24 / 12 / 2024

İzmir Narlıdere Çatalkaya Mahallesi'nde okul sorunu yaşanıyor!

İzmir Narlıdere Çatalkaya Mahallesi'nde okul sorunu yaşanıyor!

Narlıdere’nin üstündeki ‘İkiz Tepeler’ olarak da bilinen Çatalkayalar’dan adını alan Çatalkaya Mahallesi, İzmir’in en genç mahallelerinden. Okul olmamasının önemli sorun olduğunu belirten mahalle sakinleri, çocuklarını başka semtlere göndermek istemiyor.



Narlıdere ilçesindeki Çatalkaya Mahallesi İzmir'in en genç mahallelerinden biri. Adını Narlıdere'nin üstündeki 'İkiz Tepeler' olarak da bilinen Çatalkayalar'dan alan mahalle 2005 yılında kuruldu. Aslında yerleşim yeri olarak oluşumu 50-60 yıl öncesine kadar dayanan bölge, Narlı Mahallesi sınırlarındaydı. Sonraki yıllarda Huzur Mahallesi sınırlarına alınan mahalle, göçlerle birlikte artan nüfusu nedeniyle 2005'te "Çatalkaya" olarak resmi kimliğine kavuştu. Mahallenin en önemli sorunu ise hiç okul olmaması. Hatta okul için 5 dönümlük yer bile ayrılan mahallenin sakinleri, çocuklarını başka semtlere göndermek istemiyor.


Türkiye mozaiği burada


7 bin civarında nüfusa sahip mahalle, Türkiye mozaiğini barındırıyor. Erzincanlılar, Sivaslılar, Muş Vartolular, Ordulular, Diyarbakırlılar mahallede birlik ve beraberlik örneği sergiliyor. Mahallede ilk dönem muhtarlık görevini yürüten Hıdır Tekemen ise 7 yaşında Muş Varto'dan gelmiş.

Bu mahallede büyüyen ve Konak Belediyesi'nden Zabıta Amiri olarak emekli olan Muhtar Hıdır Tekemen, 2014 seçimlerinde göreve başladı.


Şehitler burada yatıyor


Narlıdere Şehitliği, Kurtuluş Savaşı döneminde canlarını vatan uğruna veren gençlerin anısına yapılmış olup Atatürk Kültür Merkezi'nin karşısında bulunuyor. Toplam 19 mezar bulunan Narlıdere şehitliği'ne, ilk olarak I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Deniz Topçusu tarafından iki kez topa tutulan Sancakkale'de ilk saldırıda şehit olan 6 subay ve er gömülmüş. Şehitlikte ayrıca 15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgali sırasında Yunan kuvveti ve yerli Rumlar tarafından şehit edilen 17. Kolordu Asker Alma Heyeti Başkanı ve Garnizon komutanı Albay Süleyman Fethi Bey ve 8 asker ile çeşitli zamanlarda şehit olan 4 görev şehidinin mezarı bulunuyor. Mahallesinin Türkiye mozaiğini barındırdığı ve her yörenin insanlarının huzurlu ve barış içinde yaşadıklarını belirten Muhtar Tekemen, "Bu saydığım yörenin insanları neredeyse burada 30-40 yıldır oturan insanlarımız. Bu dernekler büyük bir beraberlik içinde, herkesin birbirine saygılı, hastasında ölümünde huzur içinde birbirine destek oluyorlar. Memleket ayrımı mahallemizde hiç yok. Asayiş olayı yok denecek kadar az" diye konuştu.


Okul yeri hazır


Mahallesinin tek sorununun okul olduğunu belirten Muhtar Tekemen, "Bugün Türkiye'nin en ücra köyünde bile okul var. Burada yok. Mahallemin okula ihtiyacı var. Çünkü hiç okul yok. Burada Aşık Mahsuni Şerif Parkı'nın yan tarafında 5 buçuk dönümlük bir yer ayrılmış fakat bir türlü Milli Eğitim'den herhangi bir ödenek olmadığı için okul yapılamıyor. En az 10- 15 yıldır bekliyoruz. Mahallenin çocuklarının yarısı Narlı Mahallesi'ne, yarısı Huzur Mahallesi'ndeki okullara gitmek zorunda kalıyor. Mesafe olarak 1-2 km vardır. Çocuklar gidip gelirken özellikle kış aylarında zorluk çekiyor. Vatandaşların çoğu çocukları servisle gönderiyor. Bu da ayrı bir maddi külfet. Biz okul konusunda çok mağduruz" dedi.


Üç dernek birliktelik içinde çalışıyor


Herkesin barış ve yardımlaşma içerisinde yaşadığı mahallede 3 memleketin insanları kendi derneklerini kurmuş. Erzincanlılar Eğitim Kültür Dayanışma Yardımlaşma Derneği, Sivas İli İslim Köylüleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile Ordu Gürgentepeliler Derneği, mahallede ayrım gözetmeksizin birliktelik içinde çalışıyor.


Yeni Asır



Geri Dön