Sektörel

İzmir Limanı'nda taahhüt sorunu!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi sürecinde yaşanan gelişmeleri üzüntüyle izlediğini belirtti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Limanı'nın özelleştirme sürecinde ihaleyi kazanan
Global-Hutchison-EİB Limaş konsorsiyumunun, ek süre talebinin kabul edilmemesiyle sürecin dışında kalması üzerine, "Özelleştirme İdaresi'nin, gelinen noktayla ilgili B ve C planlarının olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kocaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi sürecinde yaşanan gelişmeleri üzüntüyle izlediğini belirterek, "Limanın sahibi olan Ulaştırma Bakanlığı ile özelleştirmesini yapacak
Özelleştirme İdaresi;nin, gelinen noktayla ilgili B ve C planlarının olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla önce onlarla bir araya gelip bu planlarının görüşülmesi gerekiyor" diye konuştu.

İzmir;in ve İzmirlilerin çıkarı için kendilerine bir görev düşerse, yerine getirmeye hazır olduklarını ifade eden Kocaoğlu, şunları kaydetti: "Valilik ve Özel İdaremiz ile kentimizdeki özel sektör temsilcilerimiz ve liman kullanıcılarının da konuyu bu şekilde değerlendireceğini düşünüyorum. Ama önce Ulaştırma Bakanlığı;nın görüşü önemli. Elbette proje, mali boyut ve zaman gibi faktörler de bu süreçte belirleyici olacaktır."

-SÜRECİN ÖZETİ-
Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15'inin yapıldığı TCDD'ye bağlı İzmir Limanı'nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de açılan ihaleyi Hutchison, Global ve EİB LİMAŞ, 1 milyar 275 milyon dolar vererek kazanmıştı.

Ancak Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı Merkezi ve Liman İş Sendikası'nın açtığı dava süreci 29 ay devam etmiş Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararı sonrası Danıştay 13. Dairesi'nin verdiği ihalenin iptali davasını ret kararıyla devir sürecinin önünü açılmıştı. Konsorsiyum, devir konusunda ilk 45 günlük süresini kullanmasının ardından istediği ek 45 günlük süre 25 Aralık 2009'da dolmuştu.

İhale şartnamesine göre konsorsiyumun 1 milyar 275 milyon doların en az yüzde 50'sini satış sözleşmesi imza tarihinde peşin olarak, yüzde 25'ini sözleşme tarihinden itibaren en geç birinci yılın sonunda, kalan tutarı da sözleşme tarihinden itibaren en geç ikinci yılın sonunda ödemesi gerekiyordu. Konsorsiyum ek süre talebi kabul edilmeyince, sürecin dışında kalmış, 15 milyon dolarlık teminatı da yanmıştı.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'İzmir limanı için bir B ve C planı olduğunu düşünüyorum'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Limanı'nın özelleştirme sürecinde ihaleyi kazanan Global- Hutchison-EİB Limaş konsorsiyumunun, ek süre talebinin kabul edilmemesiyle sürecin dışında kalması üzerine, "Özelleştirme İdaresi'nin, B ve C planlarının olduğunu düşünüyorum" dedi. Kocaoğlu, özelleştirme sürecinde İzmir'in çıkarı için bir görev düşerse, yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti.
Sabah