İzmir MARBLE 2014 kapılarını açtı!
İzmir 20. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı (MARBLE 2014), Kültürpark’ta törenle açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, düzenlenen fuar, mermer ve doğaltaş sektörünü 20. kez biraraya getirdi...
İzmir 20. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı (MARBLE 2014), Kültürpark’ta törenle açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde, İzmir Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ) tarafından düzenlenen fuar, mermer ve doğaltaş sektörünü 20. kez biraraya getirdi. Yaklaşık 45 bin metrekare alan üzerinde düzenlenen MARBLE 2014’ün, şehre 100 milyon dolar gelir getirmesi bekleniyor. Bu yıl 912’si yerli olmak üzere 32 ülkeden toplam bin 187 firma katılıyor. Fuarda, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 14 bin ton taş sergileniyor. Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan fuar, 29 Mart’ta sona erecek.
Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde düzenlenen açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki temmuz ayında tamamlanacak Yeni İzmir Fuar Alanı’nda MARBLE'ı beş kat daha büyüterek, doğal taş ve mermer sektörünü ağırlayacaklarını belirtti. Kocaoğlu, “İzmir fuarcılığı büyük bir ivme kazanacak. Sektöre 10 senedir emek veriyoruz, bu fuar o kente mi bu kente mi gitsin lobileriyle canhıraş uğraşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, yerelde kalkınma hedefiyle hiçbir kentin düşünmediği ve yapmadığını başararak, Türkiye’nin en büyük fuar kompleksini 400 milyon lira öz kaynakla yapıyoruz.” dedi.
‘YERLİ MERMER KULLANIYORUZ’
Sektörün, ruhsat işlerinin bloke edilmesi ve dışarıdan doğaltaş ve mermer ithal edilmesi gibi sebeplerle birçok sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, “Büyükşehir Belediyesi ve İzmir’deki belediyeler, yerli doğaltaş kullanmak konusunda son derece hassas. Bizim böyle bir uygulamamız var. Arz talep dengesinden dolayı blok işlenmiş ürün satışının yüzde 50’ye 50 seviyesinde olduğunu biliyoruz. Katma değeri yüksek, işlenmiş ürünlerin teşvik edilmesi gerekiyor. Problem, mermer gibi ihracatının büyük çoğunluğu direkt ülkede kalan, dış girdisi çok sınırlı olan bir sektörde dünyada rekabet şansımızın giderek zayıflamasıdır. Buradan bloğu Çin’e satıyorsunuz, orada işleniyor, dünyanın başka bir ucuna satılıyor.” şeklinde konuştu.
‘DÜNYA TRAVERTEN REZERVİNİN YÜZDE 60’I TÜRKİYE’DE’
Doğaltaşın önemine değinen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye’nin doğaltaş açısından en zengin olduğu ülkelerden birisi olduğunu söyledi. Travertende dünya rezervlerinin yüzde 60’ının Türkiye’de bulunduğunu kaydeden Zeybekci, “Doğaltaş üretim ve ihracatında ise dünyada üçüncü sıradayız ama birinci olabilecek kapasitedeyiz. Türkiye, önümüzdeki dönemde doğaltaşta dünyanın en önemli ülkelerinden biri olmayı hedefliyor. Gerçekleştirdiği 2,2 milyar dolarlık ihraca rakamının yarısını blok olarak dünyaya satan ülkemiz, geri kalan yarısını da işlenmiş mermer olarak satıyor. 10 yıldan bu yana mermerle ilgili makine sanayisi de büyük gelişe gösterdi. Türkiye artık mermerle ilgili tüm teknolojileri üretebilen bir ülke haline geldi.” dedi. Bakan Zeybekci, önümüzdeki süreçte sektörle birlikte sadece blok olarak değil, işlenmiş mermerde 10 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışacaklarını dile getirdi.
Törende Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk ile Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç de birer konuşma yaptı.
FUAR EN ÇOK KATILIM İTALYA’DAN
Bu yıl fuarda 49 yeni katılımcı yer alıyor. Katılımcı firma sayısına göre İtalya ilk sırada yer alıyor. Onu sırasıyla Çin, Hindistan, ABD ve Almanya takip ediyor. Fuarda yer alacak ülkeler şöyle: Almanya, ABD, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Danimarka, Filistin, Fransa, Hollanda, Hindistan, Hong Kong, İran, İrlanda, İspanya, İtalya, Japonya, Katar, KKTC, Makedonya, Mauritius, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya, San Marino, Suudi Arabistan, Tayvan, Tunus, Ürdün ve Yunanistan. İlk kez katılacak ülkeler ise Danimarka, Filistin, Suudi Arabistan ve Tunus. Dört kıtayı İzmir’de buluşturan MARBLE’da yabancı katılımcı sayısında Avrupa kıtası birinci sırada yer alırken onu sırasıyla Asya, Afrika ve Amerika izliyor.
Türkiye'den katılan iller ise şunlar: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yalova.
Hakimiyet