Varlık Fonu'na devrine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bakan sorularının Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


"İzmir Limanı, İzmir Körfezi’nin coğrafi yapısından dolayı doğal bir limandır. Korunaklı bir liman olması niteliği sayesinde yılın 12 ayı boyunca kesintisiz olarak her tip gemi ve yük türüne hizmet verebilmektedir. 2007 yılından beri özelleştirilme çalışmaları devam eden İzmir Limanı, Şubat 2017 ayında Varlık Fonu’na devredilmiştir." açıklamalarında bulunan CHP'li Bakan önergesinde şu şekilde devam etti;

 

"İzmir Limanı 1980’li yıllardan başlayarak 2009 yılına kadar Ege Bölgesi’nin en çok konteyner barındıran, gümrük işlemlerinin, depolama ve armatörlük hizmetlerinin en yoğun verildiği limanı olma özelliğini korumayı başarmıştır. Daha sonra derinlik sorunu da olmayan, Nemport ve TCE EGE konteyner terminallerinin devreye girmesiyle hem yük sahiplerinin hem de taşıma şirketlerinin alternatifleri çoğalmış, öncelikle büyük gemiler İzmir Limanı’na uğramayı bırakmışlardır. 2010 yılına gelindiğinde küresel krizin de etkisiyle, limana yapılan altyapı yatırımları dahi limanı eski zamanlarına taşımayı başaramamıştır. 2009 yılında 826 bin TEU ile rekor kıran İzmir Limanı sonraki yıl Nemport’un 139 bin, TCE EGE’nin 99 bin TEU elleçlemesine rağmen 100 bin yük kaybı ile seneyi geride bırakmıştır. 2010’da limancılık sektöründe Ege Bölgesi % 16,5 gerilemiştir. Takip eden yıllarda da bu düşüş devam etmiştir.


Aynı zamanda İzmir şehri Ege Bölgesi’nin liman şehri olma özelliği ile kendi nüfusu ile beraber Türkiye ekonomisinde önemli yer tutan, ve söz konusu niteliği ile bölgenin dünya ticaretinde rekabetçiliğini sağlamak için çok önemli bir fonksiyon üstlenmektedir."


Bakan'ın soruları


1) İzmir Limanı yukarıda bahsi geçen doğal ve korunaklı liman olma özelliklerine haizken, ayrıca Ege Bölgesi şehirlerinin dünyaya açıldığı bir kapı niteliğindeyken neden hak ettiği değeri görememektedir ve hak ettiği değeri görebilmesi için Bakanlığınız ne gibi tedbirler almaktadır? Hangi yatırımlar planlanmıştır?


2) İzmir Limanı, ülkenin deniz taşımacılığında“Ege Kapısı” olabilecekken içinde barındırdığı tüm bu fırsatlara rağmen neden atıl durumdadır?


3) Potansiyeli düşüşe geçmiş olan İzmir Limanı niçin Varlık Fonu’na devredilmiştir?




Geri Dön