İzmir Narlıdere'de kentsel dönüşüm süreci nasıl olacak?
İzmir'de Narlıdere'de 4 mahallede hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesini Narlıdere Çatalkaya Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Esen ve S.S. Çatalkaya Konut Yapı Kooperatif Başkanı Zeynal Koçak değerlendirdi.
İzmir Narlıdere' de dört mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm projesi değerlendirildi. Evrensel' de yer alan habere göre; Narlıdere Çatalkaya Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Esen ve S.S. Çatalkaya Konut Yapı Kooperatif Başkanı Zeynal Koçak Nazlıdere' deki 4 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Yoksul vatandaşların zamanında yerleştiği ve yıl geçtikçe değer kazanan alanların rant uğruna insanların elinden alınmaya çalışılmasının ismine "kentsel dönüşüm" denildiğini vurgulayan Narlıdere Çatalkaya Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Esen, “Özellikle bizim Narlıdere için bu çok rahatlıkla söylenebilir. Sorunun kaynağı özet olarak budur. Devletin konut sorununu çözmeyip vatandaşa göz yumması ve sonradan buraların değerli hale gelmesi ve tekrar vatandaştan alma girişimidir” diye konuştu.
“Küçük metrekare ve ödemelere itiraz ediyoruz"
Tapularda ödemede bulunmak istemediklerinin altını çizen Esen, “Biz tapulular için herhangi bir ödemede bulunmak istemiyoruz. Ve inşaat metrekarelerinin de en az 4 kişilik ailenin insanca yaşayabileceği bir metrekareye çıkarılmasını istiyoruz” diye açıkladı.
Yapılacak projenin vatandaşların yaşam koşullarına uygun olduğu taktirde onaylayacağına dikkat çeken Esen, "Bizim sloganımız var, yani sorun sadece dört duvar değil. Evet 100 metrekarelik evler verebilirsiniz ama insanların yaşayabileceği sosyal rota olmazsa itiraz ederiz. O bölgede yaşayan insanların kültürüne yakışır tarzda bir proje olursa biz sonuna kadar destekleriz" ifadelerini kullandı.
“ Masanın bir tarafında olmalı vatandaş ”
İtiraz sürecini değerlendiren Çatalkaya Konut Yapı Kooperatif Başkanı Zeynal Koçak ise, "Masanın bir tarafında idari varsa bir tarafında da vatandaşın kendisi ya da vatandaşın temsilcileri olması noktasında mücadele etmiştik, bunlar dikkate alınmadığı için itiraz ettik. Bizden görüş alınmadı. Bizlerle sadece yapmış oldukları işlerin sonuçları noktasında bir toplantı yapıldı ama içeriğini gelin beraber yapalım noktasında bir paylaşım olmadı” diyerek mahallenin görüşünün alınmasının gerektiğini" söyledi.
"6306 sayılı kanun dışına çıkamayız"
Sözlerine devam eden Koçak, "Benim 100 metrekarelik bir arsam var ise benim arsamın metrekare rayiç bedeli 1500 liradan fiyatlandırılmış. Bana yapacağı inşaatın metrekare birim fiyatını 4 bin liradan yazmış ve biz diyoruz ki burası sosyal bir belediyecilik anlayışıyla yani derman belediyeciliği üzerinden geliyorduk ya böyle bir anlayışla gelip neden böyle bir şey yaptınız diye sorduğumuzda ‘6306 sayılı kanun dışına çıkamayız’ diye bir cümle ile karşılaşıyoruz. Biz de diyoruz ki 6306 ile eğer bu süreci götürecekseniz, bunu yerel hükümetin ya da genel hükümetin yapması arasında bir fark yok" diye konuştu.
İzmir Narlıdere'deki kentsel dönüşüm planına halktan itiraz!
<İzmir Narlıdere’de kentsel dönüşüm için dava açıldı!