Kent Haberleri

İzmir Limanı'nın BAE şirketine satışı için görüşmeler tam gaz: Yatırıma ihtiyacı var!

Reuters, Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki İzmir Alsancak Limanı'nın işletmesi amacıyla Abu Dhabi Port (ADP) ile ortaklık görüşmelerinin sürdüğüne dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

Türkiye Varlık Fonu bünyesinde yer alan  İzmir Alsancak Limanı'nın işletmesi için Abu Dhabi Port (ADP) ile bir ortaklık kurma (joint venture) görüşmeleri devam ederken, nihai anlaşmanın uzamasında bölgedeki rekabet ve kapasite şartlarının etkili olduğuna dikkat çekiliyor. 

Konuya yakın kaynakların aktardığı bilgiye göre, geçen seneden bu yana devam eden görüşmelerde, kurulacak bir ortak şirkete, İzmir Limanı ve Abu Dhabi emirliğine ait liman işletme şirketi ADP'nin ortak olması gündemde yer alıyor. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynak, "Potansiyel başka alıcılarla da görüşüldü fakat ADP ile devam ediliyor. Anlaşmanın uzamasında bölgede değişen rekabet, kapasite koşulları gibi unsurlar etkili oldu. Müzakereler sürüyor" diye konuştu. 

Bir diğer kaynak da limanın lojistik bağlantılarının kuvvetli olmasına karşılık, eski bir liman olması sebebiyle aynaklı yatırıma ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. 

1959 senesinde hizmete başlayan ve yük ve yolcu limanı şeklinde faaliyet gösteren İzmir Limanı, Türkiye'nin konteyner hacmi ve kargo tonajı açısından büyük limanları arasında yer alıyor.

Türkiye Varlık Fonu tarafından, konuya ilişkin Reuters'a gerçekleştirilen açıklamada "Türkiye Varlık Fonu olarak, ülkemiz ve İzmir Limanı için en yüksek katma değeri yaratmak ve bünyemizdeki varlıkların değerini artırmak hedefimiz doğrultusunda, ülkemizin potansiyel faydası için çalışmalarımıza devam ediyoruz" ifadelerine yer verildi. 

ADP tarafından ise haberin yazıldığı sırada henüz bir açıklama gelmedi. 

Alsancak Limanı, 635 bin metrekarelik alana sahip ve devlete ait olan en büyük konteyner limanı. TCDD verilerine göre liman, yılda 1,2 milyon konteynere ve 1,4 milyon kuru yüke ev sahipliği yapabiliyor. Limanın 2004’te özelleştirilmesi planlandı, 2007’de ihaleye çıkarıldı. Liman, 1,28 milyar dolarlık teklif alsa da bu anlaşma o dönemki mahkemelerce engellendi ve satış durduruldu. Liman 2012’de tekrar ihaleye çıkarıldı ancak özelleştirilemedi. TCDD tarafından işletilen Alsancak Limanı, 13 Şubat 2017 tarihinde kiralama, devretme veya satma yetkisi ile Türkiye Varlık Fonu’na devredildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 718 milyon liraya arsa satıyor!

Altın yatırımcısı için 'Çarşamba' alarmı! Yastık altında 1 gramı bile olan gardını alsın! Gram altın için rakam verildi!

Kamu bankaları 15 yıl vadeli, yüzde 1,20 faizli yeni konut kredisine hazırlanıyor iddiası!