Kent Haberleri

İzmir Metrosu Akıllı İşitme Sistemi’ni devreye aldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Metrosu'nda, 1,5 milyon TL’lik yatırımla işitme engelliler için dünyada sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarında bulunan Akıllı İşitme Sistemi’ni devreye aldı....


İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda engelliler için yeni bir adım daha attı. İzmir Metrosu, 1,5 milyon TL’lik yatırımla işitme engelliler için dünyada sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarında bulunan Akıllı İşitme Sistemi’ni devreye aldı. Ayrıca görme engelliler için Braille alfabesiyle hazırlanan haritalar ve bilgilendirme plakaları da yerleştirildi.


İzmir Metro A.Ş., bütün engelli grupları için dünya standartlarında "Erişim, Bilgilendirme ve Yönlendirme" projesini hayata geçirdi. Ön hazırlık, proje ve uygulama olmak üzere yaklaşık bir yıllık sürede tamamlanan proje sayesinde, ortopedik engellilerden sonra görme ve işitme engelliler için de seyahat özgürlüğü sağlandı. Proje, ağırlıklı olarak görme ve işitme engelli yolculara yönelik olarak hazırlandı. İzmir Metrosu’nun bütün istasyonlarında zemin şartları ve asansörlerin standartlara uygun olması sebebiyle ortopedik engelli grupları için ayrıca bir düzenlemeye gidilmedi. İşitme engelli yolcular için çok önemli olan, "İndüksiyon Devresi" ya da "Akıllı İşitme Sistemi" olarak bilinen, ses ayrıştıran sistem devreye alındı. Bu sistem, istasyonlardaki uyarı ve bilgilendirme anonslarını ortamdaki diğer seslerden ve uğultulardan yalıtarak, doğrudan işitme engellinin kullandığı cihaza veriyor. Böylece engelli yolcu sesleri net duyuyor, her türlü uyarı ve anonsu algılıyor. Sistem, 21 adedi gişelerde ve 21 adedi peronlarda olmak üzere toplam 42 noktada faal durumda. Kurulumu için istasyonların tavanlarında iki ay süren yoğun bir çalışma yapıldı.


Projenin diğer ayağında ise görme engelli bir yolcunun refakatçiye ihtiyaç duymadan rahatlıkla istasyona gelip trene binmesi ve yolculuğunu güven içinde yapabilmesine olanak sağlayan düzenlemeler yapıldı. Yüzey uygulaması, standartların öngördüğü şekilde hazırlandı. Tamamen görmeyenlerin yanısıra az görenlerin de kullanabilmesi amacıyla erişilebilir yüzeyler, zeminden farklı, parlak sarı renkte yapıldı ve "Bu yolu takip et", "Uyarıcı bir yere geldin", "Dur ve dikkat et" anlamları taşıyan farklı uygulamalarla bütünlendi. Kat planlarını ve yönlendirmeleri gösteren 50 harita, Braille alfabesiyle hazırlanarak 14 istasyonun giriş çıkış noktalarına koyuldu. Sabit merpen korkuluklarına ise hangi yöne gittiğini gösteren Braille alfabeli bilgilendirme plakaları yerleştirildi. Toplam 300 plaka sayesinde, merpen başına gelen engelli yolcu eliyle o merpenin istikametini tespit etme imkanı buluyor. Asansörlerdeki mevcut düğmeler de kabartma olduğu için görme engelli vatandaşların kullanımını kolaylaştırıyor. İstasyonlarda yapılan bu düzenlemelerin yanısıra idari binada da engelli asansörü ve girişlere "hissedilebilir zemin" uygulaması yapıldı. Proje kapsamındaki uygulamalar, diğer yolcuları da rahatsız etmeyecek ve herhangi bir risk oluşturmayacak biçimde planlandı. 


İzmir Metrosu, bu uygulamalar sayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Kırmızı Bayrak Komisyonu Yönetmeliği doğrultusunda değerlendirmeye alınan ilk kuruluş oldu. Büyükşehir Belediye Meclisi Kırmızı Bayrak Komisyonu'nun metro istasyonlarında yaptığı denetim değerlendirmesi sonunda, çalışmalar yüzde 100 olumlu bulundu ve metroya üç yıldızlı kırmızı bayrak verilmesi kararlaştırıldı.


Haber And